TTSK

Voľby 2022: Kandidát na predsedu TTSK Martin Červenka

Na otázky redakcie NaZahori.sk odpovedal kandidát na predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK)  Martin Červenka.

Za kandidáta idete ako starosta obce Ratkovce, na čele ktorej ste tri volebné obdobia. Aké skúsenosti viete využiť vo vedení kraja z tohto obdobia?

Toto obdobie nebolo u mňa len o starostovaní v obci Ratkovce. Pôsobil som aj ako člen Predsedníctva ZMO aj ako člen Rady ZMO región Jaslovské Bohunice. Okrem toho pôsobím aj v Predstavenstve Trnavskej vodárenskej spoločnosti. Moje skúsenosti z tohto obdobia, ktoré Viem uplatniť v riadení TTSK sú rôznorodé. V prvom rade rozumiem problémom samosprávy, toho, čo je jej skutočnou podstatou. Mám pocit, že aktuálne vedenie župy tomu nerozumie alebo nechce rozumieť. Ak má Župa fungovať, musí kooperovať z obcami a mestami a rozumieť im. V tomto období som za ZMOS aktívne pracoval aj rôznych komisiách a zúčastňoval sa rokovaní s príslušnými ministerstvami a inými štátnymi orgánmi a ďalšími organizáciami a preto mám dostatok skúseností aj v komunikácii na tejto úrovni.

Župa musí byť aktívnejšia aj v tomto smere a musí ju byť viac „počuť“ na tejto úrovni. Rovnako som v rámci obce implementoval niekoľko európskych projektov a v rámci ZMOS a ZMO JE JB riešil viaceré prípady implementácie EU fondov a problémov s tým spojených, takže viem, že aj projekty, ktoré rieši župa môžu byť urobené kvalitnejšie ako to čo vidíme a takisto vo väčšom rozsahu. Rovnako župa musí oveľa viac ústretovosti prejaviť v pomoci obciam a mestám pri čerpaní fondov. Napríklad kontrola verejných obstarávaní na župe je úplne nezvládnutá. Kvôli neschopnosti skontrolovať predložené verejné obstarávania stojí množstvo projektov, ktoré nemohli byť realizované.

Takisto príprava nového programového obdobia je veľmi zle manažovaná – vieme, že príprava integrovaných investícií je nepripravená a zle komunikovaná. To by som vedel tiež urobiť oveľa lepšie. Moje vzdelanie je technického charakteru a pri mojom doterajšom pôsobení som sa riešil viaceré technické projekty – preto si myslím, že veľmi kompetentne viem zaujať stanovisko k problematike potrebných investícií, z ktorých mnohé sú aktuálne podcenené. Už dávno tu mali byť riešenia na zníženie energetickej úspory budova a podobne. Čo sa týka skúseností nabraných na obci, po troch obdobiach môžem povedať, že rozumiem aj skladbe rozpočtu a princípom rozpočtovania, ekonomike samosprávy a takisto riadeniu ľudských zdrojov. Myslím si, že na funkciu župana som dobre odborne pripravený. 

Do volieb idete s programom viac, ktorý máte zverejnený na vašom webe. Viete aj konkretizovať, v čom konkrétne sú rezervy súčasného vedenia a čo si máme predstaviť pod pojmom viac?

VIAC sa pre mňa odvíja v prvom rade od spolupráce, hoci niektorí si pod pojmom VIAC prestavujú v prvom rade materiálne statky. Viete, dá sa opraviť viac ciest, dá sa urobiť viac rekonštrukcií alebo hocičoho, ale dôležité je najmä to, či sú správne určené priority. Iste, uvedomujem si, že práve VIAC materiálnych statkov sa najľahšie odmeria ale nepáči sa mi, ak sa politici pretekajú v lacných sľuboch, čo všetko materiálne zväčšia, znásobia a podobne. Potom z týchto materiálnych sľubov takmer nič nezrealizujú ako súčasný župan, pretože vidíme, že sľuboval niečo, na čo nemal a čomu nerozumel. Tak teraz nemáme nový most do Hlohovca ani obchvat Senice, ani veľa iných sľubov. Za to máme veľa iných vecí, ktoré sa dobre marketingovo „predávajú“. Toto nie je spôsob nášho programu VIAC.

VIAC je pre nás neklamať a nemíňať peniaze nehospodárne ako to vidíme na župe dnes, keď sa množstvo zdrojov prelieva cez nezmyselné s.r.o.-čky a neziskovky založené župou namiesto toho, aby reálne potreby riešil samotný úrad, kde mimochodom pracuje takmer o tretinu viac ľudí ako predtým. Takže toto je príklad, ako si VIAC nepredstavujeme. VIAC pre nás znamená aj efektívnejšie, t.j. nie zvýšiť počet zamestnancov takmer o 100 ale získať efektívnejším prístupom VIAC z aktuálnych zamestnancov.  Pri uplatnení všetkých týchto postupov a prístupu samozrejme dosiahneme v konečnom dôsledku VIAC aj v tých materiálnych veciach, pretože úspory budú v státisícoch až miliónoch. A s tým sa dá potom urobiť ViAC aj v oblastiach, ktoré tvoria materiálnu časť nášho programu.

