Smrdáky

📷 📺 Región Záhorie má informačné centrum pre turistov v Smrdákoch

Navštevovaná kúpeľná obec Smrdáky slávnostne otvorila nové Turisticko-informačné centrum (TIC), ktoré sprostredkuje návštevníkom tipy na výlety a zážitky v celom regióne Záhoria. Vybudovanie informačného miesta je dôležitým krokom pre rozvoj cestovného ruchu.

„V Smrdákoch sme prispeli na vytvorenie Turisticko-informačného centra, ktoré bude slúžiť na prezentáciu kúpeľov a celej destinácie pre domácich i zahraničných návštevníkov Smrdák aj celého Záhoria. Rozhodli sme sa systémovo podporiť rozvoj cestovného ruchu prostredníctvom vstupu KIRA (Krajskej inovačnej rozvojovej agentúry) do všetkých oblastných organizácií cestovného ruchu (OOCR) na území kraja. Podarilo sa nám tak vytvoriť platformu podpory cestovného ruchu v objeme 100-tisíc eur za rok 2021 a 150-tisíc eur v roku 2022 na financovanie projektov realizovaných OOCR a ich členmi. Cieľom našej spolupráce je podpora zámerov, najmä menších projektov priamo v území, ktoré prispievajú k udržateľnému rozvoju cestovného ruchu a rastu konkurencieschopnosti destinácií spravovaných oblastnými organizáciami na území Trnavského kraja,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

Financie na rekonštrukciu objektu poskytol Trnavský samosprávny kraj (TTSK) prostredníctvom KIRA (Krajskej inovačnej rozvojovej agentúry) a obec Smrdáky. V súvislosti s rozvojovým zámerom podporili aj rekonštrukciu strechy centra, inštaláciu nového vykurovania plynovým kotlom či inštaláciu rozvodov tepla.

Hlavným koordinátorom projektových zámerov je Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj. Jej výkonná riaditeľka Agáta Mikulová vysvetlila, že „finančná podpora z našej strany je určená na tvorbu produktov a produktových línií destinácie, ktoré nadväzujú na jej potenciál a sú v súlade s jej potrebami. Pre prosperujúce fungovanie cestovného ruchu je vybudovanie turistických informačných centier dôležitým krokom,
nakoľko informačné centrá plnia úlohu garantov pravdivosti, objektívnosti a aktuálnosti poskytovaných informácii v destinácii. Zároveň to vytvára priestor pre prezentáciu a propagáciu produktov a služieb v oblasti, zvyšovanie kvality služieb a tým zvyšovanie príjmov z cestovného ruchu u členov a partnerov v celom regióne.“

Kúpeľní hostia v Smrdákoch trávia dlhší časový úsek, čo vytvára priestor, aby navštívili aj iné zaujímavé miesta kraja. „Z dôvodu vysokej koncentrácie návštevníkov Smrdák sme sa rozhodli pre vybudovanie turisticko-informačného centra priamo v obci, “ informoval predseda predstavenstva OOCR Záhorie a tiež poslanec TTSK Zdenko Čambal.

Jedným z dôležitých cieľov budúceho centra bude prezentácia kultúrno-historického potenciálu Záhoria. „Región ponúka veľké množstvo pamiatok z obdobia Habsburgovcov, Pálffyovcov či Habánov. Nedávno bolo dokončené múzeum Habánov v Sobotišti, tesne pred dokončením je rekonštrukcia Kačenárne z dôb Márie Terézie v Kopčanoch. Tieto historické miesta môžu pritiahnuť ďalších turistov do regiónu,“ doplnil Zdenko Čambal.

TIC bude poskytovať informácie o regióne Záhorie, neskôr ponúkať aj rôzne programové či zážitkové balíčky. „Perspektívne sa pripravuje aj požičovňa elektrobicyklov. Zároveň bude centrum slúžiť na propagáciu aktivít členov OOCR Záhorie, ponúkať tradičné regionálne produkty a pod.,“ uviedol výkonný riaditeľ OOCR Záhorie Martin Lidaj.

Prevádzka Turisticko – informačného centra bude financovaná zo zdrojov Ministerstva dopravy a výstavby SR a z vlastného rozpočtu OOCR Záhorie. Do rozpočtu organizácie budú na tento účel prispievať aj Kúpele Piešťany, pod ktoré kúpele Smrdáky patria.

V nedávno podpísanom Memorande o spolupráci sa zaviazali spolupracovať s OOCR Záhorie na rozvoji cestovného ruchu. „Ďakujem poslancom obce Smrdáky, ktorí zámer vytvorenia TIC podporili. Snažíme sa, aby sa kúpeľní hostia u nás cítili čo najlepšie,“ dodala starostka obce Smrdáky Ingrid Tripšanská.

Slávnostné otvorenie Turistického informačného centra. Zľava predseda TTSK Jozef Viskupič, starostka obce Ingrid Tripšanská a predseda predstavenstva OOCR Záhorie Zdenko Čambal.
Turistické informačné centrum, Smrdáky
Slávnostné otvorenie Turistického informačného centra.
Turistické informačné centrum, Smrdáky
Slávnostné otvorenie Turistického informačného centra.
Turistické informačné centrum, Smrdáky
Slávnostné otvorenie Turistického informačného centra.
Turistické informačné centrum, Smrdáky
Slávnostné otvorenie Turistického informačného centra.
Turistické informačné centrum, Smrdáky
Slávnostné otvorenie Turistického informačného centra.

https://www.nazahori.sk/2022/07/16/oocr-zahorie-hlada-najlepsie-fotky-zahoria-zo-sedla-bicykla/
Angelika Kmecová

Recent Posts

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

13 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

14 hodín ago

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

21 hodín ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

2 dni ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

2 dni ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

2 dni ago