Categories: Malacky

Združenie Majme srdce ukončilo spoluprácu s mestom Malacky

Občianske združenie ( O.Z ) Majme srdce končí spoluprácu s mestom Malacky pri prevádzkovaní karanténnej stanice. NaZahori.sk prinášame vyjadrenie OZ Majme srdce z oficiálnej FB stránky združenia a taktiež vyjadrenie mesta Malacky z oficiálnej web stránky mesta a to bez redakčných úprav.

O.Z. Majme srdce

 DOČKALI SME SA LEN NESPLNENÝCH SĽUBOV!

Chceli by sme Vám s ľútosťou oznámiť, že po dlhých rokoch činnosti sme boli nútení ukončiť spoluprácu s karanténnou stanicou (KS) v Malackách pre dlhodobo nevyhovujúce podmienky v KS, nedostatok dobrovoľníkov v Malackách a množstvo nesplnených prísľubov zo strany mesta.
Aby ste mali predstavu o podmienkach, do ktorých sa dostávajú psy odchytené v meste Malacky, a o podmienkach našej činnosti pre mesto, pripájame zopár základných výhrad, ktoré sme opakovane adresovali zodpovedným predstaviteľom mesta, bohužiaľ bez výrazných výsledkov:

– Samotné priestory KS: toto mestské zariadenie nemá v roku 2018 (!) ešte stále žiadny zdroj pitnej vody, voda sa priváža do cisterny – kým nezačne mrznúť. V mrazoch vozia naše dobrovoľníčky vodu pre psy na pitie vo fľašiach. Ak chcete dať denne 10 psom po dva litre vody, umyť a vypláchnuť misky a nebodaj mať ešte zásobu na umytie rúk, uvarenie teplého jedla pre psy či nedajbože na vyčistenie nejakého priestoru, môžete si to spočítať. A áno, v časoch núdze sa koterce čistia v zime aj snehom…

– KS nie je oplotená, takže priamo ku kotercom sa dostanú aj návštevníci bez kompetentného sprievodu (člena OZ), neraz sa stalo, že návšteva nakŕmila psy nevhodnou stravou, čo malo za následok zažívacie ťažkosti u psov. Porozbíjané sklo cestou do výbehu (ktorý sme postavili na naše náklady a vlastnými silami) reže psom vankúšiky – vzniká nepríjemné a ťažko sa hojace zranenie. Toto všetko a mnoho ďalšieho zbytočne zvyšuje veterinárne náklady, ktoré sú už tak vysoké.

– V akom stave sú koterce, podlaha a steny, to ani nebudeme spomínať, prakticky nie je možné ich kvalitne vyčistiť. V oblasti odpadového dvora (kde sa KS nachádza) a priľahlej osady sa to len tak hemží hlodavcami, ktoré roznášajú choroby, parazity, znehodnocujú nám krmivo a zásoby materiálu pre psy (deky, pelechy, lieky…). Za daných podmienok psy preliečujeme z napadnutia parazitmi opakovane a ani napriek tomu nevieme dosiahnuť, aby boli úplne zdravé. Vyhradili sme koterce pre novo prijaté psy, mestská polícia po odchyte však umiestňuje nepreliečené psy k tým, ktoré už preliečené boli.

– Mesto zamestnáva jedinú žienku (brigádničku), ktorá sa po práci chodí starať o psíky, donedávna ešte pomáhali dve naše dobrovoľníčky, ktoré boli sústavne preťažené a vyčerpané – len skúste každý deň obriadiť napr. len 10 psov (nakŕmiť, napojiť, vyčistiť priestory, vyvenčiť), ktoré majú rôznorodé nároky a nachádzajú sa medzi nimi nezriedkavo aj neznášanlivé či nebezpečné psy.

