Kostolné

Základnú školu v Kostolnom “navštevuje” aj 3-mesačný psík Vilko

V rámci projektu Detský zvierací ombudsman navštívili Základnú školu Kostolné v okrese Myjava. Na prednášky chodí spolu s tímom aj psík, no tentokrát to nebolo potrebné, pretože psík už čakal priamo v triede. Deti v škole na Záhorí majú totiž nezvyčajného “spolužiaka” – psa Vilka, ktorý je miláčikom všetkých. NaZahori.sk o tom informovala Katarína Schneiderová z iniciatívy Aliancie združení na ochranu zvierat Zvierací ombudsman.

Projekt Detský zvierací ombudsman

Deti poznajú stavbu tela zvieraťa, no o jeho potrebách vedia málo. To definuje ich vzťah k nemu.

  • Na nedostatok empatie u detí doplácajú nielen ich spolužiaci, ale aj zvieratá. Agresiu si prenášajú neskôr do dospelosti.
  • Iniciatíva Zvierací ombudsman podala návrh na zavedenie povinného vzdelávania detí v oblasti ochrany zvierat do školských osnov.
  • Žiaci zo základnej školy v Kostolnom majú nezvyčajného “spolužiaka” – psa Vilka, ktorý je miláčikom všetkých.
  • Vzájomná interakcia so zvieraťom motivuje deti, okrem iného, aj k lepším fyzickým a mentálnym výsledkom.

Zvieratá, najmä tie domáce sprevádzajú ľudí od ich začiatku. Pomáhali ľuďom prežiť, zjednodušovali im prácu a boli ich spoločníkmi. Naša spoločnosť sa však dostala do bodu, kedy veľakrát zabúda na dôležitú a nezameniteľnú úlohu zvierat v živote človeka. Sú sprievodcami v starobe, chorobe, upokojujú i tešia v čase smútku a obáv. Ak v detstve chýba interakcia so zvieratami a empatia k nim, láskavý prístup v dospelosti nemožno očakávať.

Detský zvierací ombudsman na ZŠ Kostolné

Vzdelávanie detí na školách

Potvrdzujú to aj takmer ako 15- ročné skúsenosti tímu iniciatívy Zvierací ombudsman, ktorá sa aktívne venuje vzdelávaniu detí na školách prostredníctvom projektu Detský zvierací ombudsman. “Deti sa učia na škole o zvieratách len z pohľadu biológie, anatómie. Deti vedia, akú stavbu má telo zvieraťa, čím sa líši od človeka, no pohľad na zviera ako cítiaceho živého tvora vo vzdelávacom systém v súčasnosti chýba,” hovorí Nikola Ďurčíková, právnička iniciatívy a dodáva, ” Deti by mali vedieť, aké majú zvieratá potreby, ako sa o nich starať, správať sa k nim, čo robiť, ak vidia, že sa druhí nesprávajú správne voči zvieratám. My im toto všetko na našich stretnutiach v rámci projektu vysvetľujeme a častokrát sú prekvapení aj samotní učitelia.”

Podľa iniciatívy je dôležité, aby bolo vzdelávanie detí v oblasti ochrany zvierat v školských osnovách povinné. Zvierací ombudsman už podal pripomienku k návrhu novely zákona o výchove a vzdelávaní (Školský zákon).

Detský zvierací ombudsman na ZŠ Kostolné

V rámci projektu Detský zvierací ombudsman navštívil tím Základnú školu Kostolné. Na prednášky chodí spolu s tímom aj psík, no tentokrát to nebolo potrebné, pretože psík už čakal priamo v triede.

Základnú školu totiž “navštevuje” aj 3-mesačný psík Vilko, ktorého vychováva pedagogická asistentka Janka pre jeho budúcu úlohu, pomáhať človeku so zdravotným postihnutím.

Je miláčikom všetkých – detí i  zamestnancov, vie vyčariť úsmev na tvári a šíri okolo seba dobrú náladu. “Spolu s asistentkou Jankou k nám v tom čase prišiel aj Robin. Ráno stihol pobehať celú triedu, „pozdravil deti“, nechal sa pohladkať. Po zvonení si ľahol niekomu k nohám alebo na svoju podložku a čakal na prestávku,” hovorí Inka Plešová, riaditeľka školy v Kostolnom a pokračuje, “Po čase začali deti chodiť so psíkom na prechádzky, aj na školské výlety. Deti sa učili o zvieratko starať a jeho prítomnosť nám priniesla veľa radosti. Po roku potom odišiel z našej školy do rodiny, kde žije nevidiaci chlapec.”

Detský zvierací ombudsman na ZŠ Kostolné

Deti si neraz utierali slzavé oči do jeho kožúška

Inku Plešovú dopĺňa Janka Ovčarovičová, “Deti si neraz utierali slzavé oči do jeho kožúška alebo si k nemu ľahli a v spoločnom klbku, bez pohnutia, vydržali veľmi dlho. Deti vyhľadávali  Robinovu prítomnosť, keď boli nešťastné a smutné. Robili to bezprostredne a z ich iniciatívy. Samu ma dojímalo, ako deti fantasticky, až intuitívne, na psa reagujú. A s údivom som sledovala ich premenu z frustrácie a neistoty na kľud a pohodu.”

