Holíč

Voľby 2022: Zdenko Čambal je 16 rokov primátorom Holíča a 21 rokov poslancom TTSK

Zdenko Čambal sa opätovne uchádza o post primátora mesta Holíč, ale zároveň kandiduje aj za predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) a poslanca kraja. Viac v rozhovore.

Rozhodli ste sa kandidovať nielen na post primátora, ale aj na predsedu TTSK. Čo vás k tomu viedlo, keďže ide o nezlučiteľné funkcie?

Regionálna a komunálna samospráva spolu veľmi úzko súvisia a v súčasnosti ich prepojenie na Slovensku nie je na takej úrovni, akoby občania potrebovali. Štát si robí zo samosprávy vazalov a prideľuje im úlohy ako keby boli jeho podriadené zložky riadenia. Zároveň, zákon o VÚC nedáva regionálnej samospráve potrebnú šírku právomoci. Kompetencie žúp sú nedostatočné a spôsob financovania samospráv nezodpovedá požiadavkám súčasnej Európy. To všetko vyžaduje, aby došlo k náprave. V snahe upozorniť na tento stav a nájsť v blízkej dobe potrebné riešenia, podujal som sa kandidovať na obidve funkcie. Už dnes to má svoj efekt, pretože v mnohých médiách a v TV som túto problematiku objasnil. Zákon platí pre všetkých rovnako a je jasné, že v prípade víťazstva na obidvoch postoch sa budem musieť rozhodnúť pre jeden. V každom prípade budem slúžiť občanom a občania mesta i regiónu to vnímajú pozitívne.

Ak by ste dokázali vyhrať v oboch voľbách, ktorému postu by ste dali prednosť a prečo? 

16 rokov pracujem ako primátor mesta Holíč a 21 rokov ako poslanec TTSK. Tri  volebné obdobia som zastával pozíciu podpredsedu kraja. Milujem svoje rodné mesto, odviedol som preňho množstvo práce a verím, že tu prácu budem vykonávať i naďalej. Za predpokladu, že by bolo potrebné obsadiť funkciu predsedu kraja a pracoval by som pre všetkých občanov kraja, slúžil by som aj naďalej pre občanov mesta a dotiahol by som dokonca veci, ktoré nám VÚC a štát odopierajú už dlho. Mám na mysli financovanie druhej najdôležitejšej cisárskej pamiatky na Slovensku, teda rekonštrukciu Holíčskeho zámku a ako absolútne priority, obchvat okolo mesta Holíč , nakoľko v našom centre sa stretávajú dve cesty prvej triedy a tento stav je neúnosný a nebezpečný.

Vy už máte skúsenosti z pôsobenia vo vrcholných pozíciách v samospráve kraja, kde ste pôsobil ako podpredseda TTSK. Na čo by ste nadviazal z práce aktuálneho vedenia a naopak, čo by ste riešili inak, resp. aké okruhy problémov by boli vašou prioritou?

Pracoval som pre samosprávny kraj 12 rokov. A viem, že toto vedenie prvé tri roky iba ukončovalo a napĺňalo projekty, ktoré sme otvorili a zabezpečili pred tým. Napriek volebným sľubom nebolo v podstate naplnené zo strany súčasného vedenia vôbec nič. Chýbajú obchvaty okolo Hlohovca, Jablonice, Senice a Holíča. Prázdne sľuby. Nerozlietalo sa letisko. Bohapustá politická agenda a prázdny sľub. Z Piešťanského letiska treba vybudovať záložné letisko pre hlavné mesto Bratislava. Veľa sa rozprávalo o financovaní a župa sa neustále iba zadlžuje. Neuznávam čachre so zamestnávaním ľudí, s personálnymi čistkami, ktoré sa vykonali a prekáža mi, že všetka činnosť sa odohráva iba virtuálne na sociálnych sieťach. Musíme sa chytiť zdravého rozumu a vrátiť sa k reálnemu životu. Ľudia potrebujú výkon na mieste, cesty, mosty, školstvo. Základnou mojou úlohou bude upozorniť na zastaranosť a nefunkčnosť zákona o VÚC. VÚC potrebujú vyššie kompetencie. Financie majú smerovať k ľuďom.

Idete do volieb ako kandidát strán SNS a Smer, v primátorkách aj s podporou Hlasu. Máte podporu aj iných strán? Sú nezávislí kandidáti, ktorí argumentujú, že ak je kandidát nominantom nejakej strany, nebude zastupovať všetkých voličov. Ako to vidíte vy?

História ukazuje, že každý kto sa tváril nezávisle, bol na konci na niekom a na niečom závislý. Zároveň nie je jasné, aký má kandidát názor na otázky, ktoré voličov zaujímajú. Nezávislý kandidát by musel byť výnimočná osobnosť. Mám na mysli vynikajúci lekár, vedec, astronaut, podnikateľ zamestnávajúci za dobrých podmienok naozaj veľa ľudí, aby bol skutočne nezávislý. Samozrejme musel by mať možnosť pred tým vysvetliť, ako sa pozerá na veci a to sa nedá za mesiac v kampani. Keď sa pozriem na mojich protikandidátov, tak závislí sú aj nezávislí. Robia kampaň s tichou podporou politických strán, dokonca sa zúčastňujú a rečnia na snemoch týchto politických strán. Rovnako na úrovni regiónu ako v komunálnych voľbách, tam tiež proti mne stojí tzv. nezávislý kandidát, ktorý celý čas spolupracoval s hnutím OĽaNO a dokonca  sa plánovaný kandidát OĽaNO vzdal kandidatúry v prospech tohto nezávislého kandidáta. Čo si o tom mám myslieť a čo si majú myslieť občania?

Máte za sebou aj tím ľudí? Ak áno, viete ich predstaviť, alebo idete do volieb úplne samostatne?

Rozhodol som sa ísť do volieb na predsedu TTSK samostatne. Buď dokážem, že mám ten výtlak alebo neostanem závislý na množstve individuálnych názorov. Chcem presadiť v rámci TTSK a v spolupráci s ostatnými krajmi SK8 zmenu zákona o VÚC. To je môj hlavný program. Na takéto niečo budem potrebovať široký konsenzus. Nechcem žiaden boj medzi koalíciou a opozíciou. Budeme musieť aspoň v tomto prípade hlasovať všetci za občana a v jeho prospech.

Voľby do orgánov samosprávy obcí a samosprávnych krajov sa budú konať v sobotu 29. októbra spoločne s komunálnymi voľbami.

Angelika Kmecová

Recent Posts

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

9 hodín ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

22 hodín ago

Na Záhorácku stenu slávy pribudne meno Vladimír Sedlák

Zajtra v rámci prvomájových osláv v Senici pribudne na Záhoráckej stene slávy ďalšie ozubené koliesko. Patriť…

2 dni ago

Vyhlásené pátranie po mužovi z Moravského Svätého Jána

Polícia prosí o pomoc pri pátraní. Senickí pátrači hľadajú nezvestného, 53-ročného Jacka Švandrlíka, z okresu…

2 dni ago

AKTUÁLNE: Dopravné obmedzenie na diaľnici D2

Obmedzenie na D2: Bratislavskí dopravní policajti od ranných hodín asistujú pri udalosti v cestnej premávke, ku…

2 dni ago

1. máj sviatok práce

Sviatok práce alebo aj 1. máj je medzinárodný sviatok pracujúcich. História sviatku sa začala písať pred 137 rokmi,…

2 dni ago