Skalica

📷 📺 Na Baťovom kanáli sa stavia plavebná komora, pomôže cestovnému ruchu

Na baťovom kanáli sa oficiálne začala stavba novej plavebnej komory. Stavba začína po dlhých 85 rokoch, kedy bola dokončená zatiaľ posledná 13. komora. Po jej dokončení to významne pomôže turistickému ruchu v Skalici a aj na celom Záhorí.

Stavbu plavebnej komory Rohatec/Sudoměřice kompletne financuje česká strana a náklady predstavujú sumu 340 miliónov Kč bez DPH (14.131.338,32 eura). „Ide o náš najväčší projekt a bude to významné zhodnotenie a nadstavba vodnej cesty na Baťovom kanáli, ktorá sa po dokončení predĺži o 7 kilometrov po Radějovke a Morave až do Hodonína,“ uviedol riaditeľ Ředitelství vodních cest ČR Lubomír Fojtů.

Ako doplnil, na českej strane na to bude naväzovať výstavba koncového prístavu v Hodoníne. „Nasledovať bude predĺženie splavnosti do Kroměříža, výstavba prístavu  tomto meste a budú vznikať ďalšie prístavy na Baťovom kanáli. Celé je to vyvolané tím, že z pôvodne cesty určenej na prepravu tovaru sa stala v podstate turistická infraštruktúra. Ročný nárast návštevníkov je enormný, pred covidom to bolo približne 90.000 ľudí za sezónu a tieto čísla neustále stúpajú. Takže potrebujeme tejto výzve vychádzať v ústrety,“ informoval Fojtů.

Na slovenskej strane sa dokončujú cyklotrasy

Popri plavebnej komore vznikne na Radějovke aj most pre cyklistov, ktorý prepojí moravskú a slovenskú stranu. „Nám sa vďaka eurofondom darí dokončiť cyklotrasu vedúcu zo Skalice do Holíča a zároveň sa pracuje aj na cyklotrasách po Brodské a Moravský Sv. Ján,“ uviedol k využitiu krásneho prostredia ri Baťovom kanáli na turistický ruch predseda TTSK Jozef Viskupič.

Vytvárame tlak nielen v kraji ale aj za združenie krajov SK8, aby vznikol podobný cestný fond ako majú v Českej republike. Ten by umožnil financovať aj na Slovensku takéto finančne náročné projekty. Toto bude otázka pre budúcu vládu, ktorá vznikne po voľbách. Nám zostáva spoliehať sa iba na zdroje z Európskej únie. A tie nemôžu byť jediným nástrojom na financovanie tejto infraštruktúry,“ naznačil Viskupič, prečo celá ťarcha nákladov na výstavbu plavebnej komory ide zo strany našich západných susedov.

default
Baťov kanál, Prístav Skalica archív Autor: Vladimír Miček NaZahori
default
Baťov kanál, miesto kde vznikne nová plavebná komora Rohatec/Sudoměřice. Autor: Vladimír Miček NaZáhorí

Myšlienka spojenia Baťovho kanálu s Moravou sa vyvíjala 25 rokov

Myšlienka výstavby plavebnej komory je na svete už takmer 25 rokov. Už v roku 1999 bola vytvorená komisia. Tá sa touto možnosťou zaoberala a v roku 2004 bol dokonca poklepaný aj prvý kameň novej plavebnej komory. Nakoniec sa reálne na výstavbu muselo čakať až do augusta 2023. „Nápad vznikol v Spolku pre podporu Pomoravia. Postupne sme vytvárali vízie rozvoja a rozširovania Baťáku a jeho prepojenia na rieku Moravu. Nakoniec trvalo takmer 25 rokov, kým od prvotného nápadu prichádza k samotnej výstavbe,“ zaspomínal na začiatky Miroslav Horňák, ktorý bol jedným z členov prvej komisie.

Svojou časťou chce k prospechu prispieť aj mesto Skalica, na ktorého pozemkoch sa nachádza jediný prístav Baťovho kanála, ktorý leží na slovenskej strane. „Pre turistický ruch v meste Skalica to bude mať veľký význam. Dokončenie kanála prinesie do Skalice určite viac turistov. Tí budú môcť navštíviť naše historické centrum, čo bude mať prínos aj pre miestnych podnikateľov a obyvateľov,“ povedala primátorka mesta Skalica Oľga Luptáková.

Našou snahou je, aby sme zároveň zlepšili poskytované služby na samotnom Baťovom kanáli. Aj preto už máme takisto pripravený projekt na rozšírenie Baťovho kanála, ale ako tu už bolo spomenuté, tak tieto projekty nepodporuje štát. My môžeme požiadať jedine o cezhraničný projekt cez Interreg,“ doplnila Luptáková.

Samotné stavebné práce sa začnú v septembri, kedy bude uzavretý aj prechod pre cyklistov, ktorým budú pripravené a vyznačené obchádzkové trate. Samotná realizácia výstavby by mala trvať približne do polovice roku 2025. Potom bude nasledovať štvormesačná skúšobná prevádzka a po nej už bude plavebná komora k dispozícii pre širokú verejnosť.

Angelika Kmecová

View Comments

Recent Posts

Aktuálne: Tragická nehoda uzavrela cestu v okrese Senica

Zrážka auta a motorky na Záhorí má žiaľ tragické následky. Cesta III. triedy je z…

3 hodiny ago

Krojované slávnosti v Borskom Svätom Jure

Pozvánka na X. Krojované slávnosti v Borskom Svätom Jure. Deň plný folklóru s bohatým sprievodným…

6 hodín ago

V sobotu cyklistické preteky Šaštínske kolečko

V sobotu 11.mája 2024 sa v rekreačnej oblasti Gazárka v Šaštíne - Strážach uskutoční 5.…

9 hodín ago

Pre poškodený cyklochodník sa stretli zainteresovaní vo Vysokej pri Morave

Poškodenie cyklochodníka v BSK. Cyklotrasa EuroVelo 13, známa aj ako trasa Železnej opony, prechádza cez…

10 hodín ago

📺BSK: Aké zmeny prináša novela stavebného zákona?

Od 1. apríla 2024 nadobudla účinnosť novela stavebného zákona, ktorá prináša viaceré dôležité zmeny. So…

13 hodín ago

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

1 deň ago