Senica

Výstava a ,,koliesko” na Záhorácku stenu slávy Ľudovítovi Hološkovi z Jablonice

Retrospektívny projekt, v rámci ktorého bude v GJK v Trnave a ZGJM v Senici komplexne zhodnotená maliarska a kresbová tvorba autora. Súčasťou oboch výstav je vydanie rozsiahlej monografie Ľudovíta Hološku.

Záštitu nad výstavami prevzal župan Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. NaZahori.sk o tom informovala za Záhorskú galériu Zuzana Dohnalová.

Prebiehajúca výstava PUTOVANIE (S) MAĽBOU v Galérii Jána Koniarka (GJK) v Trnave je prístupná záujemcom do 5.11.2023.

Výstava v ZGJM Senica

Vernisáž výstavy DENNÍK KOLORITU v Záhorskej galérii Jána Mudrocha (ZGJM) v Senici bude v piatok 22.9.2023 od 17:00 hodiny. Predchádzať vernisáži bude osadenie ,,kolieska” na Záhorácku stenu slávy Ľudovítovi Hološkovi o 16.00 hodine na Námestí oslobodenia v Senici. Prístupná verejnosti bude do 19. 11.2023.

Záhorská galéria Jána Mudrocha v Senici zdroj foto Vlado Miček NaZahori.sk

Výstava „Denník koloristu“ je prvou obsiahlou výstavou prezentujúcou rozsiahle kresliarske diela na papieri autora Ľudovíta Hološku (1943). Konvolút prác obsahuje kresby od raných stredoškolských čias, cez vysokoškolské, kresby voľné – ktoré častokrát smerovali ako myšlienkový základ k realizácii maľby na plátne, ilustrácie kníh, kresliarske denníky – záznamy z okolia a podnetov svojho bydliska, prípravné kresby určené na prenos tvarov a základných čiar na plátno ako príprava na maľbu, topografické denníky z dovolenky, alebo z umeleckých sympózií najčastejšie z Poľska, kresliarske denníky ako mentálne mapy sumarizujúce výstavy, ktoré Hološka videl počas svojho života vo svetových galerijných inštitúciách, denníky – náčrtníky stále opakovaného motívu tela, kresby pílkou do tvrdej drevenej dosky.

Vymenovanie všetkých týchto aspektov prác na papieri, kresby v Hološkovej tvorbe je náležité a na vnímanie rozsahu jeho tvorby dôležité, najmä ak sa snažíme navnímať viac ako šesťdesiatročnú kariéru výtvarného umelca, možno všeobecne známeho ako tvorcu v médiu maľby na plátne. Výstava je reprezentatívnou prehliadkou jeho tvorby, ktorá sa uskutočňuje k jeho životnému jubileu.

zdroj: Záhorská galéria

Ľudovít Hološka (* 18. september 1943, Jablonica) je slovenský maliar, kresliar, ilustrátor, teoretik obrazu a vysokoškolský pedagóg.
V rokoch 1958 – 1962 absolvoval Školu umeleckého priemyslu, 1962 – 1968 Vysokú školu výtvarných umení, odbor-maľba v Bratislave u prof. Jána Mudrocha.

Jeho maľby a kresby sú súčasťou zbierok viacerých verejných galérií, ilustroval viac ako 80 knižných titulov, je autorom výberu textov o výtvarnom umení. Je členom Spolku výtvarníkov Slovenska. Venuje sa svojej autorskej tvorbe v médiu maľby, kresby, denníkových záznamov, v knižnej ilustrácii. Žije a pracuje v Jablonici.

Angelika Kmecová

Recent Posts

Slávnostná vojenská prísaha uzatvorí vjazd k Mohyle Štefánika

Súčasťou spomienkovej udalosti pri príležitosti 105. výročia úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika bude aj slávnostná…

6 hodín ago

Cez víkend budú tradičné Kvetinové dni Kátov

Obec Kátov sa aj tento rok chystá privítať jar vo veľkom štýle. XXII. ročník Kvetinových…

8 hodín ago

Tragická nehoda motocyklistu na Záhorí

Z poslednej jazdy sa už nevráti. Dopravní policajti zo Senice vyšetrujú včerajšiu tragickú dopravnú nehodu,…

9 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Vzťah koňa a človeka, alebo aký je život s koňmi

Aký je život s koňmi? Dozvedieť sa to môžete už túto sobotu 11. mája 2024…

10 hodín ago

Myjava: Zlúčenie dvoch základných škôl pod jeden subjekt

V pondelok 29. apríla 2024 sa po druhýkrát v mesiaci stretli na mestskom úrade poslanci…

11 hodín ago

Prezidentka je na rozlúčkovej návšteve Ukrajiny

Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes (10.5.2024) pricestovala na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny, pred ukončením svojho mandátu.…

12 hodín ago