Categories: Borský Mikuláš

Záhorácka dvadsiatka na Búroch pre “korona opatrenia” už túto stredu

Najstaršie slovenské chodecké preteky, Záhorácka “20” v Borskom Mikuláši, ktoré sa mali pôvodne konať už 23. mája, no pre koronavírusovú pandémiu ich presunuli na 3. október, sa napokon uskutočnia už v stredu 30. septembra 2020.

Informuje o tom Slovenský atletický zväz na svojej stránke www.atletika.sk

K zmene termínu prišlo náhle v pondelok večer 28. septembra. Organizátori tak zareagovali na sprísňovanie opatrení v súvislosti s druhou vlnou pandémie s účinnosťou od 1. októbra 2020.

„Zareagovali sme na sprísňovanie opatrení v súvislosti s druhou vlnou pandémie. Zvolili sme posledný možný termín, v ktorom môžeme preteky usporiadať ešte podľa pôvodného plánu,“ vysvetlil riaditeľ 51. ročníka Záhoráckej dvadsiatky Roman Gazárek dôvod presunu pretekov zo soboty na stredajšie popoludnie.

Chodecké súboje o tituly majstrov Slovenska v kategóriách dospelých a  juniorov na 10 km a aj veteránov na 5 km sa uskutočnia na náhradnom 1-kilometrovom okruhu v centre Borského Mikuláša. 

„Ide o certifikovaný okruh, na ktorom sa súťažilo už v 45. ročníku. Je len o ulicu vyššie, ako ten vlaňajší,“ poznamenal Roman Gazárek a vysvetlil, prečo sa bude súťažiť na staronovom okruhu. „O zmene termínu zo soboty na stredu sme sa rozhodli v pondelok večer, a preto nie je možné v takom krátkom čase vybaviť na všetkých možných úradoch uzávierku cesty a všetky potrebné povolenia.“

„Búrania“ nechceli v žiadnom prípade dopustiť, aby sa kontinuita podujatia, ktoré sa koná rok čo rok už pol storočia, prerušila. Preto prišiel organizačný výbor na čele so starostom obce Róbertom Macekom s nezvyčajným riešením s presunom termínu na poslednú chvíľu.

„Nechceli sme, aby majster kamenár Jozef Petrík musel na mramorový obelisk v areáli Základnej školy Jána Hollého, kde sú mená víťazov všetkých ročníkov, vytesať v roku 2020 čínskeho pretekára menom COVID-19,“ žartoval Gazárek.

Päťdesiaty prvý ročník Záhoráckej dvadsiatky sa začne v stredu 30. septembra o 12.45 h slávnostným otvorením. Po ňom budú od 13.00 h súperiť na tratiach 1, 2 a 3 km žiacke kategórie, od 15.00 h prídu na rad dorastenci s veteránmi na 5 km a taktiež juniori s dospelými na 10 km.

„Štartovať budú tí, ktorým sa podarí prísť. Viem, že na 10 km mužov sa postaví na štart Miro Úradník, prídu pretekári z tréningovej skupiny Romana Benčíka, sľúbili sa chodci z Košíc od trénerky Henriety Rusnákovej i Trnavčania,“ informoval riaditeľ pretekov.

Chýbať však budú Mária Katerinka Czaková i rekordér v počte víťazstiev na Záhoráckej dvadsiatke (triumfoval 9-krát) a olympijský šampión z Ria de Janeiro 2016 na 50 km Matej Tóth, ktorí sú s tréningovou skupinou kouča Mateja Spišiaka na sústredení na Štrbskom Plese.

Hlavný favorit na triumf v mužskej súťaži tak bude 24-ročný Úradník, trojnásobný slovenský chodecký šampión (2018 – 20 km/Borský Mikuláš, 2019 – 10 km/Borský Mikuláš, 2020 – 5000 m v hale/Banská Bystrica) a bronzový z Armádnych svetových hier 2019 vo Wu-chane na 20 km. 

Viac na www.atletika.sk/pandemia-uraduje-zahoracka-dvadsiatka-v-chodzi-bude-namiesto-soboty-uz-v-stredu-30-septembra  

Redakcia

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

9 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

10 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

10 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

11 hodín ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

12 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

14 hodín ago