– Samotná práca v KS nie je nič príjemné, keď sa k tomu pripojí ohrozovanie a útoky (sekerou) zo strany susediacich osadníkov či vyhrážky a urážky pracovníka SBS, netreba už asi nič viac vysvetľovať. Príslušný pracovník SBS bol prepustený a onedlho opäť prijatý do pracovného pomeru

– K malej osade pri KS pribudlo bývanie pre neslávne známych Rómov z Družstevnej ulice, čo nás len presvedčilo, že bezpečnosť a hygiena v okolí KS sa v budúcnosti rozhodne nezlepšia.

– Činnosť a spôsoby (niektorých) príslušníkov mestskej polície, ktorí privážajú psy do KS napriek tomu, že sú čipované – nedajú si námahu skontrolovať čip, vyhľadať majiteľa a psa mu vrátiť. Opakovane vozia do KS psy, ktorých majiteľ je známy, aj keď priestory KS sú nehygienické a zamorené hlodavcami a parazitmi, rozhodne to nie je vhodné miesto na pobyt psov, ktoré sa majú vrátiť naspäť do rodiny.

– Žiadali sme dôrazne upozorniť príslušníkov MsP na ich hrubé a bezohľadné správanie (napr. telefonáty uprostred noci, direktívny tón…), nie sme ich poskokmi a nie sme povinní robiť pre mesto – MESTU SME POSKYTOVALI SLUŽBY CELÉ ROKY dobrovoľne, bez nároku na odmenu a BEZ AKÉHOKOĽVEK FINANČNÉHO PRIČINENIA MESTA – strava, veterina, vybavenie na KS, všetko sme financovali my.

– MsP umiestňuje do KS aj psy, ktoré dokázateľne nepochádzajú z Malaciek, čím preťažuje beztak preplnenú KS.

Mesto sme upozorňovali iba za posledné 4 roky opakovane a dôrazne – aj na stretnutiach s p. primátorom, aj na stretnutí s p. prednostkou, všetci boli ochotní, ústretoví, nič sa však nesplnilo, nič sa nezmenilo. Prosili sme o nové mestské zariadenie na novom pozemku, s vodou a elektrinou, o vybudovanie KS, ktorá by spĺňala štandard 21. storočia, ktorá by sa dala čistiť, kde by sa psy dali bezpečne venčiť, ku ktorej by bol bezpečný a dobrý prístup a kam by aj laická verejnosť mohla chodiť, psíky povenčiť, stráviť s nimi príjemné popoludnie a odísť dobrým pocitom.

Ponúkli sme aj finančnú pomoc na výstavbu novej KS. Napriek prísľubom sa do dnešného dňa neudialo nič.
Už nevládzeme, nemáme chuť ani len dúfať, že sa veci pohnú vpred. Mestu sme oficiálne oznámili ukončenie činnosti k 6.7.2018, napriek tomu podľa našich informácií nebol zabezpečený personál na profesionálnu a riadnu starostlivosť o psy v KS. Psy nie sú inzerované, nie je im poskytnuté ošetrenie v prípade, že sú choré alebo zranené.
Naše OZ sa ešte pokúsi umiestniť psíky, ktoré sa do KS dostali do 6.7.2018, o umiestnenie ostatných sa už, pevne veríme, postará mesto Malacky.

My budeme, samozrejme, naďalej pomáhať zvieratám v núdzi z rôznych oblastí, už len formou domácich depozitov – s Vašou pomocou, lebo bez Vašej finančnej podpory, bez dočasiek, fotografov, ľudí, čo nám pomáhajú s prevozmi, s inzerciou atď. pomáhať nevieme.
Ďakujeme Vám všetkým za doterajšiu priazeň a tešíme sa na ďalšie spoločné úsilie o záchranu nevinných dušičiek, ktoré si bez našej podpory pomôcť nedokážu.