A hoci na začiatku venovali deti psíkovi pozornosť aj počas vyučovania, čo ich vyrušovalo v sústredení sa na učivo, neskôr si na jeho prítomnosť zvykli. Škola musela vylúčiť možné alergie na zviera, no ďalšie prekážky v tom, aby na škole bol psík riaditeľka školy podľa vlastnej skúsenosti nevidí. Je to o správnom nastavení a presvedčení, že pravidelný kontakt detí so zvieratami ich učí pochopeniu, zodpovednosti a starostlivosti. Pre psíka je zase dôležitá socializácia, kontakt s deťmi, pretože v budúcnosti bude asistenčným psom.

Základná škola Kostolné je inšpiráciou pre mnohé iné školy na Slovensku. Je dôkazom toho, že prítomnosť zvieraťa priamo v priestoroch školy, pokiaľ má zviera svojho pána, ktoré ho poslúcha, nie je vôbec problematická. Školy majú na výber z viacerých možností, ako deťom priblížiť tému zvierat. Jarmila Virágová z Výcvikovej školy pre vodiace a asistenčné psy uvádza niekoľko tipov spolupráce medzi školskými zariadeniami a organizáciami, ktoré sa venujú výcviku psov so špeciálnym výcvikom, prípadne výcviku psov pre terapeutické účely, alebo pre intervencie s prítomnosťou psa. “Možností je mnoho, napríklad interaktívne workshopy pre deti za prítomnosti psa, zážitkové hodiny s rôznymi témami, pri ktorých budú deti aktívne komunikovať so psami aj s lektorom vo vybraných oblastiach, zaujímavo spracované kvízy, aktivity, kde deti ako praktizujúci kynológovia, dávajú psovi jednoduché povely pod dohľadom psovoda”, hovorí Jarmila Virágová a zároveň konštatuje, ”Vzájomný kontakt detí a psov prináša mnohé pozitíva a je zároveň základným predpokladom pri predchádzaní prípadných negatívnych interakcií detí so psom z dôvodu nedostatku empatie a nepochopenia zvieraťa. Kontakt so psami taktiež rozvíja u detí dôležitú schopnosť vnímať neverbálnu komunikáciu, pôsobí upokojujúco a motivuje ich k lepším fyzickým a mentálnym výsledkom.”

Ukázať deťom láskavý prístup k zvieratám

Možností, ako ukázať deťom láskavý prístup k zvieratám je skutočne veľa. Už je len na rozhodnutí škôl, škôlok, pre ktorý sa rozhodnú. Nie je to o hygiene, ani o školských normách či limitoch, ale o presvedčení, vôli a trochu aj o odvahe.

A v prípade čoraz narastajúcej agresii medzi deťmi vrátane prípadov týrania zvierat je to aj nutnosť. Spoločnosť má totiž tendenciu tému zľahčovať, no práve v detstve je potrebné vybudovať pozitívny vzťah k zvieratám, pretože deti budú neskôr tí, čo vytvoria spoločnosť a už teraz rozhodujeme o tom, či bude rešpektujúca voči zvieratám a prírode alebo budeme svedkami násilia a agresie. 

Zvierací ombudsman

zdroj: Zvierací ombudsman

Zvierací ombudsman je iniciatíva Aliancie združení na ochranu zvierat a občianskeho združenia FALLOPIA, ktorá sa od roku 2011 zaoberá pomocou zvieratám na úrovni systémových a legislatívnych zmien. Zvierací ombudsman je neštátna a apolitická iniciatíva. Zvierací ombudsman je tím priateľov zvierat, ktorí sa rozhodli venovať svoj čas a odbornosť odvážnemu cieľu: Slovensko vľúdne a empatické (nielen) k zvieratám. Iniciatíva je dôležitá aj pre posilňovanie empatie v spoločnosti voči zvieratám, životnému prostrediu a prírode, najmä u detí a mladej generácie. Zvieraciemu ombudsmanovi sa dvakrát podarilo zmeniť Trestný zákon, či nájsť domov stovkám zvierat cez adopčné podujatie Nájdite sa! so zvieratkom z útulku. Jednou z najdôležitejších aktivít Zvieracieho ombudsmana bola novela zákona o veterinárnej starostlivosti. Členovia Zvieracieho ombudsmana už v roku 2011 a 2019 presadili sprísnenie prvých trestov za týranie zvierat. V roku 2018 patril Zvierací ombudsman medzi tvorcov novely zákona o veterinárnej starostlivosti, podľa ktorej už zviera nie je vecou. Roky však Zvierací ombudsman s partnermi pracuje na ďalších legislatívnych návrhoch, ktoré by dokázali znížiť krutosť na zvieratách na Slovensku a zvýšiť vymožiteľnosť práva v tejto oblasti.

Angelika Kmecová

Share
Published by
Angelika Kmecová

Recent Posts

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

8 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

9 hodín ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

18 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

20 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

20 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

21 hodín ago