Categories: Šaštín - Stráže

Vyjadrenie primátora k centru zdravotnej starostlivosti a cyklotrase v meste Šaštín-Stráže

Primátor Jaroslav Suchánek sa vyjadril prostredníctvom mestského webu k projektom Centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti a Cyklotrasa v meste Šaštín -Stráže.

NaZahori.sk prinášame jeho celé znenie bez úprav.

 

Vážení občania,

rád by som dal niektoré veci ohľadne výstavby zdravotného strediska v našom meste na pravú mieru. V prvom rade by som chcel upokojiť vášne, ktoré sa rozpútali medzi občanmi a na sociálnych sieťach. Nechcem sa zaoberať podrobne číslami, týmto mojim príspevkom by som iba chcel, aby si občania urobili celkový obraz o vzniknutej situácii okolo výstavby.

Prvú informáciu o zámere realizácie projektu Centra integrovanej zdravotnej starostlivosti v meste Šaštín-Stráže občania dostali  19.4.2018.  Informácia bola zverejnená na úradnej tabuli. Následne Mestské zastupiteľstvo Šaštín-Stráže prijalo uznesenie č. 543/2018, ktorým schválilo realizáciu projektu Centra integrovanej zdravotnej starostlivosti.

Na základe tohto uznesenia sme sa prihlásili ako uchádzač o nenávratný finančný príspevok, ktorý nám bol schválený s tým, že mesto sa bude podieľať na spolufinancovaní projektu vo výške minimálne 5%, k čomu sme sa zaviazali. Už pred odovzdaním staveniska a počas začatia výstavby zainteresovaní odborníci v oblasti stavebníctva poukázali na nesúlad projektovej dokumentácie s nacenením prác a materiálov a projekt bolo potrebné rozpočet stavby upraviť na základe potreby naviac prác a na základe požiadaviek bezpečnostných a požiarnych technikov, respektíve technickej inšpekcie. Položky, ktoré boli v rozpočte stavby  zmenené a doplnené boli posúdené osobami, ktoré sú nezávislé a odborne spôsobilé, nie je dôvod ich stanoviská spochybňovať. Práce na výstavbe majú svoju nadväznosť, napríklad ak v rozpočte stavby chýbajú položky týkajúce sa elektriky, nie je možné pokračovať omietkami.

Toto sú odborné náležitosti, na ktoré dohliada certifikovaný stavebný dozor. Súhlasím, že navýšenie projektu je vysoké, nikto z autorít však doteraz nespochybnil, že toto navýšenie nie je potrebné, okrem nejakých menších položiek, o ktorých možno diskutovať na odbornej úrovni. Investície do naviac prác a materiálu prejdú po skolaudovaní do majetku mesta, prejavia sa v zvýšenej nadobúdacej hodnote zdravotného strediska a majetok mesta bude vyšší o túto sumu. Rozdeľovať orgány mesta na “my a oni” nevedie k riešeniam, iba škodí občanom.

Bez poslancov mestského zastupiteľstva primátor neurobí nič a bez primátora  ako štatutárneho zástupcu mesta neurobia poslanci tiež nič. Občan nesmie byť rukojemníkom. Považujem za veľmi užitočné odložiť bokom osobné nezhody a hľadať spoločné riešenia pre všetkých. Každému z nás je jasné, že zdravotné stredisko potrebujeme. Iba chorý človek dokáže oceniť hodnotu zdravia v živote človeka. Zastavením stavby hrozia mestu škody veľkého rozsahu v podobe vrátenia doteraz vyčerpaných financií, úverov, zaplatenia zmluvných pokút a zatiaľ, čo sa budeme potýkať so súdnymi spormi, na námestí nám bude chátrať rozostavaná budova zdravotného strediska. Myslím si, že takýto scenár občanom veľmi nepomôže. Aj preto chcem poďakovať mestskému zastupiteľstvu, že po viacerých poradách s odborníkmi a právnikmi rozhodlo pokračovať vo výstavbe.

V mesiaci apríl sme začali s výstavbou cyklotrasy. Predmetom projektu je realizácia troch cyklotrás ktoré zabezpečia prepojenosť kultúrneho dedičstvá na bicykli v česko-slovenskom pohraničí. Vybudované cyklotrasy zabezpečia prepojenosť Baziliky Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne – Strážach (táto cyklotrasa sa postupne napojí na medzinárodnú cyklotrasu popri rieke Morave). Ďalej ide o cyklotrasu zabezpečujúcu dostupnosť lokality kultúrnej pamiatky Nechory v rámci obce Prušánky – unikátny systém vínnych pivníc a cyklotrasu k vinohradníckej osade v k.ú. Prietržka. Cieľom projektu je skvalitnenie podmienok pre cykloturistiku a zvýšenie atraktívnosti kultúrneho dedičstva v prihraničnom regióne. Zhotoviteľom je firma STRABAG s.r.o. na základe elektronickej verejnej súťaže. Termín ukončenia prác je päť kalendárnych mesiacov od prevzatia staveniska, teda v septembri 2021.

Držme si navzájom palce, aby sme sa mohli spoločne tešiť zo života.

 Jaroslav Suchánek, Váš primátor.

zdroj: Mesto Šaštín – Stráže / www.mestosastinstraze.sk 

Redakcia

Recent Posts

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

4 hodiny ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

5 hodín ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

15 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

16 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

16 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

17 hodín ago