Categories: Skalica

Marián Studenič si užíva domácej pohody, ale už myslí aj na NHL a New Jersey Devils

Hokejista Marián Studenič zažil úspešnú druhú sezónu v Zámorí, keď sa tešil z titulu v juniorskej OHL s tímom Hamilton Buldogs.

V súčasnosti je ešte na Slovensku, ale už onedlho sa presunie na úvodný kemp klubu NHL New Jersey Devils, ktorý s ním v minulej sezóne podpísal nováčikovský kontrakt. „Momentálne som doma a oddychujem. Užívam si voľné chvíle s rodinou a priateľmi. Program si spestrujem aj športovými aktivitami v kruhu známych,“ začal rozhovor pre NaZahori.sk mladý hokejista, ktorého sme stretli na hokejbalovom Memoriály Michala Nemšovského v Skalici.

V rodnom meste na Záhorí sa mu nedávno dostalo aj významného ocenenia, keď sa na slávnostnom Mestskom zastupiteľstve na Holíčskom zámku stal čestným občanom mesta. „Je to príjemné spestrenie hokejového života. Mimoriadne ma potešilo a veľmi si cením, že som dostal toto ocenenie. Chcel by som aj touto cestou poďakovať rodičom, bez ktorých by som to nedosiahol,“ skromne poznamenal Holíčan, ktorý je odchovancom skalického hokeja.

Práve v Skalici získaval hokejové ostrohy a aj prvé skúsenosti s mužským hokejom. Do prvého tímu vtedy extraligového mužstva naskočil už v 16 rokoch. „Bola to pre mňa skvelá škola. Málokomu sa pošťastí v takomto veku nastupovať v najlepšej domácej súťaži a získavať neoceniteľné skúsenosti,“ poznamenal útočník, ktorý v sezóne 2015/16 zaznamenal za HK 36 Skalica v extralige 8 gólov a rovnaký počet asistencií v 35 stretnutiach.

K úspešnej premiérovej sezóne prispeli aj jeho spoluhráči. „Nastupoval som zväčša v útoku s René Školiakom a Dušanom Pašekom. Aj teraz v lete som sa v Bratislave stretol na ľade s Dušanom. Zaspomínali sme si na tie časy, na ktoré mimoriadne rád spomínam. Títo hráči mi pomohli nielen po hernej stránke, ale aj ľudskej,“ nedal na svojich spoluhráčov dopustiť ani po dlhšej dobe Studenič.

Pre mladého hokejistu to bola škola z mnohých stránok. Spolu s Nitrančanom Samuelom Bučekom sa ako najmladší hráči extraligy dostávali do popredia aj z marketingového hľadiska súťaže. „Dovtedy som nebol vzniknutý na tak veľký záujem médií. Každý jeden rozhovor bol pre mňa novou skúsenosťou. Bral som to však ako výbornú prípravu a dobrú školu, ktorou som si prešiel a ktorá ma pripravila na budúcnosť,“ poznamenal k skúsenostiam s médiami.

Po prelomovej sezóne medzi mužmi smerovali jeho kroky za more, kde pokračoval v kariére v tíme OHL Hamilton Buldogs. „Začiatky boli ťažké. Keď som prišiel do Kanady, nevedel som reč, nie vždy sa darilo, nebolo to v niektorých okamihoch jednoduché. Výrazne mi v tej dobe pomohli myšlienky a skúsenosti, ktoré som nabral počas môjho pôsobenia v skalickom mužskom hokeji. Takisto ma postihla v priebehu sezóny aj menšia herná kríza, ale vtedy mi pre zmenu pomohli aj tréneri a postupne som sa zlepšoval,“ prezradil, že nie všetko bolo od začiatku v ružových farbách.

Nakoniec ale prvá sezóna dopadla dobre. Na jej konci v júni 2017 bol úspešný draft, keď si ho v 5. kole zo 143. miesta vybrali Diabli z New Jersey. „Mal som dobrý predovšetkým záver sezóny a tak som tušil, žeby to mohlo v drafte nakoniec dobre dopadnúť. Samotný výber som prežíval mimoriadne intenzívne. Sledoval som ho doma s rodičmi a ako sa blížil záver, bol som čoraz nervóznejší. Urobil som si aj niekoľko „kolečiek“ okolo domu a keď na mňa prišiel rad, bol som šťastný. Predsa len to bolo až v piatom kole a to čakanie bolo dlhé,“ spomína na draft Holíčan.

Uplynulá sezóna dopadla ešte lepšie ako tá predchádzajúca. Marián sa so svojim mužstvom Hamilton Buldogs stal víťazom celej OHL. „Darilo sa nielen mne, ale celému mužstvu a vtedy je to podstatne jednoduchšie. Vyvrcholenie bolo nad očakávanie a titul v súťaži bol čerešničkou na torte. Na tieto okamihy určite nikdy nezabudnem,“ netajil spokojnosť ešte aj s odstupom času. K víťazstvu prispel 48 bodmi v 62 dueloch základnej časti. Ďalších 15 pridal v 21 zápasoch play-off. Za zmienku stojí aj fakt, že počas celej sezóny nazbieral úctyhodných 43 plusových bodov.

Úspešnú sezónu podčiarkla nováčikovská zmluva s New Jersey Devils. „Už v úvode mi vyšiel pomerne úspešne predsezónny kemp Devils a aj počas sezóny sa mi darilo. Mal som od agenta signály, že by k podpisu mohlo prísť. Jedného dňa mi zavolal, že prišla ponuka na nováčikovský kontrakt a tak nebolo nad čím váhať. Touto zmluvou som získal istotu na najbližšie tri roky a nemusel som riešiť svoju najbližšiu budúcnosť. Predsa len ak by neprišla, musel by som uvažovať, či zostanem v Zámorí alebo skúsim niečo v Európe. Už teraz sa teším, že sa opäť dostanem do mužského hokeja a čas ukáže ako na tom budem,“ nebojí sa výzvy stále ešte len 19-ročný hokejista.

Už o pár dní vyrazí prvýkrát za more, kde na neho čaká prvá skúška. „Už v minulej sezóne som si vyskúšal nielen nováčikovský ale aj kemp s hráčmi NHL a tak viem do čoho idem. Bude to samozrejme náročné, ale pokúsim sa obstáť čo najlepšie,“ prezradil o najbližšom programe za morom.

Presadiť sa do prvého mužstva Diablov bude mimoriadne náročné, ale určite nastane posun v kariére minimálne smerom do AHL. „Samozrejme, konkurencia je v New Jersey mimoriadne široká a kvalitná, ale bez boja sa nevzdám. V každom prípade si minimálne zahrám v AHL za Bighampton Devils, z ktorej už do NHL nie je tak ďaleko. Motiváciu aby som sa dokázal presadiť mám dostatočnú, ale uvedomujem si, že do toho môže zasiahnuť množstvo faktorov,“ doplnil triezvy pohľad k súboju o miesto v NHL Studenič.

Do zámoria odlieta Marián s čistou hlavou, konkrétne ciele si nedáva. „Chcem ísť krok za krokom a tým najbližším je kemp. Už v nedeľu 8. júla odchádzam na prvý nováčikovský kemp, po ktorom sa ešte vrátim domov a potom už bude nasledovať hlavný kemp, v ktorom sa budem chcieť presadiť,“ zakončil skromne sympatický mladík, ktorý sa môže stať ďalším odchovancom skalického hokeja, ktorý zasiahne do najprestížnejšej hokejovej súťaže NHL.

Vlado Miček

Recent Posts

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

4 hodiny ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

5 hodín ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

15 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

16 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

16 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

17 hodín ago