Senica

Detská pohotovosť v Senici sa má zrušiť, neznamená to však ohrozenie zdravia detí

Podľa návrhu Ministerstva zdravotníctva SR (MZ SR) by o rok ( júl 2023) mali postupne zaniknúť v rámci Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) tri ambulantné pohotovostné služby (APS) pre deti v Senici, Piešťanoch a v Galante. V prípade potreby bude APS pre deti v Skalici, Trnave a v Dunajskej Strede. „Zlúčenie detských pohotovostí nebude ohrozením zdravia,“ vyjadrila sa riaditeľka Odboru zdravotníctva Úradu TTSK Lucia Šmidovičová.

Zlúčením má byť zabezpečená udržateľná APS

“Zlúčením má byť zabezpečená dostupná a udržateľná APS a dôvodom je predpoklad zníženia počtu všeobecných lekárov pre deti a dorast vo verejnej sieti poskytovateľov všeobecnej ambulantnej starostlivosti na najbližšie obdobie. Hlavným parametrom navrhovanej zmeny je vytvorenie funkčných APS pre deti a dorast aj z pohľadu dostatočného počtu slúžiacich lekárov na úrovni 15,” uvádza sa vo vyhláške, pričom optimálny počet by bol podľa ministerstva 30 lekárov.

Mesto Senica sa nestotožňuje s návrhom MZ SR

Samospráva Senice sa nestotožňuje s s návrhom ministerstva zdravotníctva SR na redukciu siete ambulantných pohotovostných služieb (APS) pre deti a dorast, podľa ktorého by mala budúci rok zaniknúť detská APS v Senici. „Nestotožňujeme sa s návrhom ministerstva zdravotníctva (MZ) SR na redukciu siete ambulantných pohotovostných služieb (APS) pre deti a dorast, podľa ktorého by mala už budúci rok zaniknúť detská APS v Senici. Vymedzujeme sa aj proti medializovanému stanovisku Odboru zdravotníctva Úradu Trnavského samosprávneho kraja, podľa ktorého je takáto konsolidácia potrebná a neznamená ohrozenie zdravia a života detských pacientov. A tiež nemôžeme v prípade Senice súhlasiť s tým, že takýto návrh bol vypracovaný po dôkladnej analýze súčasných personálnych kapacít medzi primárnymi pediatrami,“ informoval primátor Senice Martin Džačovský.

Poliklinika Senica zdroj: Mesto Senica

APS nie je náhradou za obvodného pediatra

“Návrh bol robený po dôkladnej analýze súčasných personálnych kapacít medzi primárnymi pediatrami. Chceme zdôrazniť, že prioritne je vhodné navštevovať počas ordinačných hodín svojho primárneho pediatra. V odôvodnených prípadoch, kedy príde k zhoršeniu zdravotného stavu, ktoré by mohlo spôsobiť závažnú a nenávratnú ujmu na zdraví či živote pacienta, je v súčasnosti a aj naďalej bude okamžitá pomoc poskytnutá rýchlou zdravotnou službou, najbližším urgentným príjmom alebo pohotovostnými službami nemocníc. Na detskej pohotovosti lekár nemá prostriedky postarať sa o pacientov s neodkladným závažným stavom,” ozrejmila Šmidovičová.

Pohotovosť neslúži na akútne, závažné stavy, tieto riešia urgentné príjmy nemocníc. Pohotovosti sú určené pre prípady, kedy sa napríklad človeku zhorší kašeľ a jeho všeobecný lekár má už po ordinačných hodinách.

Primátor Senice zaslal list ministrovi zdravotníctva

V súvislosti s plánovaným zrušením detskej APS v Senici zaslal 14. júna primátor Senice oficiálny list ministrovi zdravotníctva Michalovi Palkovičovi, v ktorom ho žiada o vyvolanie rokovaní k opätovnému prehodnoteniu rušenia detských ambulantných pohotovostných služieb.

Angelika Kmecová

Recent Posts

V Senici bude Regionálne centrum udržateľnej energetiky

Krajskí poslanci absolvovali v stredu 15. mája 2024 v poradí 12. riadne zasadnutie Zastupiteľstva TTSK. Poslanci schválili aj…

13 hodín ago

📺 Spoločné vyhlásenie Z. Čaputovej a P. Pellegriniho k spoločenskej situácii

Prezidentka Zuzana Čaputová sa dnes predpoludním stretla s novozvoleným prezidentom Petrom Pellegrinim. Nasledovalo ich spoločné…

16 hodín ago

Európska Cyrilo-metodská cesta vedie Záhorím

Cesta sv. Cyrila a Metoda spája kultúrne dedičstvo vyše 10 Európskych krajín a tiahne sa rozsiahlym…

17 hodín ago

Zastupiteľstvo TTSK: Župe sa darí dobre hospodáriť

Trnavskému samosprávnemu kraju (TTSK) sa darí dobre hospodáriť, využije to na modernizáciu a nové investície.…

19 hodín ago

Cykloturizmus: Európska Cesta Železnej opony vedie aj Záhorím

Cesta Železnej opony, certifikovaná kultúrna trasa Rady Európy, je diaľková cykloturistická trasa, ktorá spája až…

1 deň ago

Vrtuľníková záchranka sa vyjadrila k prevozu premiéra po atentáte

Po stredajšom rokovaní vlády v Handlovej sa strieľalo. Bol spáchaný atentát na premiéra Roberta Fica. Zasahovala…

1 deň ago