Categories: Záhorie

Ambulantná pohotovostná služba na Záhorí a v Myjave

Od 1. júla 2018 sa menil systém pohotovostí. Vznikli ambulantné pohotovostné služby (APS). Ako je to na Záhorí a v Myjave?

Na Záhorí je zabezpečená kompletne v Skalici a v Senici. V Malackách bude len APS pre dospelých v nemocnici Malacky v rámci spoločnosti Nemocničná, a.s, APS pre deti a dorast bude zabezpečovať Národný ústav detských chorôb na bratislavských Kramároch.

Myjava má taktiež zabezpečené prevádzkovanie oboch ambulancií, teda APS pre dospelých aj APS pre deti  a dorast a to v NsP Myjava. Ambulantné pohotovosti fungujú po novom len do 22.00 h. Súčasné lekárske služby prvej pomoci (LSPP) zaniknú.

“Dostupnosť ambulantnej pohotovostnej služby je od 1. júla pre pacientov na Slovensku zabezpečená, pokrytím 85 až 92 percent pevných bodov ambulantnej pohotovostnej služby. To v skutočnosti znamená, že týchto bodov bude viac ako doteraz a ambulancia pohotovostnej služby bude aj na miestach, kde doteraz nebola,” pre NaZahori.sk povedala Zuzana Eliášová hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR .

“Chceme zdôrazniť, že v prípade akútnej zmeny zdravotného stavu je k dispozícii posádka ambulancie záchrannej zdravotnej služby. Ambulantná pohotovostná služba je len akousi predĺženou rukou štandardných ordinačných hodín klasickej ambulancie všeobecného lekára či pediatra pri život neohrozujúcej náhlej zmene zdravotného stavu,” uzavrela Eliášová.

 

Zabezpečenie APS na Záhorí a v Myjave   

foto: nemocnicamalacky.sk

Bratislavský kraj  –   Malacky APS pre dospelých

APS pre dospelých v meste Malacky od 1. júla zastrešuje malacká nemocnica v rámci spoločnosti Nemocničná, a.s. MUDr. Robert Vetrák,manažér pre zdravotnú činnosť Nemocnica Malacky: „Jediným dôvodom, prečo sa nemocnica neprihlásila do výberového konania a teda nedokáže zabezpečiť APS aj pre deti a dorast je nedostatok personálu.“

Nemocnica Malacky /   flickr.com/photos/fotopavolfreso

Ambulantná pohotovostná služba pre Malacky

Dospelí   – Nemocnica Malacky, Duklianskych hrdinov 34, Malacky    Tel.: 034 28 29 700

 

Bratislavský kraj  –   Malacky APS pre deti a dorast

foto: mediweb.hnonline.sk

Do výberového konania o prevádzkovanie ambulantnej pohotovostnej služby pre deti a dorast v meste Malacky sa neprihlásil nikto. Priamou príčinou je nedostatok personálu. Túto službu od 1. júla 2018 dočasne zabezpečuje Národný ústav detských chorôb na bratislavských Kramároch.

Ambulantná pohotovostná služba pre Malacky

 

Deti a dorast  –  Národný ústav detských chorôb, Limbová 1, Bratislava Tel: 02 593 71 111; 0919 174 519

                          (hovorovo Detská nemocnica na Kramároch)   

 

Poliklinika Senica / foto: mapio.net 

 Trnavský kraj –   Senica APS pre dospelých a APS pre deti a dorast 

Poliklinika Senica, n.o. sa uchádzala o prevádzkovanie APS pre dospelých, aj pre deti a dorast. Výberové konanie sa uskutočnilo 20.-21. apríla a kladný výsledok sme sa dozvedeli 31. mája,“

NaZahori.sk informovala Alena Kovačičová, riaditeľka Polikliniky Senica.

S účinnosťou od 1. júla 2018 je APS pre dospelých aj APS pre deti a dorast v budove Polikliniky v Senici v dvoch ambulanciách. APS pre dospelých je v priestoroch bývalej LSPP, APS pre deti a dorast je vo vedľajšom priestore na rovnakej chodbe. 

  • v pracovné dni od 16.00 do 22.00 hod.
  • v dni pracovného voľna (soboty, nedele, sviatky) od 7.00 do 22.00 hod.
  • Pohotovosť APS je len ambulantná, nie výjazdová, teda nie je možné privolať lekára domov.

Telefonický kontakt slúži len na konzultácie s lekárom, nie je možné privolať lekára domov, pacientom je poskytovaná zdravotná starostlivosť len v ambulanciách APS.  Pre život ohrozujúce stavy je k dispozícii nepretržite 24 hodín denne rýchla lekárska pomoc (RLP) – linka 112.

  • APS pre dospelých 034/ 651 3008
  • APS pre deti a dorast 034/ 698 3043

Nemocnica Skalica  / zdroj: pravda.sk

Trnavský kraj – Skalica APS pre dospelých a APS pre deti a dorast 

V Skalici je prevádzkovateľom APS pre dospelých aj APS pre deti spoločnosť Juventa.sk spol. s r.o. Ambulantná pohotovostná služba je naďalej situovaná v areáli nemocnice v budove pri vjazde z Koreszkovej ulice, ktorá je aj sídlom posádky rýchlej lekárskej pomoci.

Pacient v praxi môže pocítiť zmenu ordinačných hodín. Zatiaľ čo LSPP mohli navštíviť pacienti aj v neskorých nočných a skorých ranných hodinách, APS funguje vo všetky dni do 22.00 hod., so začiatkom v pracovné dni od 16.00 hod. a cez víkendy a sviatky od 7.00 hod. V ostatných aspektoch sa pre pacienta na doterajšom fungovaní tzv. pohotovosti nič nemení. Služba je určená pre také stavy zhoršenia zdravia alebo choroby, ktoré by v bežnom pracovnom čase navštívili všeobecného, po starom obvodného alebo praktického lekára.

NaZahori.sk informovala Martina Plášková, referent marketingu FNsP Skalica, a.s.

Ambulancia APS v Myjave /      foto:  Róbert Fritz 

Trenčiansky kraj – Myjava APS pre dospelých a APS pre deti a dorast 

Organizátorom APS pre dospelých aj APS pre deti a dorast – je Nemocnica s poliklinikou v Myjave.  Ambulancie sa nachádzajú v priestoroch NsP Myjava.

Pacientom bude zdravotná starostlivosť poskytnutá tak, ako doteraz – rozdiel je, že APS funguje len do 22.00 hodiny a to je dané legislatívou.

Ambulancia LSPP ukončila svoju činnosť v priestoroch pri vrátnici NsP Myjava a APS pre dospelých aj pre deti je vedľa ambulancií pre deti a dorast.

NaZahori.sk informovala Jana Rybárová, asistentka riaditeľa NsP Myjava. 

TB k APS v rámci TTSK / TTSK

{Facebook}https://www.facebook.com/TrnavskyKraj/videos/1366510416824443/{/Facebook}

Angelika Kmecová

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

15 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

17 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

18 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

1 deň ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

1 deň ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago