Categories: Brezová pod Bradlom

Železnice vypravia mimoriadny vlak z Bratislavy cez Trnavu a Jablonicu do Brezovej

Pred sto rokmi tragicky zahynul M. R. Štefánik. Brezová pod Bradlom bude 4. mája 2019 miestom celonárodnej spomienky na jednu z kľúčových osobností našich dejín.

Písal sa 4. máj 1919, keď sa do polí neďaleko Ivanky pri Dunaji zrútilo lietadlo typu Caproni 450, trojmotorový dvojplošník talianskej výroby. Na jeho palube boli traja Taliani a Slovák. Milan Rastislav Štefánik politik, diplomat, brigádny generál ozbrojených síl Francúzska a minister vojny v novovzniknutej Československej republike sa vracal do vlasti po dlhých rokoch v emigrácii. Tragická nehoda tesne pred pristátím vo Vajnoroch všetky jeho ďalšie kariérne i súkromné plány definitívne zmarila.

Štefánik je pochovaný v ikonickej mohyle nad Brezovou pod Bradlom. Práve miesto posledného odpočinku tohto významného štátnika a jeho rodné Košariská sa stanú miestami celonárodnej spomienkovej slávnosti pri príležitosti 100. výročia generálovej tragickej smrti.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vypraví v sobotu 4. mája 2019 do Brezovej pod Bradlom mimoriadny vlak. Ďalší pôjde v opačnom smere. Trasa povedie z Bratislavy cez Trnavu a Jablonicu a späť.

„Je dôležité pripomínať si zásluhy významných osobností a takou bol nepochybne aj Milan Rastislav Štefánik. Ako národný dopravca považujeme za samozrejmosť zapojiť sa do pietnej spomienky na tohto štátnika, ktorého politický a spoločenský rozmer presahuje hranice našej krajiny,“ hovorí Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK.

Oba vlaky budú radené zo šiestich veľkopriestorových vozňov a platiť v nich budú prepravné a tarifné podmienky ZSSK. V Jablonici sú zabezpečené prípoje v smere/zo smeru Kúty. V Brezovej pod Bradlom bude od železničnej stanice premávať bezplatná kyvadlová autobusová doprava.

Cestovné doklady si možno kúpiť v predpredaji v pokladniciach ZSSK alebo pohodlne cez e-shop. 

Program spomienkových slávností nájdete na webovej stránke: https://www.brezova.sk/evt_file.php?file=2139&original=Priloha%201_Program.pdf.

Tlačová správa

Recent Posts

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

3 hodiny ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

15 hodín ago

Na Záhorácku stenu slávy pribudne meno Vladimír Sedlák

Zajtra v rámci prvomájových osláv v Senici pribudne na Záhoráckej stene slávy ďalšie ozubené koliesko. Patriť…

1 deň ago

Vyhlásené pátranie po mužovi z Moravského Svätého Jána

Polícia prosí o pomoc pri pátraní. Senickí pátrači hľadajú nezvestného, 53-ročného Jacka Švandrlíka, z okresu…

1 deň ago

AKTUÁLNE: Dopravné obmedzenie na diaľnici D2

Obmedzenie na D2: Bratislavskí dopravní policajti od ranných hodín asistujú pri udalosti v cestnej premávke, ku…

2 dni ago

1. máj sviatok práce

Sviatok práce alebo aj 1. máj je medzinárodný sviatok pracujúcich. História sviatku sa začala písať pred 137 rokmi,…

2 dni ago