Categories: Skalica

Zamestnávateľ je povinný zabezpečiť primeraný zdravotný dohľad

 

Zdravotný dohľad pre zamestnancov 1. a 2. kategórie. Áno alebo nie? 

Posledná novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia (Zákon NR SR č. 355/2007 Z.z., ďalej len zákon) vyvolala určité dohady v tom, či musia zamestnávatelia aj naďalej zabezpečovať zdravotný dohľad pre všetky kategórie zamestnancov. Zásadná zmena nastala ale v oprávnení poskytovať činnosť pracovnej zdravotnej služby (PZS) pre bezpečnostných technikov a vo frekvencii opakovaného posúdenia zdravotného rizika. Fakultná nemocnica s poliklinikou Skalica (FNsP Skalica) umožňuje aj naďalej zamestnávateľom plnenie tejto legislatívnej požiadavky.

 

 

Na otázky týkajúce sa problematiky zdravotného dohľadu pre zamestnancov a rizikách spojených so zanedbaním súvisiacej zákonnej povinnosti odpovedá v rozhovore verejný zdravotník a člen tímu PZS vo FNsP Skalica Mgr. Karin Tomíková (mail: pzs@nspskalica.sk, www.nspskalica.sk/pracovna-zdravotna-sluzba).

Aké povinnosti majú zamestnávatelia vo vzťahu k ochrane zdravia svojich zamestnancov podľa aktuálnej legislatívy?

Aj posledná novela uvedeného zákona, ktorá je v platnosti od 1.12.2017, ukladá zamestnávateľom povinnosť zabezpečiť pre všetkých svojich zamestnancov primeraný zdravotný dohľad. Rozdiel v porovnaní s poslednou úpravou zákona je len v tom, že túto povinnosť už nemožno nájsť v paragrafe týkajúcom sa pracovnej zdravotnej služby ale len v paragrafe 52, ktorý definuje povinnosti fyzických osôb – podnikateľov a právnických osôb (odsek 1 písm. g.). Táto povinnosť zamestnávateľa sa vzťahuje na zamestnancov vo všetkých odvetviach hospodárstva, nielen pracovníkov výrobného sektoru, ale napríklad aj pracovníkov v administratíve, zdravotníctve, školstve, štátnej či verejnej správe. 

Stačí zamestnávateľom opakované posúdenie zdravotného rizika jedenkrát do roka?

Zamestnávateľ je stále povinný zabezpečiť posúdenie zdravotného rizika. Písomný posudok o riziku je vypracovaný v spolupráci PZS a stanovené opatrenia sú pre zabezpečenie ochrany zdravia pri práci určujúce a zaväzujúce pre všetky kategórie zamestnancov. Zmena v legislatíve sa týka aj frekvencie opakovaného posúdenia zdravotného rizika. Zatiaľ čo v kategórii 3 a 4 zostáva povinnosť opakovaného posúdenia jedenkrát do roka nezmenená, v kategórii 2 je to už len raz za 18 mesiacov. Na pracoviskách, na ktorých zamestnanci vykonávajú prácu zaradenú do kategórie 1, zamestnávateľ nie je povinný zabezpečiť opakované posúdenie zdravotného rizika.

Je zmluva podmienkou spolupráce s PZS?

Je na zamestnávateľovi, akú formu spolupráce s pracovnou zdravotnou službou si zvolí. Či sa zmluvne zaviaže ku kontinuálnej spolupráci, čím získa zmluvne ošetrený balík služieb s možnosťou ďalšieho poradenstva,  alebo využije možnosť individuálnej dohody, kde odber poskytnutých služieb v presne dohodnutej sume korešponduje s konkrétnou požiadavkou odberateľa. 

Nestačí firme bezpečnostný technik?

Novinkou, ktorá je novelou ustanovená, je zrušenie výkonu činnosti PZS pre bezpečnostných technikov, autorizovaných bezpečnostných technikov a bezpečnostnotechnické služby, ktoré mohli doteraz zabezpečovať výkon PZS pre zamestnancov zaradených do 1. alebo 2. kategórie rizika. Takže odpoveď znie NIE.

Aký postih hrozí zamestnávateľom, ktorý nezabezpečia pre svojich zamestnancov zdravotný dohľad?

Za nezabezpečenie pracovnej zdravotnej služby hrozí zamestnávateľovi od orgánu verejného zdravotníctva pokuta vo výške od 150 do 20 tisíc eur. 

http://www.nspskalica.sk/pracovna-zdravotna-sluzba/ 

pre  www.nazahori.sk     Mgr. Martina PLÁŠKOVÁ                                       

                                          referent marketingu FNsP Skalica

Redakcia

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

9 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

11 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

12 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

19 hodín ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

1 deň ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago