Prietrž

Zvonica v Prietrži so stavebným povolením z roku 1938 bola realizovaná teraz

Zaujímavý projekt sa podaril dokončiť v neveľkej obci Prietrž v okrese Senica na Záhorí. Neďaleko miesta, kde stála bývalá škola na Podhorí, sa spoločnou snahou obce, obyvateľov, aktivistov ale aj súkromných sponzorov podarila postaviť zvoničku, o ktorej v obci snívali už pred 100 rokmi.

Škola na Podhorí začala fungovať pred 100 rokmi

Ale poďme pekne po poriadku, keďže nápadu so zvonicou predchádzala najskôr snaha postaviť na Podhorí školu. O tejto udalosti rozpráva zápis v  kronike tejto školy.

Raz vraj za slnečného jarného aprílového dňa, práve, keď sa naše deti vracali zo školy z obce, orezával vraj Ján Rýzek č. 186 stromčeky na medzi svojej záhrady, čiže na tom mieste, kde je dnes naša škola. Tam prišiel k nemu Pavel Čmela a hľadiac na idúce deti zo školy a nadpriadli rozhovor o tom, aké požehnanie pre kraj a výhoda pre deti i rodičov by povstala, keby sa tu na Podhorí zriadila škola. Myšlienke tej nedali zaspať, ale živili a rozširovali ju ďalej a bola ústne prednesená obecnému zastupiteľstvu v Prietrži a ev. cirkevnej vrchnosti...

Táto myšlienka napokon vyústila do úspešnej realizácie a v roku 1922 sa v škole začali miestne deti učiť. Budova ako škola slúžila budova až do školského roku 1966/67. Budova neskôr slúžila na letné tábory a turistom. V roku 2006 prešla kompletnou rekonštrukciou a odvtedy slúži ako rekreačné zariadenie, na spoločenské akcie, rodinné oslavy, sústredenia kolektívov, komunitné aktivity, bohoslužby atď.

V plánoch bola aj zvonica

Kronika však prezradila aj ďalšiu zaujímavosť, ktorá naštartovala ďalšiu aktivitu. Súčasťou pôvodných plánov bola aj zvonica. Jej projekt z roku 1938 vrátane stavebného povolenia sa dochoval v rodine Ivana Čmelu z Podhoria.

Projekt zvonice z roku 1938 vrátane stavebného povolenia sa dochoval v rodine Ivana Čmelu z Podhoria. Zdroj: Obec Prietrž

Bohužiaľ v tej dobe už na realizáciu zvonice nezostali financie ani dostatok energie. „K tomu prišla vojna, boli iné starosti, okrem financií na takúto stavbu nebola ani nálada a nakoniec jej stavba upadla do zabudnutia,“ vysvetlila dobové príčiny, prečo zvonica zostala iba na papieri, starostka obce Dana Blažková.

Obec pristúpila k realizácii

Zvonica v Prietrži Zdroj: Dana Blažková

Ako v rozprávke však prichádza napokon dobrý koniec a zvonica už nadobudla konkrétne kontúry a v obci tak naplnili sen svojich predkov. „Ide o novú stavbu, ktorá nie je úplne totožná s pôvodným návrhom z roku 1938, ale je to pomerne verná kópia. Ide o kamenný základ s drevenou konštrukciou a zvon, ktorý sme dostali darom, je prikrytý strieškou. V blízkosti je lavička, na ktorej sa dá v pokoji posedieť a oddychovať,“ upresnila starostka obce.

Zvonica v Prietrži Zdroj: Dana Blažková

Obci sa na projekt podarilo získať grant z Nadácie ZSE ako aj z príspevkov štedrých darcov a slávnostne ju do užívania odovzdajú na tretiu adventnú nedeľu 11. decembra 2022.

Zvonica v Prietrži Zdroj: Dana Blažková

Angelika Kmecová

Share
Published by
Angelika Kmecová

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

13 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

15 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

16 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

23 hodín ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

1 deň ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago