Veľké Leváre

Vo Veľkých aj Malých Levároch budú aplikovať postrek proti komárom

Na základe výsledkov monitoringu početnosti komárov realizovaným expertom Lekárskej fakulty Univerzity Komenského docentom Jalilim, bude v noci zo štvrtka na piatok (z 1.6.2023 na 2.6.2023) na území obce realizovaný chemický postrek proti komárom. Informuje o tom 30.5.2023 Obec Veľké Leváre.

Obec koordinuje kroky s ostatnými obcami Pomoravia. Plánovaný postrek bude realizovaný v ten istý deň, ako v susedných Malých Levároch.

Aplikáciu bude realizovať odborná spoločnosť využitím vysokovýkonného certifikovaného špecializovaného ULV aplikátora neseného na automobile. Ako postreková látka bude použitý prípravok Cyper extra KONTAKT s účinnou látkou cypermetrin.

Pri aplikácii nebude zasiahnuté chránené územie. Obec informovala miestnu organizáciu včelárov, ktorej nočná aplikácia postreku neprekáža. Dodávateľ aplikáciu postreku nahlásil Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva.

„Prosíme obyvateľov, aby mali počas aplikácie pozatvárané okná a nepohybovali sa na voľnom priestranstve. Neumožnite prístup deťom na postriekané plochy (napr. trávniky, ihrisko) aspoň 24 hodín, aby sa nedostali do styku s postrekovou látkou. Zabezpečte domáce zvieratá. Zabezpečte včelstvá. Pozakrývajte záhradné plodiny. Pred konzumáciou ich dôkladne umyte. Zakryte domáce jazierka s okrasnými rybami. Sme si vedomí, že chemický postrek proti komárom nie je ideálnym riešením. Obec preferuje na boj s komármi využívanie biologickej látky BTI, ktorá sa aplikuje do liahnisk komárov a tiež oceňuje spoluprácu s BSK a činnosť dobrovoľníkov, ktorí pri monitoringu liahnisk pomáhali. Pokiaľ má niekto záujem stať sa dobrovoľníkom v boji proti komárom biologickými metódami, môže nás kontaktovať. Aplikácia chemických postrekov by mala byť až posledným riešením. Súčasný potvrdený kalamitný stav početnosti komárov si, žiaľ, chemický zásah vyžaduje. Komáre na území Pomoravia vždy boli, sú a budú, je dôležité udržať ich úroveň na prijateľnej úrovni. Na druhej strane od biologického či chemického boja nie je možné očakávať ich úplné vyhubenie. Komáre sa po aplikácii postreku v obci o pár dní opäť objavia, nakoľko žijú v okolitej prírode,“ dopĺňa Obec Veľké Leváre.

Redakcia

Recent Posts

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

1 hodinu ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

16 hodín ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

18 hodín ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

21 hodín ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

23 hodín ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

2 dni ago