Kúty

📷 📺 V Kútoch sa riešili aj otázky občanov k aktuálnej nelegálnej migrácii

Zástupcovia ministerstva vnútra (MV) SR a policajného zboru (PZ) SR sa 10.11.2022 stretli v Kútoch so starostami a predstaviteľmi prihraničných obcí susediacich s Českou republikou, ktorých obyvatelia sú zasiahnutí tlakom nelegálnej migrácie. Informovalo o tom MV SR.

Na stretnutí sa zúčastnili aj predstavitelia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Senica, neziskových organizácií a kňazi z Kútov a Brodského pomáhajúci s dobrovoľníkmi v stanovom tábore v Kútoch.

OPATRENIA NA OCHRANU BEZPEČNOSTI

Cieľom stretnutia bolo posilnenie komunikácie smerom k obyvateľom obcí a ich zástupcom o prijatých opatreniach na ochranu bezpečnosti a zdravia verejnosti. Vedenie Policajného zboru a sekcie krízového riadenia MV SR podrobne vysvetlilo právne okolnosti a možnosti PZ súvisiace s pobytom osôb prevažne zo Sýrie na území Slovenska a dôvody zriadenia stanového mestečka v Kútoch.

Generálna riaditeľka sekcie krízového riadenia Michaela Kaňová predstavila technické a organizačné zabezpečenie miesta, ktoré je pod bezpečnostným kamerovým systémom a pod kontrolou zložiek polície a Ozbrojených síl SR.

PREPLÁCANIE NÁKLADOV OBCÍ

Prediskutovala sa aj otázka finančného mechanizmu uhrádzania nákladov obcí, ktoré im vznikli v tejto súvislosti. Zároveň poďakovala prítomným za ich aktívny prístup a pomoc pri riešení vzniknutej humanitárnej situácie.

Stretnutie v Kútoch 10.11.2022 zdroj: MINV

SITUÁCIA JE POKOJNÁ

“Pomoc, ktorá je týmto osobám poskytovaná, nám umožňuje získať si ich dôveru, čo jednoznačne prispieva k tomu, že situácia je pokojná a nedochádza k narušovaniu verejného poriadku,” vysvetlila Michaela Kaňová, generálna riaditeľka sekcie krízového riadenia.

ZAVEDENIE KONTROL NA JUŽNEJ HRANICI NIE JE RIEŠENÍM

Prezident Policajného zboru Štefan Hamran odpovedal na otázky starostov, ktorí sa zaujímali o možnosť spustenia podobných kontrol aj na slovensko-maďarskej hranici a na plánované opatrenia na zastavenie migračných tokov.

“Schengenský priestor je mnohými vnímaný ako najväčší prínos a najmodernejší výdobytok Európskej únie. Je preto nutné prijímať ‘obete’, aby bolo toto privilégium zachované. Kontrola našej južnej hranice by v boji proti nelegálnej migrácii, ako vidíme aj na príklade opatrení z českej strany, nepriniesla žiadne výsledky,” vyhlásil policajný prezident Štefan Hamran.

NÁVRH RIEŠENIA MV SR A PZ

„Náš návrh na riešenie situácie má tri body – masívne posilnenie ochrany vonkajšej schengenskej hranice, zvýšenie počtu zmiešaných policajných hliadok na území Maďarska a vytvorenie spoločného tlaku dotknutých krajín na väčšiu angažovanosť na tento účel zriadenej európskej agentúry Frontex,” povedal policajný prezident.

NAVÝŠILI SA HLIADKY, PROTIPRÁVNE KONANIE NEEVIDUJÚ

Policajný zbor aktívne zareagoval aj na aktuálne požiadavky obyvateľstva na zaistenie bezpečnosti a verejného poriadku a navýšil počet nasadených hliadok v najvyťaženejších prihraničných okresoch aj napriek tomu, že zatiaľ nedošlo k žiadnemu evidovanému protiprávnemu konaniu.

https://www.nazahori.sk/2022/11/10/video-online-v-kutoch-sa-sef-policie-hamran-vyjadruje-k-nelegalnej-migracii/

STANOVÉ MESTEČKO JE VYBAVENÉ KAMEROVÝM SYSTÉMOM, KAPACITA POSTAČUJE

“Stanové mestečko je vybavené kamerovým systémom, nepretržite sú tú okrem príslušníkov polície prítomní aj vojaci. Ich aktivita ide často nad rámec ich služobných povinností, čo si veľmi vážim. Veľká vďaka taktiež patrí Dobrovoľnej civilnej ochrane a ďalším organizáciám, ktoré tu pôsobia. Kapacita stanového mestečka je nateraz dostačujúca a neplánujeme jeho rozširovanie. S príchodom zimy a ochladením sa očakáva aj zníženie počtu utečencov. V takom prípade by bolo na stole aj jeho uzatvorenie,” vysvetlila generálna riaditeľka sekcie krízového riadenia Michaela Kaňová.

ZABEZPEČENIE ZDRAVIA A HYGIENY

Dlhoročné skúsenosti z poskytovania zdravotnej starostlivosti v prostredí utečeneckých táborov na mieste využíva profesor infektológie Vladimír Krčméry, ktorý ponúkol pomoc Školy Sv. Alžbety, záchranárov a dobrovoľníkov z o.z. Equita.

“Môžem povedať, že tento stanový tábor patrí medzi najlepšie po stránke jeho organizácie a aj zabezpečenia hygieny. K dispozícii býva dokonca aj tlmočník, čo nebýva štandardom. Základnú lekársku starostlivosť tu poskytujeme každý deň a nie tým istým ľuďom. Z toho vyplýva, že sa im nejakým spôsobom darí pokračovať v ceste do západnej Európy,” zhrnul profesor Krčméry.

Stretnutie v Kútoch 10.11.2022 zdroj: MINV

NELEGÁLNI MIGRANTI U NÁS NEOSTÁVAJÚ

Prítomní sa zhodli na nutnosti pokračovať na zabezpečovacích prácach a spoločných riešeniach v prípade zhoršenia situácie vytipovaním vhodných záložných lokalít a priestorov na núdzové ubytovanie pre prichádzajúcich migrantov.

Starostovia informovali o zapojení obyvateľov svojich obcí napríklad pri vydávaní stravy, zbierky oblečenia či hygienických potrieb. Práve takáto pomoc je najviac vítaná a napriek tomu, že nelegálni migranti na Slovensku neostávajú, ale pokračujú ďalej v ceste do Nemecka, vyjadrujú za ňu vďaku a správajú sa disciplinovane.

ŠTATISTIKA k 10.11.2022

K 10. novembru 2022 ráno bol počet osôb v stanovom tábore 154. Od začiatku hraničných kontrol (29. 9. 2022) s Českom bolo na našom území zachytených 59 prevádzačov a 3 951 nelegálnych migrantov. Väčšina z nich sa však už z územia Slovenskej republiky odišla a to napriek kontrole hraníc.

zdroj: MV SR

Angelika Kmecová

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

11 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

13 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

14 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

21 hodín ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

1 deň ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago