Skalica

Vláda dnes odobrila zrušenie súdu v Skalici, vyjadril sa primátor Malaciek

Podobu novej súdnej mapy odobrila vláda dnes v stredu 12. januára 2022. Počíta so zrušením štyroch okresných súdov vrátane súdu v Skalici.

Okrem súdu v Skalici zrušia ďalšie tri

Okrem Skalice majú byť zrušené aj súdy v Partizánskom, Bánovciach nad Bebravou a Kežmarku. V praxi má prísť ku geografickému zväčšeniu obvodov okresných súdov. To znamená, že sa z niektorých sídelných súdov stanú pracoviská. Vzniknúť majú mestské súdy v Košiciach a Bratislave.

Po novom majú existovať tri obvody krajských súdov so sídlami v Trnave, Žiline a Prešove. Zostávajúce súdy majú fungovať ako pracoviská alebo sídla. Reformný návrh smeruje do parlamentu. Agenda obchodného registra by sa mala koncentrovať na žilinský okresný súd.

Cieľmi mapy sú rýchlejšie i kvalitnejšie rozhodnutia

Cieľmi novej súdnej mapy z dielne rezortu spravodlivosti sú rýchlejšie i kvalitnejšie súdne rozhodnutia a zároveň lepšie podmienky sudcov na prácu a rozhodovanie. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková hovorí o potrebe náhodného výberu sudcov. “Osobitne s ohľadom na všetko, s čím sa v justícii teraz boríme a na akej úrovni nedôveryhodnosti je, považujem za dôležité, aby ten systém bol o to viac nastavený tak, aby korupcii ani nedával priestor,” uviedla.

Zlúčené obvody okresných súdov budú dostatočne veľké na to, aby v nich boli splnené kritériá minimálnej veľkosti súdneho obvodu, a to pri optimálnom minimálnom počte troch špecializovaných sudcov vo všetkých hlavných agendách,” spresnil rezort spravodlivosti v predkladacej správe. Zväčšenie týchto obvodov má zabezpečiť väčší priestor na realizáciu kritéria náhodného výberu sudcu. Obchodnoprávne spory sa majú sústrediť na osem okresných súdov.

Zmeny sa týkajú aj krajských súdov

Ich sídlom má byť po novom Trnava pre západoslovenský obvod, Žilina pre stredoslovenský obvod a Prešov pre východoslovenský obvod. Zo zvyšných piatich krajských súdov majú zostať pracoviská.

zdroj: www.vlada.gov.sk

Angelika Kmecová

Recent Posts

Aktuálne: Obmedzenie dopravy pre nehodu na Pezinskej Babe

V klesaní z Pezinskej Baby v smere od Perneku na Pezinok dopravná nehoda v zákrute,…

2 hodiny ago

📷 📺 Desatoro turistu a tipy na výlet

Na čo všetko by ste mali myslieť, v rámci plánovania turistických výletov, pre vás pripravila redakcia…

6 hodín ago

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

20 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

21 hodín ago

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

1 deň ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

2 dni ago