Tím OZ MS

Vyjadrenie O.Z. MAJME SRDCE  / zdroj:  FB MAJME SRDCE

Mesto Malacky

Mrzí nás skončenie spolupráce s OZ Majme srdce

S poľutovaním sme sa dozvedeli informáciu OZ Majme srdce o skončení spolupráce s mestom Malacky pri prevádzkovaní karanténnej stanice. Zdôvodnenie je pre nás prekvapujúce. To, že je karanténna stanica umiestnená v areáli zberného dvora, nie je naše rozhodnutie, tento problém sme takpovediac “zdedili” po predchádzajúcich vedeniach mesta.

Osobnou ambíciou primátora Juraja Říhu je, aby mesto malo novú karanténnu stanicu. Problém však je s pozemkom, ktorý musí spĺňať zákonné podmienky a fungovať v osobitnom režime z hľadiska hygieny, prístupu a ochrany obyvateľov. Karanténna stanica, totiž na rozdiel od útulku, prijíma odchytených psov, o ktorých sa spočiatku nevie, v akom sú zdravotnom stave.

„Mesto pri hľadaní nového vhodného pozemku urobilo v rámci svojich možností maximum. Vytipovalo tri pozemky, žiaľ, pri každom sa vyskytla objektívna prekážka, ktorá nedovoľovala, aby sa tam vybudovala nová karanténna stanica,“ hovorí primátor. Prvý vytipovaný pozemok bol pri strelnici, pri osobnej obhliadke sa však zistilo, že je na ňom vzrastlá zeleň a historický val, cez ktorý je problém prejsť. Ďalšie pozemky sa takisto ukázali ako nevhodné. Vysvetľuje J. Říha: „Druhou možnosťou bol pozemok na Juhu pri bývalých vodárňach. Proces prípravy projektu a inžinieringu nám zastavili plynári, pretože pod ním vedie vysokotlakový plynovod. Tretí pozemok je bývalá veterinárna stanica na Pezinskej ulici. Mesto si ho na jar tohto roka chcelo zobrať do nájmu, žiaľ prebieha tam súdny spor medzi  hygienou a záujemcami o tento areál.“

S členkami OZ Majme srdce mesto komunikovalo a vychádzalo im v ústrety v mnohých požiadavkách – krmivo, koterce atď. Po tom, čo sa sťažovali na správanie sa niektorých mestských policajtov, sa primátor osobne ospravedlnil. Zároveň je však potrebné vnímať aj neľahkú situáciu MsP: na podnet obyvateľa odchytia túlavého psa a v karanténnej stanici sa dozvedia, že nie je miesto.

Primátor zdôrazňuje, že mesto naďalej pracuje na projekte novej karanténnej stanice. Momentálne sa zvažuje ďalšia alternatíva. Naďalej je snahou získať pozemok, ktorý by vyhovoval hygienickým aj bezpečnostným štandardom. „Nedokážeme vyčarovať okamžite pripravený a vhodný pozemok. Preto prijímam pomoc kohokoľvek, kto vie a je ochotný prispieť k vyriešeniu situácie,“ doplnil.

Mesto si bude naďalej plniť svoje zákonné povinnosti a bude prevádzkovať karanténnu stanicu. V najbližších dňoch bude zabezpečená veterinárna starostlivosť a v karanténnej stanici začne pracovať mestom platený správca  S adopciou odchytených zvierat bude pomáhať mestská polícia a mestské médiá.

Na októbrovom rokovaní MsZ (25. 10.) sa bude v rámci zmeny rozpočtu navrhovať aj suma pre karanténnu stanicu. „Ponuka na spoluprácu pre OZ Majme srdce naďalej platí. Ak budú mať záujem participovať na novej karanténnej stanici, dvere majú otvorené,“ uzavrel primátor.

Vyjadrenie Mesta Malacky /  zdroj: Ľ. Pilzová – malacky.sk

zdroj: facebook.com/pg/majmesrdce

{Facebook}https://www.facebook.com/majmesrdce/videos/2029433087085039/{/Facebook}

Redakcia

Recent Posts

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

8 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

9 hodín ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

19 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

20 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

20 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

21 hodín ago