Categories: Senica

ŽSR spolupracujú pri akcii „Záhorácky maratón“

Železnice SR v rámci spolupráce s usporiadateľom zaisťujú bezpečnosť bežcov pri ich prechode cez železničné priecestie. 

http://www.nazahori.sk/index.php/senica/item/955-v-senici-bude-jubilejny-zahoracky-maraton

Dotknuté priecestie sa nachádza v meste Senica na Železničnej ulici. Preteky sa uskutočnia v sobotu 9. júna 2018 a maratónska trať povedie zo Senice na železničnú stanicu, cez Borský Mikuláš do Šaštína-Stráží a späť do Senice. V súvislosti s tým, že maratónski bežci budú križovať aj železničnú trať, požiadal organizátor ŽSR o spoluprácu a skoordinovanie plynulého prechodu pretekárov cez železničné priecestie. ŽSR príjmu opatrenia v železničnej doprave tak, aby bežci mohli nerušene krátko po štarte prejsť cez priecestie v železničnej stanici (ŽST) Senica v žkm 44,338 s jedinečným identifikačným číslom SP0482. Priecestie je svetelné bez závor, nachádza sa na Železničnej ulici. 

Druhé dotknuté priecestie, cez ktoré pobežia pretekári, sa nachádza medzi výhybňou Šajdíkove Humence a ŽST Šaštín-Stráže v žkm 57,682 s jedinečným identifikačným číslom SP1806. Priecestie je svetelné so závorami, nachádza sa v obci Šaštín-Stráže na ulici Jána Hollého pred Piesočnou ulicou. Z dôvodu časového rozptylu medzi prvými a poslednými pretekármi, ktorý bude minimálne dvojhodinový, nie je realizovateľné, aby cez priecestia v trase pretekov bola vylúčená prevádzka vlakov na dráhe. Preto sa prerušenie vlakovej dopravy týka len prechodu cez priecestie v železničnom km 44,338 (SP0482) po odštartovaní pretekov smerom do Šaštína-Stráží. 

Veľmi dôležitá bude komunikácia medzi organizátorom a pracovníkmi ŽSR, ktorá je vopred presne dohodnutá, a jednotliví účastníci musia striktne dodržiavať stanovené podmienky. Zodpovedná osoba určená organizátorom akcie má povinnosť ohlásiť sa príslušnému výpravcovi najneskôr 15 minút pred štartom pretekov za účelom zabezpečenia zastavenia dopravy vlakov na priecestí. Takisto je organizátor pretekov povinný ohlásiť sa po prechode priecestia posledným pretekárom resp. sprievodným vozidlom. Následne bude prechod cez priecestie v obci Šaštín-Stráže pred a po obrátke bežcov a prechod cez priecestie krátko pred cieľom maratónu v Senici možný len pri dodržaní pravidiel cestnej premávky – bez vylúčenia jazdy vlakov. Je teda veľmi pravdepodobné, že niektorí pretekári budú musieť istý čas počkať na prejazd vlaku. Preto ŽSR odporučili organizátorovi, aby zabezpečil dozor na obidvoch priecestiach a pred začatím pretekov na túto skutočnosť pretekárov upozornil. 

NaZahori.sk informovala Martina Pavliková, hovorkyňa ŽSR. 

Tlačová správa

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

2 hodiny ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

4 hodiny ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

5 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

13 hodín ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

24 hodín ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago