Categories: Senica

Zbabraný tender odsúva opravy ciest I. triedy o ďalší rok aj na Záhorí

Pred letom Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) šéfa SSC Romana Žemberu aj ministra dopravy Arpáda Érseka varovali, že zle nastavený megatender na opravy ciest je nutné opraviť. Nepočúvali a tak sa väčšie opravy štátnych ciest odsúvajú o ďalší rok. Informuje o tom 20.9.2019 INEKO na svojej web stránke www.ineko.sk.

Celých 1300 km vozoviek v nevyhovujúcom stave teda počká až na novú vládu.

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) minulý týždeň nariadil Slovenskej správe ciest zrušiť súťaž na veľkoplošné opravy ciest I. triedy, ktorú vyhlásila v máji. Ide o doteraz najväčšiu súťaž SSC, do ktorej nezmyselne zahrnula všetky plánované väčšie opravy vozoviek po celom Slovensku na obdobie 4 rokov. Spolu v hodnote až 200 miliónov eur (vrátane DPH).

INEKO už v máji a júni upozornilo šéfa SSC Žemberu aj ministra dopravy Érseka na vážne nedostatky a riziká vyhlásenej súťaže a nutnosť jej opravy. Išlo najmä o neodôvodnené spájanie zákaziek (v rôznych regiónoch aj s rôznymi technológiami opráv), z toho vyplývajúce obmedzenie súťaže, ako aj nevhodný spôsob valorizácie ceny navádzajúci k špekuláciám. Žiaľ, oprava neprišla. Ani žiadosti o nápravu od uchádzačov SSC neakceptovala. Nasledovali odôvodnené námietky podané na Úrade pre verejné obstarávanie, mesiace zbytočného čakania a teraz zákonité rozhodnutie ÚVO – zle nastavenú súťaž musí SSC zrušiť.

Pred rokom sľúbené naštartovanie opráv ciest I. triedy sa teda nekoná. Tentoraz nie pre chýbajúce peniaze. Ani pre obštrukcie uchádzačov, či zdĺhavé rozhodovanie ÚVO. Za pokračovanie degradácie ciest môžu zlé rozhodnutia zodpovedných v rezorte dopravy.

Analýza INEKO s popisom hlavných rizík tendra SSC aj možností jeho opravy (adresovaná 7. júna a opätovne 9. júla 2019 generálnemu riaditeľovi SSC aj ministrovi dopravy).

” Cesta I/51 sa mala opravovať ešte v tomto roku. Na Záhorí išlo o úseky Radošovce – Lopašov, prieťah Senicou, prieťah Jablonicou, zosuvy na Bielej hore. Minister dopravy nás takto informoval v máji tohto roka,” informuje o tom na svojom profile na sociálnej sieti FB vicežupan TTSK Pavol Kalman.

INEKO- riziká vyhlásenej súťaže

VIAC TU:  riziká vyhlásenej súťaže

Zdroj: INEKO

Angelika Kmecová

Recent Posts

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

1 hodinu ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

2 hodiny ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

12 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

13 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

14 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

14 hodín ago