Plavecký Štvrtok

MDA architektonická štúdia: Základná škola Plavecký Štvrtok

Novostavba Základnej školy (ZŠ) v Plaveckom Štvrtku je situovaná v areály existujúcej školy. Lokalitný program bol prevzatý od zadávateľa, Obecného úradu v Plaveckom Štvrtku v koordinácií so ZŠ v Plaveckom Štvrtku. Projekt – architektonickú štúdiu zverejnil jej realizátor na svojom webe MDA.

ZŠ má havarijný stav konštrukcie

Potreba novostavby vznikla na základe fatálneho havarijného stavu konštrukcie existujúcej základnej školy. Novostavba je situovaná na západnej strane areálu v mieste trávnatého porastu a ihriska s umelou trávou, ktoré sa presunie na iné miesto v rámci areálu. Orientácia pozemku ja v pozdĺžnom smere v osi východ západ. Táto situácia nám určila okrajové podmienky navrhovanej dispozície nového objektu a hlavne orientáciu učební na svetové strany.

Financovanie z Fondu obnovy

„Pôvodný rozpočet daný ministerstvom školstva je vo výške 6 miliónov eur. Na financovanie budú využité európske fondy z plánu obnovy. Podľa dostupných informácií sa jedná o prvý projekt podobného typu na Slovensku,“ píše sa na FB Plavecký Štvrtok.

9 kmeňových tried pre cca 250 žiakov

Jadrom zadania bolo 9 kmeňových tried pre cca 250 žiakov, vždy jedna trieda v jednom ročníku, špecializované učebne, kabinety a zázemie školy. V objekte je navrhnutá kuchyňa s kapacitou 400 jedál denne a jedáleň s kapacitou cca 170 stoličiek.

Požiadavkou zadania bola možnosť jednoduchej transformácie priestorov prízemia školy na mimoškolské aktivity či rozšírenie starostlivosti a prípravy na školskú dochádzku marginalizovaných skupín. Škola je navrhnutá v intenciách konceptu SMART škôl, teda zelená, digitálna, partnerská, inkluzívna, aktívna, otvorená, pre fyzické i psychické zdravie a s dôrazom na celoživotné vzdelávanie.

Koncept zelenej školy

V koncepte zelenej školy sa zahŕňa aplikácia moderných stavebných a environmentálnych prevádzkových technológií. Kľúčový je dôraz na komplexný zdravý pobyt žiaka a učiteľa – svetlo, teplo, čerstvý vzduch a akustika. Škola je dispozične navrhnutá s podlažnosťou 2+1, teda dve nadzemné podlažia a jedno podzemné v polovičnom rozsahu zastavanej plochy.

zdroj vizualizácií realizátor štúdie MDA

Dispozičné a kompozičné princípy

 Dispozičné a kompozičné princípy sú čisté a prehľadné. Prvé nadzemné podlažie obsahuje vstupné priestory, šatne, jedáleň s výdajňou stravy, školský bufet, zázemie školy a tri špecializované učebne s možnosťou prenájmu na mimoškolské aktivity. Druhé nadzemné podlažie je samostané, resp. uzatvárateľné pre obidva stupne samostatne. Sú tu situované kmeňové triedy, špecializované triedy, kabinety a sociálne zázemie. Na chodbách sú oddychové lobby priestory.

Na prvom podzemnom podlaží sa nachádza kuchyňa so zázemím, skladové a technické zázemie školy a dve špecializované dielne pre ručné práce. Učebne sú navrhnuté pre možnosť flexibilnej dispozície lavíc, niektoré majú možnosť prepojenia, resp. spojenia cez skladacie deliace priečky. Niektoré učebne majú vizuálny kontakt s komunikáciou a pobytovým priestorom cez presklené deliace priečky.

Na druhom podlaží je navrhnutá pobytová strešná zelená záhrada s možnosťou edukácie a funkčného prepojenia s dotknutými učebňami.

Za objektom sa nachádza zhromažďovacia plocha pre potreby školy. Návrh počíta s možnosťou dočasného, mobilného prekrytia plochy. „Uvažujeme s možnosťou prepojenia školy s telocvičňami suchou nohou. V prípade požiadavky na zvýšenie kapacity školských priestorov je navrhnutý rozvoj prostredníctvom nadstavby školy maximálne o jedno podlažie,“ dopĺňa realizátor štúdie.

zdroj vizualizácií realizátor štúdie MDA

Konštrukčne je stavba

Konštrukčne je stavba navrhnutá ako ŽB skelet s výplňovým murivom z tehly. Na fasáde sa uplatňujú prvky z pohľadového betónu a dreveného obkladu. Okná sú hliníkové s exteriérovým tienením. Interiér školy bude predmetom ďalšieho stupňa návrhu. Objekt je energeticky prepojený s existujúcou kotolňou v priestore telocviční a prepojený energetickým kanálom.

Strechy sú navrhnuté ako zelené s možnosťou osadenia fotovoltických panelov na ohrev TÚV. Na streche sa nachádza strešná koreňová čistička odpadových vôd. Dažďová voda sa bude zachytávať na pozemku v retenčnej nádrži a bude slúžiť ako zdroj závlahovej vody pre zeleň a recyklovanej šedej vody pre splachovanie WC. Rekuperácia a čistenie interiérového vzduchu je už samozrejmosťou. Energetická trieda A0.

Zdroj: Ateliér Michal Diviš Architekti, s.r.o. MDA

Redakcia

Recent Posts

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

8 hodín ago

Aktuálne: Nikolasa z Myjavy obvinili za šírenie poplašnej správy

V rámci včerajšieho poobedia (7.5.2024) polícia na linke 158 zaznamenala oznam o nachádzajúcej sa bombe…

10 hodín ago

Mlyny zo Záhoria sa zapoja do Dňa otvorených mlynov v Česku

V sobotu 11. mája 2024 sa po prvýkrát uskutoční v Českej republike Deň otvorených mlynov.…

12 hodín ago

Stupavské hádzanárky vyhrali 1. ligu, sezónu hodnotí tréner

Skvelý úspech sa podaril hádzanárkam HC Tatran Stupava. Ženy zo Záhoria ovládli suverénne 1. ligu,…

13 hodín ago

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

17 hodín ago

📷 📺 Sobotište bolo „Mekkou“ habánov viac ako 200 rokov

Na Záhorí v Sobotišti v Trnavskom samosprávnom kraji vzniklo v zrekonštruovanom mlyne múzeum, ktoré pripomína…

1 deň ago