Lozorno

BSK: Pri vstupe do Lozorna pribudne lipová alej s 51 stromami

Vďaka občianskej iniciatíve pribudne pri vstupe do Lozorna lipové stromoradie. Informuje o tom Bratislavský samosprávny kraj.

Hlavným cieľom je udržanie ekologickej stability územia, ale aj odizolovanie hluku z diaľnice či zadržanie vlhkosti pôdy, no slúžiť bude aj ako vetrolam. A, samozrejme, lipová alej skrášli vstupnú cestu do obce. de o cestu II. triedy 501 smerom od križovatky k miestnemu poľnohospodárskemu družstvu a návrh je z dielne záhradnej architektky Beaty Dolníkovej. 

Občianska iniciatíva vedená pani Janou Sheppard a predsedom Komisie životného prostredia Ľubomíra Jochima zahájila proces schvaľovania výsadby už začiatkom roka 2022. V októbri sa plánuje výsadba 51 stromov lipy malolistej a zapoja sa do nej aj deti zo základnej školy.

 „Hlavným cieľom je udržanie ekologickej stability územia, stlmenie hluku z diaľnice, krajinotvorba, zníženie veternej erózie a stromy tiež pomôžu zadržať vlhkosť pôdy,“ hovorí Jana Sheppard.

Zvyšujúca sa urbanizácia sa pokladá za hlavný dôvod prehrievania miest. Prispievajú k tomu asfaltové povrchy, vydláždené plochy či tmavé strechy. S rastúcou teplotou stúpa aj spotreba energie na ochladzovanie budov a emisie CO2, zvyšujú sa nároky na vodné zdroje. “Na základe výskumov a vedeckých experimentov je možné skonštatovať, že 100 stromov si za rok v priemere dokáže “poradiť” s 5 tonami atmosférického CO2,“ dodáva Shepard.

zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Redakcia

Recent Posts

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

2 hodiny ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

6 hodín ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

7 hodín ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

1 deň ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

1 deň ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

1 deň ago