Senica

Záhorská knižnica v Senici dostane z TTSK nový informačný systém

Záhorská knižnica v Senici spolu s ďalšími tromi knižnicami v Trnavskom samosprávnom kraji dostane nový knižničný informačný systém. Celková investícia je viac ako 50.000 eur, pričom je súčasťou projektu zameraného na využívanie smart riešení.

Jednotný knižničný systém prinesie lepšiu orientáciu vo vyhľadávaní kníh pre čitateľov a najmä knihovníkov. Umožní prístup do databázy elektronických kníh a ich vypožičiavanie. Prehľadnejšou sa okrem výpožičiek stane aj katalogizácia alebo akvizícia nových publikácií. Som rád, že sa tým naplnia najnovšie štandardy, ktoré sú kladené na moderné knižnice,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

Nový informačný systém získajú okrem senickej knižnice aj Galantská knižnica v Galante, Knižnica Juraja Fándlyho v Trnave a Žitnoostrovská knižnica v Dunajskej Strede. Skúšobná prevádzka by mala prebiehať počas novembra a decembra- Do ostrej prevádzky bude systém začlenený do konca tohto roka. Čitatelia si budú môcť prostredníctvom elektronického katalógu nájsť dielo, ktoré sa nachádza v inej knižnici zapojenej do jednotného systému, a dostať sa k nej prostredníctvom medziknižničnej výpožičnej služby. Zjednoduší sa aj evidencia podujatí alebo práca s periodickými dokumentami.

V dobe rýchlo tečúcich informácií, podnetov a obrazov, ktorých množstvo nie je schopný jednotlivec spracovať, stúpa význam ostrovov s pevnou pôdou pod nohami. Teda priestorov, v ktorých sa človek môže zastaviť, rozprávať a konfrontovať videné, počuté a myslené s realitou života. Nový knižničný systém umožní župným knižniciam nielen držať krok s možnosťami, ktoré technologický a elektronický svet prináša, ale predovšetkým zlepší služby pre čitateľov a zvýši kvalita a efektívnosť práce zamestnancov,“ uviedol riaditeľ Knižnice Juraja Fándlyho v Trnave Pavol Tomašovič.

Župa zabezpečila nový knižničný informačný systém v rámci projektu Smart región TTSK. Ten je spolufinancovaný z eurofondov v rámci operačného programu Efektívna verejná správa.

https://www.nazahori.sk/2022/07/10/videofoto-mural-na-budove-zahorskej-kniznice-prinasa-umenie-do-verejneho-priestoru/
Tlačová správa

Recent Posts

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

6 minút ago

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

7 hodín ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

22 hodín ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

1 deň ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

1 deň ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

1 deň ago