BSK

BSK: Eko-fórum v Plaveckom Podhradí pre školy zo Záhoria

Eko-fórum je konferencia o environmentálnom vzdelávaní, výchove a osvete, ktorú od roku 2021 organizuje Bratislavský samosprávny kraj (BSK). Vždy sa koná v inej časti regiónu. V poradí už piata sa uskutočnila na Záhorí, v obci Plavecké Podhradie, kde sa ho zúčastnili žiaci základných škôl zo Sološnice, Rohožníka, Kuchyne a Lozorna. Informuje o tom BSK.

Eko-fórum na Záhorí

„Uvedomujeme si  potrebu a význam environmentálnej výchovy a vzdelávania a to nielen mladých ľudí. Preto sme v roku 2018 spracovali dokument „Koncepcia budovania siete ekocentier v BSK”. V jej zmysle sme začali s rekonštrukciou nevyužívaného kaštieľa v Čunove, ktorý sme premenili na ekocentrum. Pravidelne organizujeme eko-fóra. Raz za pol roka vycestujeme do jednotlivých okresov v kraji, kde starostlivo vybraní poskytovatelia envirovýchovy odovzdávajú svoje skúsenosti žiakom základných a stredných škôl,“ povedal predseda BSK Juraj Droba.

zdroj fotiek z podujatia BSK

Tematicky na danú oblasť

EKO FÓRUM je konferencia zameraná na príklady dobrej praxe v oblasti klimatického vzdelávania, udržateľnej spotreby, zelených opatrení. Tematicky je vždy cielené na témy, ktoré sú pre danú oblasť prioritné.

Na západnom úpätí Malých Karpát v krasovom území Plavecký kras sa nachádza množstvo vyvieračiek, krasových prameňov, jaskynných výklenkov a jaskýň. Preto boli témy prezentácií zamerané najmä na ochranu prírody Plaveckého krasu a okolia v spojitosti s jaskyniarstvom, separovanie, recyklovanie odpadu, opatrenia na zmenu klímy, ale dozvedeli sa aj o jedinečnosti Chráneného vtáčieho územia Sysľovské polia. Žiaci mohli nahliadnuť aj do Múzea Plavecký kras, kde získali informácie o potrebnej ochrane prírody v Plaveckom krase a potrebe zachovávania biodiverzity v jaskyniach.

Súťaž z tém podujatia

Na záver podujatia sa konala krátka súťaž, kde žiaci odpovedali na otázky pripravené z tém, ktoré odzneli na podujatí. Najlepší boli ocenení eko-cenami a najlepšie tímy dostali aj živé stromčeky. Tie si môžu zasadiť v areáli školy, spoločne sa o nich starať a následne zbierať úrodu.

Angelika Kmecová

Recent Posts

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

11 hodín ago

Aktuálne: Nikolasa z Myjavy obvinili za šírenie poplašnej správy

V rámci včerajšieho poobedia (7.5.2024) polícia na linke 158 zaznamenala oznam o nachádzajúcej sa bombe…

13 hodín ago

Mlyny zo Záhoria sa zapoja do Dňa otvorených mlynov v Česku

V sobotu 11. mája 2024 sa po prvýkrát uskutoční v Českej republike Deň otvorených mlynov.…

15 hodín ago

Stupavské hádzanárky vyhrali 1. ligu, sezónu hodnotí tréner

Skvelý úspech sa podaril hádzanárkam HC Tatran Stupava. Ženy zo Záhoria ovládli suverénne 1. ligu,…

16 hodín ago

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

20 hodín ago

📷 📺 Sobotište bolo „Mekkou“ habánov viac ako 200 rokov

Na Záhorí v Sobotišti v Trnavskom samosprávnom kraji vzniklo v zrekonštruovanom mlyne múzeum, ktoré pripomína…

1 deň ago