Categories: Senica

Voľby do NR SR 29.2.2020 – moratórium pre médiá

Parlamentné voľby 29,2.2020 budú stáť viac ako 12,6 milióna eur. V ére samostatného Slovenska pôjde o ôsme parlamentné voľby v poradí. Na Slovensku sú viac ako štyri milióny oprávnených voličov.

Volič môže hlasovať výlučne s občianskym preukazom, pokiaľ si práve vybavuje nový občiansky preukaz, môže sa vo volebnej miestnosti preukázať potvrdením o jeho vybavovaní.

Pokiaľ volič v deň volieb stratí občiansky preukaz alebo mu ho odcudzia, môže sa podľa tlačového odboru MV SR preukázať žiadosťou o jeho vydanie, “prípadne potvrdením o občianskom preukaze tak, aby ani v týchto prípadoch nebola znemožnená jeho účasť na hlasovaní vo voľbách”. Hlasovať s cestovným pasom nie je možné ani v prípade, ak si volič zabudne priniesť občiansky preukaz.

Moratórium pre médiá

Podľa zákona o volebnej kampani je v rozhlasovom, televíznom , online vysielaní (v rámci audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie), v periodických a neperiodických publikáciách a v agentúrnom spravodajstve zakázané 48 hodín pred začiatkom volieb a v deň konania volieb až do skončenia hlasovania, t. j. v období od 27. 2. od 7:00 hod. do 29. 2. 2020 do 22:00 hod. zverejňovať informácie o kandidujúcich politických stranách a kandidujúcich koalíciách politických strán v ich prospech alebo neprospech.

Podľa tohto zákona stále plat, že  je 14 dní predo dňom konania volieb a v deň konania volieb až do skončenia hlasovania, t. j. v období od 15. 2. od 0:00 hod. do 29. 2. 2020 do 22:00 hod.( pri predĺžení moratória sa čas posúva), zakázané zverejňovať výsledky volebných prieskumov ( patria sem aj počty odvolených a percentuálne hodnotenie priebežných výsledkov účasti v daných okrskoch či obvodoch v deň volieb).

Posledným dňom na zverejňovanie výsledkov volebných prieskumov bol teda deň 14. 2. 2020.

Čo sa môže zdieľať na Facebooku

„Uverejňovanie príspevkov prostredníctvom sociálnych sietí sa nepovažuje za vedenie volebnej kampane, pokiaľ sa za obdobné príspevky obvykle neplatí úhrada,“ znie stanovisko komisie spred posledných komunálnych volieb, ktoré sa týka aj tých parlamentných volieb, keďže sa riadia podľa rovnakého zákona a moratórium má podľa neho rovnaké pravidlá.

Zjednodušený výklad tohto záveru pre súkromné osoby je – písať na Facebook o voľbách môžete, čo chcete, ale nesmiete statusy „sponzorovať“ teda platiť za to, aby ich videlo viac ľudí.

 

 

 

 

zdroj: ta3.com

 

 

 

Redakcia

Recent Posts

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

5 hodín ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

7 hodín ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

10 hodín ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

12 hodín ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

1 deň ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

1 deň ago