 Napríklad VIAC kvalitnejšieho cestovania, viac záchytných parkovísk, viac cyklotrás, viac obnovených objektov, viac zrekonštruovaných úsekov. Všetkého VIAC však nie je absolútny pojem. Treba si uvedomiť aj to, že zdroje sú limitované a ideme naozaj do náročnej doby. Župa má už dnes pomerne vysoký stupeň zadlženia. Napriek tomu, že súčasný župan prezentuje, že dlh župy sa počas jeho pôsobenia znížil, opak je pravdou. Stúpol viac ako o 8 miliónov EUR. Budeme čeliť energetickej kríze a nič sme v minulom období neurobili preto, aby sme energetickú náročnosť našich objektov zásadne znížili investíciami. Radšej sme milióny EUR nezmyselne míňali v organizáciách ako KIRA a podobne. Koľko máme priestoru na VIAC informácií?

V rámci predvolebnej kampane sa prezentujete v rámci aktivít ZaPoiSa.sk a GoSlovakia.sk. O aké aktivity ide, čo je jej cieľom a prečo ste sa rozhodli spolupracovať práve pri týchto aktivitách?

 Už dlhšie sledujem aktivity Klastra regionálneho rozvoja, ktorý je jeden z najúspešnejších a aktívnych klastrov na Slovensku. Dlhodobo robí podporu pre samosprávy, podnikateľov aj III. sektor.

 Rieši širokú paletu podporných aktivít a aj samostatné projekty na domácej aj medzinárodnej úrovni. Stabilne jeho členskú základňu tvorí niekoľko desiatok členov. Páčilo sa mi, že pracuje aj s prepájaním aktérov, čo je na Slovensku skôr výnimočný ako bežný koncept a zaujal ma projekt digitalizácie regiónov, ktorý využíval databázu goslovakia.sk, ktorá je k dispozícii záujemcom zdarma. Systém je podporovaný mobilnými aplikáciami goslovakia, ktoré majú dnes už niekoľko desať tisíc užívateľov. Do systému je možné pridávať body POI (point of interest), ktoré popisujú zaujímavé miesta, pamiatky, prírodné zdroje a veľa iných kategórií, pričom jednotlivé body je možné označiť aj fyzicky na mieste. Ide jednoznačnej o najkvalitnejšiu funkčnú databázu, ktorá dnes na Slovensku je a má celoslovenskú pôsobnosť. Systém je inteligentný, vie zobrazovať aj cyklotrasy, náučné chodníky ale aj prvky virtuálnej reality, či robiť podporu rôznym vedomostným kvízom, súťažiam a podobne. V nadväznosti na to som ako iniciátor navrhol projekt zaPOIsa.sk s konceptom rozvoja dobrovoľníctva a spolupráce. Vytvorili sme unikátnu grafiku a to aj tak, že obce, mestá a podnikatelia si môžu pre svoje podujatia vybrať s grafických návrhov plagátov a tak kvalitnejšie propagovať svoje podujatia.

 Systém je možné využívať tiež zdarma a dnes ho už využíva niekoľko desiatok obcí a iných subjektov. O projekt bol taký záujem, že sme postupne začali rozširovať jeho animačné prvky a ďalšie aktivity. Za rok sme dokázali vytvoriť podporu pre stovky podujatí. Okrem iného aj digitalizáciu ďalších bodov záujmu. Preto, ak to môžem porovnať, dokážeme pri minimálnych nákladoch robiť obrovskú podporu pre cestovný ruch a turizmu, pre regionálnych výrobcov, pre ďalšie subjekty a zdá sa mi opäť nelogické, že napríklad Trnavský samosprávny kraj stále míňa prostriedky na podporu systémov, aplikácií, a podobne – opäť v tisícoch EUR, na niečo, čo funguje len ako fragment toho, čo tu je k dispozícii zdarma alebo mnohé z toho sú nefunkčné veci po niekoľkých mesiacoch či určitom období. Ak si dáte námahu a prejdete si viaceré náučné chodníky, viaceré označené miesta, do ktorých TTSK investoval nemalé zdroje – aj v rámci rôznych projektov, nájdete zväčša nefunkčné informačné body, s nefunkčnými QR kódmi a podobne. Dokedy Ešte budeme míňať peniaze na veci, ktoré iní ponúkajú zadarmo v oveľa väčšej kvalite. Iba v rámci zaPOIsa.sk sme osadili niekoľko stovák funkčných informačných tabúľ POI a to nie len po Trnavskom regióne. Urobili sme aj niekoľko vedomostných hier, či kvízov a veľa iného. To je pre mňa podpora regionálneho rozvoja. Preto som jej súčasťou. Robíme reálne, živé veci.

