Záhorie

ZÁSAH NAKA: Organizovaná skupina mala zneužívať reštitúcie aj na Záhorí

V Trnavskom a Nitrianskom kraji zasahovala národná kriminálna agentúra (NAKA). Informovala o tom Polícia Slovenskej republiky

Policajná akcia s krycím názvom BARÓN súvisela s reštitučným konaním Slovenského pozemkového fondu. Výsledkom akcie národnej kriminálnej agentúry sú piati zadržaní. Ide o prípad obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, spáchaného závažnejším spôsobom konania, konkrétne organizovanou skupinou, so škodou veľkého rozsahu.

Vyšetrovateľ obvinil päť osôb, medzi nimi niekoľko funkcionárov Slovenského pozemkového fondu. Podľa vyšetrovateľa mali byť členmi organizovanej skupiny pôsobiacej na území Trnavského a Bratislavského kraja.

https://www.nazahori.sk/2023/02/11/slovensky-pozemkovy-fond-zverejnil-zoznam-nezistenych-vlastnikov-pody/

POSTUPOVALI CIELENE

V rámci uspokojovania istého reštitučného nároku, mali pri vydaní náhradných pozemkov cielene postupovať v rozpore so zásadou hospodárnosti, efektívnosti a účelnosti použitia majetku štátu. S vedomím, že priznaný reštitučný nárok predstavoval nižší spoluvlastnícky podiel, došlo k prevedeniu majetku Slovenskej republiky v správe Slovenského pozemkového fondu na oprávnenú osobu.

Slovenský pozemkový fond však uzavrel zmluvy o bezodplatnom prevode vlastníctva k systematicky vopred vybraným pozemkom. Tie boli v súkromnom záujme tretích osôb. Na základe zmlúv bol zostatok reštitučného nároku neoprávnene navýšený o hodnotu pozemkov viac ako 2,2-milióna EUR.

Na páchaní tohto skutku sa už mali podieľať aj ďalší dvaja účastníci organizovanej skupiny a to právny zástupca reštituenta spolu s bývalým zamestnancom Slovenského pozemkového fondu, ktorého vyšetrovateľ obvinil tiež z obzvlášť závažného zločinu legalizácie výnosu z trestnej činnosti. Bývalému zamestnancovi SPF toto obvinenie vyšetrovateľ vzniesol v súvislosti s následným odpredajom sporných, reštituovaných pozemkov. „Naďalej prebiehajú vyšetrovacie úkony, preto viac informácií nie je možné poskytnúť,“ dopĺňa polícia.

zdroj: Aktuality.sk

Podľa informácií Aktuality.sk medzi zadržanými sú dnes už bývalí zamestnanci SPF a to konkrétne exriaditeľka Adriána Šklíbová, jej bývalý námestník Boris Brunner ktorí sú pod reštitučnou zmluvou podpísaní a Tibor Pethő bývalý regionálny riaditeľ SPF v Trnavskom kraji.

Ďalším zadržaným a obvineným by mal byť známy právnik z Nitry – Kamil Beresecký. Ten bol právnym zástupcom francúzskeho reštitutenta. Práve časť pozemkov po reštitúcií skončila u Bereseckého. Polícia v spolupráci s prokuratúrou pozemky ešte minulý rok zaistila. Väčšinovým majiteľom je dnes podnikateľ z Galanty Ernest Toma.

Policajné správy and Redakcia

Recent Posts

Myjava: Uzávera námestia aj parkovísk pre podujatia

Mestská polícia Myjava upozorňuje občanov, zvlášť všetkých vodičov a majiteľov motorových vozidiel, na celkovú uzáveru…

16 minút ago

TTSK: Podkrovie Záhorskej galérie bude po obnove slúžiť na výstavy

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) začal s rekonštrukciou podkrovia v Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici…

1 hodinu ago

Upozornenie: Vodičov čaká týždeň obmedzení od Kútov na D2

Na diaľnici D2 od Záhoria za Kútmi v smere do Bratislavy bude počas budúceho týždňa…

13 hodín ago

V stredu pochod Sobotištská 15-ka

V stredu sa uskutoční tradičný, tento rok už 40. ročník, turistického pochodu Sobotištská pätnástka. Informujú…

15 hodín ago

Upozornenie: Hraničný most na Záhorí bude uzatvorený

Slovenská správa ciest (SSC) informuje o uzávierke hraničného mosta cez rieku Morava medzi Slovenskom a…

17 hodín ago

Aktuálne: Obmedzenie dopravy pre nehodu na Pezinskej Babe

V klesaní z Pezinskej Baby v smere od Perneku na Pezinok dopravná nehoda v zákrute,…

19 hodín ago