Obce a mestá Záhoria a Kopaníc

Vo štvrtok na Záhorí teploty do 35 stupňov a búrky

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMU) vyhlásil pre oblasť Záhoria na štvrtok 22.6.2023 výstrahu 2. stupňa pre vysoké teploty vzduchu a 1. stupňa pre výskyt búrok a lejakov aj s krupobitím.

Výstraha: Vysoké teploty 2. stupeň

22.6.2023 od 13:00 do 18:00 hodiny

V okresoch Záhoria – Malacky, Senica, Skalica ale aj ďalšie oblasti západného Slovenska sa očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 35 °C.

Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká.

Pitný režim

Pite veľa vody a vyhýbajte sa priamemu slnku. Vysoké teploty môžu spôsobiť zdravotné ťažkosti alebo kolapsové stavy. „Záťaž teplom môže viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únavnosti a môže spôsobiť  prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi či nevoľnosťou,“ upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva SR. Dospelý človek by mal počas horúcich dní vypiť najmenej tri litre vody. Potrebné je piť aj vtedy, keď necítime smäd.

Počasie je ako na hojdačke a kým v jednu chvíľu sa potíme, za moment sa môže spustiť prietrž mračien. Nie každý má dostatočne odolný organizmus, aby zvládal výkyvy počasia.  Horúce letné počasie najhoršie znášajú malé deti a starí ľudia. Riziková je aj kategória ľudí s chronickými ochoreniami, najmä srdcovocievnymi a dýchacími. 

ilustračné foto zdroj: pixabay.com free

Výstraha: Búrky 1. stupeň

22.6.2023 od 16:00 do 20:00 hodiny

V okresoch Záhoria je vysoká pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 – 30 mm / 30 min, s nárazmi vetra 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h) a s krúpami.

Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity
a ohrozené zdravie.

Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov, podjazdov a pod.).

Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch (lámanie konárov stromov, pád slabších stromov, menšie škody na strechách budov a pod.). Poletujúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie. Krúpy môžu poškodiť vegetáciu. Súvislá vrstva krúp na komunikácii môže prechodne obmedziť cestnú premávku.

ilustračné foto zdroj pixabay.com

zdroj a infografika: SHMU


Redakcia

Recent Posts

V Senici bude Regionálne centrum udržateľnej energetiky

Krajskí poslanci absolvovali v stredu 15. mája 2024 v poradí 12. riadne zasadnutie Zastupiteľstva TTSK. Poslanci schválili aj…

14 hodín ago

📺 Spoločné vyhlásenie Z. Čaputovej a P. Pellegriniho k spoločenskej situácii

Prezidentka Zuzana Čaputová sa dnes predpoludním stretla s novozvoleným prezidentom Petrom Pellegrinim. Nasledovalo ich spoločné…

18 hodín ago

Európska Cyrilo-metodská cesta vedie Záhorím

Cesta sv. Cyrila a Metoda spája kultúrne dedičstvo vyše 10 Európskych krajín a tiahne sa rozsiahlym…

19 hodín ago

Zastupiteľstvo TTSK: Župe sa darí dobre hospodáriť

Trnavskému samosprávnemu kraju (TTSK) sa darí dobre hospodáriť, využije to na modernizáciu a nové investície.…

21 hodín ago

Cykloturizmus: Európska Cesta Železnej opony vedie aj Záhorím

Cesta Železnej opony, certifikovaná kultúrna trasa Rady Európy, je diaľková cykloturistická trasa, ktorá spája až…

1 deň ago

Vrtuľníková záchranka sa vyjadrila k prevozu premiéra po atentáte

Po stredajšom rokovaní vlády v Handlovej sa strieľalo. Bol spáchaný atentát na premiéra Roberta Fica. Zasahovala…

2 dni ago