Do volieb ste išli ako nezávislý. Teraz už máte verejnú podporu strany Hlas, stále sa považujete za nezávislého? Máte podporu aj ďalších strán?

Stále som nezávislý kandidát. Moja kandidatúra vychádza z požiadavky a podpory starostov a títo sú z rôzneho politického spektra. Nezávislý neznamená, že Vás nemôže nikto podporovať. Tak ako som povedal aj nedávno na sneme strany HLAS v Liptovskom Mikuláši, kde som bol pozvaný ako hosť, podporu strany HLAS som prijal z pragmatického dôvodu. Som presvedčený a volebné preferencie tomu nasvedčujú, že strana HLAS – SD bude pri budúcom zostavovaní vlády a pravdepodobne získa aj premiérske kreslo. Je to hlavne dôsledok diletantskej a neodbornej politiky súčasnej vlády pod taktovkou OĽANO. To, čoho sme dnes svedkami na úrovni vysokej politiky ľudí hnevá. Takže ako budúci župan uvítam podporu vlády, pretože sú problematiky, ktoré župa bez podpory vlády nedokáže realizovať. Okrem toho je súčasné nastavenie žúp absolútne zlé a župy v tomto nastavení sú takmer zbytočné. Vedel to aj súčasný župan Viskupič, ktorý opäť sľuboval a nesplnil, že budúce voľby (rozumej tieto v októbri 2022) už budú v novom funkčnom modeli. Ich vláda s ústavnou väčšinou s tým neurobila vôbec nič. Tak verím, že nová vláda to urobí správne. Som otvorený spolupráci aj s inými stranami, ak ma budú chcieť podporiť, nemám s tým problém.

Prezentujete, že máte podporu viac ako 150 starostov a primátorov. Môžeme poprosiť o ich zoznam?

 Nie. Zoznamy zverejňovať nebudem. Najmä preto, že to dáv zbytočný priestor mojim oponentom, najmä aktuálnemu županovi, ktorý potom získava priestor chodiť „presviedčať“ starostov na svoju stranu, hoci podľa mňa, mal najlepšie predpoklady presvedčiť ich za 5 rokov svojou prácou. Asi to robil a robí veľmi zle, keď také obrovské číslo je ochotné priamo prezentovať, že nie sú spokojní so súčasným vedením kraja. To sa ešte na Slovensku nestalo a verím, že ani nestane, že viac ako polovica starostov kraja je ochotná sa spojiť za kandidáta kandidujúceho proti aktuálnemu županovi. To, čo bude sprístupnené sú a budú postupne pridávané fotografie a videonahrávky so stanoviskami starostov (na mojich sociálnych sieťach, prípadne webe), ktorí ma podporujú a ak má niekto záujem, nech si dá tú námahu a zoznam si skladá sám a postupne. Myslím si, že dávať niekomu súčasne nejaké zoznamy by z pohľadu vedenia kampane nebolo vôbec strategické ani chytré. 

Máte za sebou aj tím ľudí, ak áno, viete ich predstaviť, alebo idete do volieb úplne samostatne?

 Mojím tímom sú kolegovia starostovia. Pravidelne sa stretávame a diskutujeme všetko potrebné. Mám okolo seba aj niekoľko dobrovoľníkov, ktorí mi radia v odborných témach. Jedna osoba mi pomáha s plánovaní a administratívou. Väčšinu vecí si robím sám. Marketingovú časť kampane mám objednanú externe. 

 Na sociálnej sieti ste 26. augusta vyhlásili, že zamestnanci TTSK pracujú v strachu, konkretizovali ste, že ide o riaditeľov rozpočtových organizácií. Takisto ste tvrdili, že budete onedlho konkrétnejší. Môžete konkretizovať, kto je zastrašovaný a ako konkrétne?

 Túto tému nebudem prezentovať žiadnymi konkrétnymi menami. Je smutné, až tragické, že po 30 rokoch demokracie na Slovensku sme sa dostali do takéhoto stavu. Dokonca sme sa dostali až tak ďaleko, že ak si na svojich sociálnych sieťach zverejním fotografiu s riaditeľom zariadenia, kde som sa s ním stretol náhodne pri verejne prístupnom podujatí, hneď na druhý deň sme boli poprosení o stiahnutie fotografie zo strany riaditeľa, pre nátlak z VUC-ky. Nemám záujem škodiť konkrétnym ľuďom ale chcem, aby ľudia vedeli, že je tu stav, ktorý je chorý, a toto sú praktiky, s ktorými nemôžem súhlasiť. Ak to bude potrebné, tak to zverejním, ale potom už to bude mať aj trestnoprávnu dohru. Nechcem skĺznuť do tejto úrovne, pretože súčasný župan išiel do funkcie s cieľmi trestných oznámení a tomu podobným cieľom a praktikám a za 5 rokov nič z jeho tvrdení nepreukázal ani nedokázal.

Angelika Kmecová

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

20 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

22 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

23 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

1 deň ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

2 dni ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago