Veľké Leváre

Vo Veľkých Levároch začali budovať kanalizáciu

Dnes (utorok 8.augusta 2023) začali s budovaním kanalizácie v obci Veľké Leváre v okrese Malacky.

„To, čo sa dlhé roky zdalo ako nemožné, sa pomaly stáva skutočnosťou. V rámci projektu bude na území obce vystavaných 11,5 km gravitačnej kanalizácie, 8 prečerpávacích staníc a tiež výtlačné potrubia. Po dokončení, budú odpadové vody dopravované do čistiarne odpadových vôd v obci Gajary, ktorú aktuálne rozširujeme o nové objekty,“ informovala o tom  Obec Veľké Leváre.

Ako budú práce prebiehať?

Práce budú realizované postupne na jednotlivých uliciach. Občania budú informovaní vopred okrem iného aj listom. V prvej fáze bude na ulici vybudovaná hlavná kanalizačná stoka. Po zrealizovaní tlakových skúšok budú na kanalizačné potrubie inštalované prípojky smerujúce k jednotlivým domom. Prípojky budú ukončené zaslepením na hranici pozemku rodinného domu. Na vybudovanú prípojku sa neskôr domácnosť napojí. Napojenie rodinného domu na kanalizáciu na vlastnom pozemku si zabezpečí vlastník na svoje náklady.

Kto určí presné miesto uloženia prípojky?

Prípojky budú vybudované ku každému rodinnému domu. Najvhodnejšie miesto uloženia prípojky je možné dohodnúť so zástupcom zhotoviteľa. Zhotoviteľ následne prípojku v rámci technických možností vybuduje čo najbližšie k požadovanému bodu napojenia.

Kedy sa môže zhotoviteľovi ukázať bod napojenia?

Keď budú plánované práce na danej ulici, obdržia občania list s termínom, kedy a o koľkej sa môžu stretnúť so zástupcami zhotoviteľa. Ak niekto nebude zastihnuteľný, miesto napojenia sa dohodne v iný deň, najneskôr však do realizácie stavebných prác pred daným domom.

Najbližšie stretnutie so zástupcami zhotoviteľa je určené pre obyvateľov ulíc K Jazeru, časti Boskovičovej a časti ulice Podjavorinskej a to v stredu 9.8.2023 v čase od 15.00 do 16.30 hod. priamo na ulici.

Kedy bude možné pripojiť sa na kanalizáciu?

Na kanalizáciu sa bude možné pripojiť až po jej celkovom dobudovaní, približne v horizonte 9 – 12 mesiacov a to predovšetkým z dôvodu inštalovania technológií prečerpávacích staníc.

O možnosti napojenia bude samospráva obce vopred informovať. „Odporúčame obyvateľom označiť si miesto uloženia vybudovanej prípojky na hranici svojho pozemku, aby si ju, pri napájaní sa na kanalizáciu prípojku v zemi, ľahko našli. Každá prípojka však bude aj geodeticky zameraná, preto bude v budúcnosti možné kedykoľvek ju v teréne vytýčiť a domácnosť na kanalizáciu napojiť,“ dopĺňa obec.

Kde sa začínajú stavebné práce?

Stavebné práce sa začnú realizovať na ulici K jazeru a Boskovičova po križovatku s Vinohradníckou. Bude sa postupovať od ulice K jazeru smerom k Vinohradníckej ulici. Druhým miestom prác je ulica 1.Mája od križovatky s Mládežníckou smerom k základnej škole.

„Prosíme občanov, aby neparkovali vozidlá na ceste a umožnili tak hladký priebeh stavebných prác. Ďakujeme za trpezlivosť a ohľaduplnosť počas výstavby,“ uzatvára samospráva.

zdroj: Obec Veľké Leváre

Angelika Kmecová

View Comments

Recent Posts

Slávnostná vojenská prísaha uzatvorí vjazd k Mohyle Štefánika

Súčasťou spomienkovej udalosti pri príležitosti 105. výročia úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika bude aj slávnostná…

15 hodín ago

Cez víkend budú tradičné Kvetinové dni Kátov

Obec Kátov sa aj tento rok chystá privítať jar vo veľkom štýle. XXII. ročník Kvetinových…

17 hodín ago

Tragická nehoda motocyklistu na Záhorí

Z poslednej jazdy sa už nevráti. Dopravní policajti zo Senice vyšetrujú včerajšiu tragickú dopravnú nehodu,…

18 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Vzťah koňa a človeka, alebo aký je život s koňmi

Aký je život s koňmi? Dozvedieť sa to môžete už túto sobotu 11. mája 2024…

19 hodín ago

Myjava: Zlúčenie dvoch základných škôl pod jeden subjekt

V pondelok 29. apríla 2024 sa po druhýkrát v mesiaci stretli na mestskom úrade poslanci…

20 hodín ago

Prezidentka je na rozlúčkovej návšteve Ukrajiny

Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes (10.5.2024) pricestovala na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny, pred ukončením svojho mandátu.…

21 hodín ago