Záhorie

📷 📺 Na Záhorí je viacero rozhľadní s nádherným výhľadom

Región Záhoria je mimoriadne rôznorodý od rovín až po zvlnené územie Bielych a Malých Karpát. Ideálnymi miestami pre komplexný pohľad po širšom okolí sú rozhľadne a vyhliadkové miesta, ktorých je aj na Záhorí niekoľko.

Rozhľadne v Cerovej a Prietrži

Zaujímavou dvojičkou sú rozhľadne nad obcami Cerová a Prietrž, ktoré sú úplne identické. „Rozhľadňa Lipovec, ktorá stojí nad obcou Prietrž sa nachádza vo výške 424 metrov nad morom (m. n. m.) a jej návštevu je možné spojiť s neďalekým Pamätníkom SNP v osade U Rehušov. Pri rozhľadni Rozbehy nad obcou Cerová sa zas v tesnej blízkosti nachádzajú zrúcaniny hradu Korlátka, ako aj prvá veterná elektráreň na Slovensku,“ uviedol výkonný riaditeľ OOCR Záhorie Martin Lidaj.

Prietrž – Rozhľadňa Lipovec – fotogaléria

Milovníci pekných výhľadov by nemali vynechať rozhľadňu Lipky, ktorá sa týči neďaleko Unína či Vtáčiu rozhľadňu na Adamovských jazerách pri meste Gbely. V Skalici na Baťovom kanáli sa zas zo 7 metrov vysokej drevenej rozhľadne môžete pokochať pohľadom na samotný kanál, ale aj Biele Karpaty.

Cerová- Rozhľadňa Rozbehy – fotogaléria

Rozhľadňa Rozbehy v obci Cerová zdroj: Vlado Miček NaZahori.sk
Cerová Rozbehy zdroj: NaZahori.sk

Rozhľadňa na Hrebeni

V máji 2021 sprístupnili Rozhľadňu na Hrebeni. Nachádza sa v Holíči neďaleko veterného mlyna, ktorý je jediným zachovaným na Slovensku. „Aj keď je v Holíči nepochybne hlavnou oddychovou zónou cisársky zámok, toto pekné prostredie je druhou možnosťou. Dokončenie tejto zóny som si dal pred niekoľkými rokmi za cieľ a pomaly sa ho darí napĺňať,“ uviedol o rozhľadni a jej okolí  predseda Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Záhorie a primátor mesta Holíč Zdenko Čambal.

Vyhliadka Vinohrady

Vyhliadka Vinohrady v Senici bola takisto sprístupnená v roku 2021. Nachádza sa nad Kunovskou priehradou a je z nej za pekného počasia pekný výhľad nielen na mesto či priehradu ale aj hrad Branč a široké okolie. „Názov vyhliadky je odvodený od histórie okolia, keďže v minulosti práve v tejto lokalite boli vysadené vinice. K vyhliadke vedie značený turistický chodník, Cesta k nej vedie do mierneho kopca, ale je dobre zvládnuteľná aj pre rodiny s menšími deťmi,“ prezradil o vyhliadke primátor mesta Senica Martin Džačovský.

Rozhľadňa Lipky

Nad obcou Unín pod vrchom Zámčisko približne 12 km od mesta Senica bola v roku 2014 postavená kamenná murovaná vyhliadková veža s kovovými rebríkmi – rozhľadňa Lipky.

Rozhľadňa Lipky sa nachádza v nadmorskej výške 418 m.n.m. a výška veže je 11 metrov. Rozhľadňa ponúka výhľady na Trenčiansky kraj, Horné Rakúsko, Česko, Pálavu i Českomoravskú vrchovinu.

K rozhľadni sa dá dostať nenáročnou poľnou cestou z obce Unín. Je to najkratšia cesta a trvá približne 40 minút. Ale možností je podstatne viac vrátane cykloturistických trás. Mierne stúpajúca cesta ponúka už počas výstupu príjemné výhľady na okolitú krajinu.

Rozhľadne na Dolnom Záhorí

Pre mnohých turistov je zaujímavým tipom na výlet tretí najvyšší vrch malých Karpát Vápenná, na ktorej vo výške 752 m. n. m. stojí rozhľadňa, z ktorej je pekný výhľad na Pezinské Karpaty, Borskú nížinu, Podunajskú pahorkatinu, a aj na Tribeč a Považský Inovec.

Pre odvážnejších a tých, ktorí vyznávajú viac adrenalínové zážitky je výzvou 30 metrov vysoká rozhľadňa, ktorá je bývalou vojenskou vežou. Nájdete ju medzi obcami Kostolište a Gajary. 

Angelika Kmecová

Recent Posts

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

30 minút ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

11 hodín ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

1 deň ago

Na Záhorácku stenu slávy pribudne meno Vladimír Sedlák

Zajtra v rámci prvomájových osláv v Senici pribudne na Záhoráckej stene slávy ďalšie ozubené koliesko. Patriť…

2 dni ago

Vyhlásené pátranie po mužovi z Moravského Svätého Jána

Polícia prosí o pomoc pri pátraní. Senickí pátrači hľadajú nezvestného, 53-ročného Jacka Švandrlíka, z okresu…

2 dni ago

AKTUÁLNE: Dopravné obmedzenie na diaľnici D2

Obmedzenie na D2: Bratislavskí dopravní policajti od ranných hodín asistujú pri udalosti v cestnej premávke, ku…

2 dni ago