Sekule

Sekulský jarmok remeselníkov 2024

Zažite opäť jedinečnú atmosféru na podujatí Sekulský jarmok remeselníkov 2024, ktorý oživí obec na Záhorí bohatým trhom a zábavou. Informuje o tom Obec Sekule.

Od tradičných remesiel po špeciality regiónov

Na jarmoku v Sekuliach v sobotu 11. mája 2024 sa môžete od 10:00 hodiny tešiť na rozmanité stánky, kde nájdete všetko od tradičných remeselných výrobkov až po špeciality z rôznych regiónov Slovenska. Ponuka skvelého jedla a pitia poteší každého gurmána. A aby toho nebolo málo, pripravujeme pre vás bohatý kultúrny program plný hudby, tancov a ukážok remeselných zručností.

“Každý rok sa snažíme program ešte viac obohatiť a priniesť jedinečné a nezabudnuteľné zážitky. Preto si na príprave tohtoročného kultúrneho programu dávame zvlášť záležať, aby sme vytvorili neopakovateľnú atmosféru plnú radosti, umenia a spoločenstva,” dopĺňa samospráva.

DOOBEDNÝ PROGRAM

FSK LANŠPER

Folklórna skupina Lanšper vznikla na sklonku roku 2016 v obci Závod. Za jej vznikom stála snaha zachovať piesne, ktoré sa spievali pri rôznych príležitostiach aj v našej obci. Skupina si svoj názov zvolila podľa časti chotára, ktorý sa nachádza pri rieke Morava a odkazuje nielen na ústredný vodný živel, ale je zároveň metaforickým pojivom ľudí, dedín, prírody a tradície.

Už od svojich začiatkov skupina čerpala z bohatej studnice piesní svojho kraja a v tejto činnosti naďalej pokračuje. Jej krojové oblečenie je priamo späté s “filozofiou Lanšpéru”. Reprezentuje dediny Závod, Sekule, Moravský Svätý Ján a priľahlé mlynárske osady, ktoré patrili pod svätojánske panstvo, preto nazývame aj tento typ kroja ako “svätojánsky”. Oblasť dolného Záhoria bola vždy folklórne veľmi bohatá. Janko Blaho ju nazýval “tvrdé jadro Záhoria”. Kroje, tance aj piesne sa tu v mnohých dedinách zachovali veľmi dlho. Ešte dnes žijú pamätníci, ktorí poskytujú skupine cenné informácie a piesne pre ich folklórnu činnosť. Pri tvorbe Lanšper takisto čerpá z rôznych etnografických materiálov, miestnych spevníkov a publikácií (Záhorácké pjesničky, Eva Studeničová spieva,…)

zdroj: FSK LANŠPER

POOBEDNÝ PROGRAM

Bukasový masív

Tento rok budeme “lítat s táčkama” na Sekulskom jarmoku remeselníkov, kde sa nám predstaví nestarnúca legenda slovenskej hudobnej scény – BUKASOVÝ MASÍV! Pripravte sa na nezabudnuteľný zážitok plný autentických melódií, osobitého humoru a jedinečného šarmu, ktorým táto kapela očaruje publikum už desaťročia. S legendárnymi hitmi ako “U zubára”, “Až nám Rusi zavrú ropu” a samozrejme “Lítam s táčkama”, Bukasový Masív nás prenesie do sveta plného nostalgie, radosti a neopakovateľnej atmosféry.

Robo Šimko a Massriot

Prichádza Robo Šimko, rocker telom i dušou, ktorý svojím pozitívnym prístupom k životu a hudbe rozpáli každé srdce! Zažite jedinečnú atmosféru plnú energie a vášne s Robom Šimkom a jeho skupinou Massriot na Sekulskom jarmoku remeselníkov. Táto skupina, kde hosťujú špičkoví profesionáli ako virtuózny huslista Gabriel Silvay a klavirista Milan Varga, vás zavedie na cestu hudobných zážitkov, ktoré si zapamätáte na celý život. Robo Šimko, ktorý sa preslávil svojou účasťou v súťaži SuperStar 3 a pôsobením so skupinou Desmod, teraz predstavuje svoj sólový projekt. Spoločne so základom skupiny – bubenníkom Janom Borčíkom, gitaristom Markom Osuchom a basgitaristom Michalom Mitríkom, ktorý Robovi sekunduje vokálmi, vám ponúknu repertoár plný zahraničných hitov, československých perlí a originálnej tvorby. Ich štýl je neprekonateľná zmes rocku, indie folku a jemných prvkov country.

Sokoly

Na Sekulskom jarmoku remeselníkov sa nám po druhý raz predstaví fenomenálna kapela SOKOLY! Ich osobitý štýl, ktorý prelína dušu ľudovej piesne s dynamikou populárnej hudby si získal srdcia fanúšikov naprieč generáciami. Očakávajte program plný nádherných melódií, ktoré oslavujú bohatstvo našej kultúry a zároveň majú moderný šarm, ktorý osloví každého. SOKOLY prinášajú na jarmok energiu a radostnú atmosféru, ktorá spojí všetkých prítomných v jedinečnom hudobnom zážitku.

Plagát podujatia

Pozývame vás stráviť nezabudnuteľný deň v krásnom prostredí záhoráckej obce, kde si každý nájde to svoje. Príďte sa zabaviť, vychutnať si výbornú stravu a nápoje, a užiť si pravú jarmočnú atmosféru v Sekuliach!

Angelika Kmecová

Recent Posts

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

3 hodiny ago

Aktuálne: Nikolasa z Myjavy obvinili za šírenie poplašnej správy

V rámci včerajšieho poobedia (7.5.2024) polícia na linke 158 zaznamenala oznam o nachádzajúcej sa bombe…

5 hodín ago

Mlyny zo Záhoria sa zapoja do Dňa otvorených mlynov v Česku

V sobotu 11. mája 2024 sa po prvýkrát uskutoční v Českej republike Deň otvorených mlynov.…

7 hodín ago

Stupavské hádzanárky vyhrali 1. ligu, sezónu hodnotí tréner

Skvelý úspech sa podaril hádzanárkam HC Tatran Stupava. Ženy zo Záhoria ovládli suverénne 1. ligu,…

8 hodín ago

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

12 hodín ago

📷 📺 Sobotište bolo „Mekkou“ habánov viac ako 200 rokov

Na Záhorí v Sobotišti v Trnavskom samosprávnom kraji vzniklo v zrekonštruovanom mlyne múzeum, ktoré pripomína…

22 hodín ago