Čáry

Záhoráčka Mária Kráľovičová sa po 74 rokoch lúči s divadlom

Legenda slovenského divadelníctva Mária Kráľovičová (94) skončila po 74 rokoch v Slovenskom národnom divadle (SND)k 1. januáru 2022 a stala sa emeritnou herečkou.

Informáciu priniesol portál www.cas.sk.

Je pravda, že umeleckú predstavivosť ste si cibrili tak, že ste ako malé dievča „hltali“ rozprávky, ktoré vám rozprávala starenka v Čároch?

Naši boli od rána na roli a stará mama, celoživotná mrzáčka, ktorej ako puberťáčke úmyselne pustili na prácach vo Viedni plnú kanvu na nohu, nás mala varovať. Aby sme jej neutiekli, priviazala nám motúzy na nohu a usilovala sa nás zaujať pútavými príbehmi.

Viac TU: Mária Kráľovičová sa lúči s doskami, ktoré znamenajú svet

Národná umelkyňa Mária Kráľovičová

zdroj foto: SND – snd.sk

Mária Kráľovičová sa narodila 7. júna 1927 v dedine Čáry na Záhorí.

Hereckú kariéru začala ako osemnásťročná v Komornom divadle v Martine. Za dva roky tu vytvorila 14 postáv a hneď v prvej sezóne získala na Divadelnej žatve v Prahe ocenenie Talent roku za postavu Aničky v Tajovského Ženskom zákone.

O päťdesiat rokov neskôr vytvorila v tej istej hre prepísanej pre SND do záhoráckeho dialektu postavu Dory Chomútskej. Medzitým sedliačky takmer nehrala, stala sa totiž najprv lyrickou a neskôr charakterovou dramatickou herečkou.

V rokoch 1947–1950 študovala herectvo na Štátnom konzervatóriu v Bratislave, ale už 1. januára 1948 sa stala členkou Slovenského národného divadla, kde pôsobila nepretržite 74 sezón. V marci 1948 sa tu po boku Andreja Bagara v premiére Molièrovej Školy žien predstavila v úlohe Agnesy.

Nezabudnuteľná Marína

Skutočnou hviezdou sa stala v novembri 1948, keď ju Jozef Budský obsadil do zdramatizovanej Sládkovičovej Maríny. Moderný javiskový tvar tohto predstavenia obrazov, svetla a veršov, ktoré bolo neskôr označované za inscenáciu storočia, ale ktoré zakrátko zakázali a stiahli, bol spoločným dielom výtvarníkov Dezidera Millyho, Jána Mudrocha, skladateľa Andreja Očenáša a literátov Alexandra Matušku a Jozefa Felixa. Marína predurčila jej recitátorskú dráhu.

Odohrala vyše štyristo divadelných, filmových a televíznych postav a ešte dvojnásobok v rozhlase. Je prvou slovenskou televíznou herečkou (r. 1957 spolu s Elom Romančíkom “Dovidenia Luciene” v réžii Jána Roháča) a prvou recitátorkou, ktorá slovenskú poéziu prezentovala v recitáloch na troch kontinentoch (napr. už v roku 1958 na Expo v Bruseli v réžii Alfreda Radoka, v Montreale, Havane, Hanoji, Jeruzaleme…)

Je národnou umelkyňou, dvojnásobnou laureátkou štátnej ceny, nositeľkou Radu Ľudovíta Štúra I. triedy, Zlatého krokodíla, Krištáľového krídla, má svoju tabuľku na chodníku slávy v Bratislave, je v sieni slávy osobností televíznej obrazovky OTO.

S manželom, básnikom, spisovateľom a novinárom Mirom Procházkom, má dve deti.

Od roku 2006 je richtárkou Spolku Záhorákov.

Zdroj: http://www.wikipedia.org

Redakcia

Recent Posts

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

2 hodiny ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

16 hodín ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

19 hodín ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

22 hodín ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

24 hodín ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

2 dni ago