Senica

Záhorská knižnica pripravila burzu kníh, dáva im druhú šancu

Medzi priority Záhorskej knižnice v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja patrí nákup nových kníh a periodík.

V roku 2022 pribudli v knižničnom fonde knihy a periodiká v hodnote viac ako 41.000 eur. „Vzhľadom na obmedzené priestorové možnosti prináša nákup nových kníh nutnosť vyradiť staršie. Ide o opotrebované a menej požičiavané knihy,“ uviedla riaditeľka knižnice Silvia Sameková.

Vyraďovanie realizujeme spravidla raz ročne. Tohtoročné vyraďovanie sme zavŕšili v uplynulých dňoch a týkalo sa spolu 5.021 kníh. Z nich približne 4 900 ponúkneme na Burze vyradených kníh. Tá sa koná v Dome kultúry v Senici od pondelka 21. marca 2022 až do konca týždňa vždy od 8 h do 16 h,“ doplnila riaditeľka knižnice.

Záhorská knižnica

Záhorská knižnica v Senici je verejnou regionálnou knižnicou v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja s územnou pôsobnosťou v okresoch Senica a Skalica.

Pre mesto Senica plní funkciu mestskej knižnice.

Svoje poslanie realizuje tým, že utvára a sprístupňuje univerzálny knižničný fond vrátane knižničných dokumentov regionálneho významu. V súčasnosti knižnica spravuje takmer 100 000 knižničných jednotiek. Poskytuje okrem základných knižnično-informačných služieb i špeciálne služby, v jej priestoroch je umiestnený i verejný Internet. Knižnica je plne automatizovaným informačným pracoviskom.

Organizuje spoločensko – kultúrne a vzdelávacie podujatia, buduje a sprístupňuje regionálne bibliografické a faktografické databázy, vytvára databázu regionálnych autorít, zostavuje súbežnú regionálnu bibliografiu a plní úlohy spojené s koordináciou knižničnej a bibliografickej činnosti obecných a mestských knižníc v oboch okresoch. Sústreďuje a vyhodnocuje štatistické výkazy o knižniciach regiónu, poskytuje metodickú a poradenskú pomoc verejným knižniciam, ich zriaďovateľom i knižniciam iných sietí knižničného systému. Zúčastňuje sa na tvorbe, udržiavaní a sprístupňovaní súborného katalógu SR.

Záhorská knižnica participuje na rozvoji kultúrno-spoločenského života regiónu a v súlade so svojím poslaním spolupracuje so všetkými kultúrnymi, vzdelávacími a spoločenskými organizáciami v okresoch Senica a Skalica. Je vyhlasovateľom celoslovenskej autorskej súťaže Literárna Senica Ladislava Novomeského.

Zdroj: Záhorská knižnica v Senici

Tlačová správa

Recent Posts

📷 📺 Sobotište bolo „Mekkou“ habánov viac ako 200 rokov

Na Záhorí v Sobotišti v Trnavskom samosprávnom kraji vzniklo v zrekonštruovanom mlyne múzeum, ktoré pripomína…

3 hodiny ago

Aktuálne: V tuneli Sitina zrážka viacerých áut smerom na Záhorie

Na diaľnici D2 v Tuneli Sitina smerom do Lamača sa v ľavom pruhu zrazilo viacero…

5 hodín ago

Sviatočný deň aj parným rušňom Mazutka k Plaveckému hradu

Vlak s historickým parným rušňom Mazutka bude vypravený v Bratislave. Trasa povedie Záhorím cez Zohor, Lozorno,…

10 hodín ago

Myjava: Na hasičskom dni predstavia zrekonštruovanú Tatru 2630

Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) Jána Mihálika Myjava, OZ Myjavská hasičská história, ostatné dobrovoľné hasičské zbory…

12 hodín ago

Aktuálne: Opakovaná hrozba výbušninou uzatvorila školu v Marianke

Aktualizácia: Počet bombových hrozieb rastie, NAKA preveruje viac ako 1300. O obsahu mailu informoval portál…

13 hodín ago

Študent skalického gymnázia v tíme Petra Sagana

Študent IV.B triedy skalického gymnázia Samuel Skladan sa stal členom nového slovenského prokontinentálneho cyklistického tímu…

1 deň ago