Obce a mestá Záhoria a Kopaníc

Ako dopadlo stretnutie k regulácii komárov na Záhorí?

V pondelok 22.mája 2023 sa uskutočnilo stretnutie k biologickej regulácii komárov v inundačnom území rieky Morava na Záhorí.

Vo Vysokej pri Morave sa stretli starostovia, zástupcovia BSK, dobrovoľníci monitorujúci komárie liahniská a tiež zástupcovia magistrátu mesta Bratislavy riadiaci cezhraničný projekt zameraný na biologickú reguláciu komárov. Informuje o tom Obec Veľké Leváre.

Témou bolo oboznámenie sa s aktuálnym stavom biologickej regulácie komárov v inundačnom území rieky Morava na Záhorí, priebežnými výsledkami projektu a tiež hľadaním riešení, ktoré biologickú reguláciu komárov zefektívnia.

ČO JE BIOLOGICKÁ REGULÁCIA?

Pri biologickej regulácii komárov sa využíva látka BTI. BTI je skratkou z mena pôdnej baktérie Bacillus thuringiensis spp. israelensis. BTI je vysoko toxické pre larvy komárov, preto sa prípravky na báze BTI používajú na biologickú kontrolu komárov. Prípravky na báze BTI sa aplikujú vo forme roztoku alebo granulí do miest, kde sa vyvíjajú larvy komárov – do tzv. liahnisk. Ich výhodou je, že sú selektívne a teda toxické len pre larvy komárov a niekoľko ich blízkych príbuzných. Na necieľové organizmy, vrátane rýb a človeka, nemá BTI žiaden vplyv.

Aktuálne monitoring liahnisk v spolupráci s BSK realizujú dobrovoľníci, ktorí prostredníctvom aplikácie označujú komárie liahniská s larvami, do ktorých sa následne BTI aplikuje. BTI funguje, larvy hynú do 24 hodín po aplikácii.

Biologická regulácia sa bude do budúcnosti viac profesionalizovať a rozširovať a mala by dosahovať citeľné výsledky. Cieľom je využívanie moderných technológií – drony, vrtuľník – podobne, ako na rakúskej strane. Viac informácií o projekte sa môžete dočítať tu: https://mosquito-bioregulation.eu/

ČO JE CHEMICKÁ REGULÁCIA?

Pri chemickej regulácii sa ničia už dospelé komáre a to chemickými postrekmi na báze cypermetrínu či deltametrínu. Chemický postrek by mal byť používaný len vo výnimočných situáciách v prípadoch extrémneho premnoženia komárov. Nemal by to byť bežný spôsob regulácie, pretože:

– Pri častom využívaní cypermetrínu, prípadne deltametrínu, dochádza k rezistencii komárej populácie voči jedu a v prípade extrémnej potreby použitia môže byť chemická látka neúčinná;

– Chemická látka je jedom, ktorý je rakovinotvorný a podľa štúdií ovplyvňuje predovšetkým hormonálnu sústavu človeka. Preto je vhodné nevystavovať často životné prostredie a obyvateľov takýmto chemickým látkam;

– Cypermetrín i deltametrín nezabíjajú len komáre, ale všetky bezstavovce, ktoré sa dostanú do kontaktu s chemickou látkou, vrátane včiel, lienok, motýľov, rôznych opeľovačov a ostatných druhov hmyzu;

– Chemické látky a ich reziduá zostávajú v prostredí mnoho ďalších dní, preto aplikácia postrekov znižuje kvalitu prostredia pre život.

Počet komárov je v jednotlivých obciach Pomoravia odlišný. To, čo je v jednej obci vnímané ako extrém, považujú v obci ležiacej priamo pri rieke Morave za znesiteľné.

Účastníci rokovania sa však zhodli, že početnosť dospelých komárov je vysoká a bude potrebné zasiahnuť chemickým postrekom. Použitie postreku však musí byť opodstatnené a nanajvýš účinné, preto budú jednotlivé obce komunikovať s biológmi, ktorí určia najvhodnejší čas na aplikáciu chemického postreku, aby sa nemuseli postreky zbytočne opakovať a aby neboli ľudia a prostredie nadmieru zaťažované škodlivými rakovinotvornými látkami.

Vyššie teploty vzduchu v nasledujúcich dňoch spôsobia rýchlejšie liahnutie nových dospelých komárov, preto je potrebné zásah načasovať až na obdobie po ich vyliahnutí.

INDUKČNÉ ÚZEMÍ MORAVY

„Nezabúdajme, že žijeme v blízkosti záplavového územia rieky Moravy, kde v prípade vybreženia rieky vzniká množstvo miest vhodných na liahnutie komárov. Komáre tu vždy boli, sú a budú. Musíme sa voči nim účinne brániť, avšak nie bezhlavým používaním chemických látok spôsobujúcich rakovinu či endokrinologické ochorenia. Budeme postupovať obozretne a nanajvýš zodpovedne,“ dopĺňa Obec Veľké Leváre.

Angelika Kmecová

Recent Posts

Aktuálne: Opakovaná hrozba výbušninou uzatvorila školu v Marianke

Bombové hrozby sa týkajú aj škôl v Malackách. Policajti Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave preverujú…

46 minút ago

Študent skalického gymnázia v tíme Petra Sagana

Študent IV.B triedy skalického gymnázia Samuel Skladan sa stal členom nového slovenského prokontinentálneho cyklistického tímu…

15 hodín ago

Záhorie a Kopanice: Cez noc prehánky a výdatný dážď

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMU) vydal na túto noc do utorka 7.5.2024 doobeda, výstrahu 1. stupňa…

16 hodín ago

Pri tragickej nehode motorkára na Záhorí zasahoval vrtuľník

Leteckí záchranári zo svojej základne v Bratislave boli dnes popoludní vyslaní k nehode motocyklistu v…

17 hodín ago

TTSK: Župa bude spolupracovať s Ústavom pamäti národa

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) podpísal memorandum o spolupráci s Ústavom pamäti národa (ÚPN). Memorandum zahŕňa spoluprácu s verejnoprávnou…

19 hodín ago

Sekulský jarmok remeselníkov 2024

Zažite opäť jedinečnú atmosféru na podujatí Sekulský jarmok remeselníkov 2024, ktorý oživí obec na Záhorí…

21 hodín ago