Categories: Senica

Záhoráci na Majstrovstvách sveta v bandy

Prednedávnom žil celý svet olympiádou a potom aj paralympiádou v Pjongčangu.

Medzi olympijské športy sa pokúša dostať aj šport zvaný bandy hokej,  ktorého rozvoj na Slovensku majú pod palcom rodený Seničania otec a syn Vépiovci, ktorí sú zakladateľmi  Slovenskej asociácie bandy. So slovenskou bandy hokejovou reprezentáciou absolvovali vo februári tohto roku prvé majstrovstvá sveta, ktoré sa konali v čínskom meste Charbine. V drese slovenskej reprezentácie si zahral aj mladý senický hráč Dominik Rusnák z HK 91 Senica. Slovensko tu obsadilo pekné siedme miesto.

Tento pre niekoho neznámy šport sa na Slovensko vrátil vďaka rodine Vépiovcov po 89 rokoch. Bandy hokej sa hrá na ľadovej ploche s rozmermi ako futbalové ihrisko. Brankár, na rozdiel od viacerých druhov hokeja, nemá hokejku. Hrá sa s hokejkami a plastovou alebo gumenou loptičkou s priemerom 6 cm, ktorá má oranžovú farbu. Hra trvá 2×45 min s 10 min. prestávkou. Proti sebe nastupujú dve 11-členné družstvá (10 hráčov v poli a 1 brankár). Tento druh hokeja sa považuje za predchodcu ľadového hokeja v Európe. Kým u nás tento šport nie je moc známy, viacerí svetoví hokejisti začínali svoju kariéru v bandy.

Ale vráťme sa k majstrovstvám sveta.   Prvé majstrovstvá sveta mužov sa uskutočnili v r. 1957 vo Fínsku a o 47 rokov neskôr sa vo Fínsku konali aj prvé MS žien. Na začiatku sa konali raz za 2 roky, ale od roku 2003 sa konajú každý rok. Takmer štvrťstoročia /roky 1957 – 1981/ nikto nedokázal zdolať Rusov, ktorí vyhrali prvých 11 majstrovstiev sveta v rade. Doposiaľ má Rusko 25 titulov, Švédsko 12 a Fínsko 1. Táto trojica takmer nikoho nepustila na pódium víťazov, získala takmer všetky medaily. Okrem nich sa to podarilo iba Nórsku /1 strieborná a 1 bronzová/ a Kazachstanu /6 bronzových/. Bandy niekoľkokrát prezentovali na zimných olympijských hrách, prvý raz na olympiáde v nórskom Osle v r. 1952 a naposledy na olympiáde v Soči v r. 2014. Prvý oficiálny olympijský turnaj sa uskutočnil na Zimnej univerziáde 2017. Do oficiálneho programu olympijských hier bandy môže byť zaradený, podľa odborníkov, na hrách v r. 2022 v Pekingu.

Slovensko historicky prvý krát nastúpilo na svetovom šampionáte 2018, kde ich v základnej skupine čakali tri zápasy. Ich prvým súperom bolo Holandsko, s ktorým zaplatili tzv. nováčikovskú daň a prehrali s celkovým víťazom turnaja B divízie 7:0. Ďalší zápas bol už vyrovnanejší proti mužstvu Číny, ktorý nešťastne prehrali 2:3. V treťom zápase však už bodovali a historicky prvé body získali proti družstvu Somálska, ktoré rozdrvili 8:0. Tu treba však upresniť, že družstvo Somálska bolo zložené zo Somálčanov žijúcich v domovine bandy hokeja vo Švédsku, ktorých trénujú  švédski tréneri – jedny z najlepších odborníkov na bandy hokej. Slováci tak v základnej skupine skončili na 3. mieste s 2 bodmi. Vo štvrťfinále narazili Slováci na skúseného súpera z Japonska, ktorému ešte v prvom polčase hrdinsky odolávali, no druhý polčas rozhodol o prehre nášho tímu 4:1. V závere turnaja sa v boji o 7. miesto stretli naši opäť s družstvom Somálska a napriek tomu, že švédski tréneri výborne pripravili svojich zverencov, ani v druhom vzájomnom zápase sa im nepodarilo našu spoľahlivú obranu prestreliť a Slováci vyhrali v boji o 7. priečku 2:0. Do A divízie postúpilo Holandsko, ktoré na budúci rok vystrieda Maďarsko.

Slovenský bandy hokej čaká v najbližšej dobe medzinárodný turnaj mladších žiakov v Moskve teraz v marci. Nasledovať by mal odvetný zápas s Čechmi v ring bandy mužov a v septembri sa naši hokejisti chystajú na medzinárodný turnaj  do Nymburku v rink bandy. Radi by spustili česko-slovenskú súťaž v ring bandy , neskôr rozšíriť aj o maďarské tímy, čím by chceli oprášiť históriu bandy z dôb Rakúsko-Uhorska. 

zdroj: senica.sk

Redakcia

Recent Posts

V stredu pochod Sobotištská 15-ka

V stredu sa uskutoční tradičný, tento rok už 40. ročník, turistického pochodu Sobotištská pätnástka. Informujú…

47 minút ago

Upozornenie: Hraničný most na Záhorí bude uzatvorený

Slovenská správa ciest (SSC) informuje o uzávierke hraničného mosta cez rieku Morava medzi Slovenskom a…

3 hodiny ago

Aktuálne: Obmedzenie dopravy pre nehodu na Pezinskej Babe

V klesaní z Pezinskej Baby v smere od Perneku na Pezinok dopravná nehoda v zákrute,…

5 hodín ago

📷 📺 Desatoro turistu a tipy na výlet

Na čo všetko by ste mali myslieť, v rámci plánovania turistických výletov, pre vás pripravila redakcia…

10 hodín ago

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

24 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

1 deň ago