Categories: Holíč

BUDDY spájame deti z detských domovov s dobrovoľníkmi

1.marca od 18:00 hod sa v holíčskom podniku CoCo bar koná prednáška programu  BUDDY. 

BUDDY

Program BUDDY spája deti z detských domovov s vyškolenými dobrovoľníkmi a pomáha im vytvoriť dôverný a dlhotrvajúci vzťah. Dobrovoľník sa učí trpezlivosti a pokore. Deti dostávajú pozornosť, pozitívny vzor a podporu bez predsudkov. BUDDY tak deťom dáva lepšiu šancu na dôstojný život. Spoločnosti zasa prináša príležitosť mať viac mladých ľudí s bývaním a prácou a menej detí na ulici. V súčasnosti má program 80 aktívnych dvojíc. Najdlhší vzťah má 11 rokov

VÍZIA BUDDY

Aby sa každé dieťa po odchode z detského domova dôstojne začlenilo do spoločnosti.

MISIA BUDDY

Rozvoj detí z detských domovov starších ako 12 rokov cez dobrovoľníkov, z ktorých každý vstúpi do dlhodobého vzťahu s jedným dieťaťom a učí ho spoznať svet mimo detského domova, ktorý zároveň pre dieťa reprezentuje.

ÚSPECH BUDDY

Keď majú deti dôverný dlhodobý vzťah so svojím BUDDY m, žijú dôstojný život a teda majú dôstojný príjem a dôstojné bývanie.  Po opustení detského domova nemajú byť vo väzení a nemajú byť bezdomovci – všetko ostatné so svojim BUDDY m je cesta k úspechu.

Niekedy stačí tak málo – stretnúť sa raz za týždeň a priateľstvo ostane na celý život

 

Ladislav Kossár, náš zakladateľ, si kúpil v Auparku v Bratislave gorálky od detí z detského domova. Išiel do detského domova pri bratislavskom Pentagone a opýtal sa: “Ako vám môžeme pomôcť?”

Odpoveď bola jednoduchá: “Zariaďte, aby deti kvalitne trávili voľný čas.”

Ale čo im pomôže skutočne? 

Po 10 rokoch skúšania táborov, kurzov, zážitkového vzdelávania, víkendoviek a projektov, do ktorých sa zapojilo viac ako 150 detí a 200 dobrovoľníkov, sme s pomocou najlepších odborníkov prišli na odpoveď, o ktorej sme dávno tušili, že je tá pravá.

Nič nepomôže dieťaťu viac ako dobrý zrelý dospelý, ktorý ho má rád

 Deti v rodinách sledujú svojich rodičov, ktorí ich majú radi a venujú im zadarmo svoju pozornosť a učia sa od nich rozmýšľať, cítiť, prežívať a rozhodovať sa. Deti bez takýchto možností trpia nedostatkom lásky, blízkosti, vzorov, nemajú kde vidieť, že je normálne nahnevať sa a zasa sa udobriť, vydržať v manželstve v dobrom aj v zlom, ísť do práce aj keď sa človeku nechce a vrátiť sa z nej domov síce unavený, ale aj tak plný lásky pre svoje dieťa.  

Tomu, kto lásku dostal, sa ľahko mudruje o tom, ako rieši životné problémy, kariéru, vzťahy a ako prináša hodnotu do spoločnosti. Ten, kto lásku nedostal, radšej mlčí.

Rodičia detí žijúcich v detských domovoch väčšinou neposkytujú svojim deťom možnosť spoznať takých dospelých, ktorí môžu byť vzorom pre ich deti a sami spravidla takýmito vzormi nie sú.  Deti z detských domovov samozrejme poznajú množstvo dospelých – vychovávateľov, psychológov, sociálnych pracovníkov, učiteľov – tých však priamo alebo nepriamo platí štát za to, že im venujú pozornosť.   

Program BUDDY je určený pre deti staršie ako 12 rokov, pretože mladšie deti sú náchylné naviazať sa na dobrovoľníka ako na náhradného rodiča.  BUDDY nie je náhradný rodič, je to aspoň o 10 rokov starší priateľ – niečo ako krstný otec, mama, strýko, teta, starší brat alebo sestra. Takýchto BUDDY dobrovoľníkov nájdeme, vyberieme, vyškolíme, vysvetlíme im o čo ide a čo na tom funguje.  Dobrovoľníka po dôkladnom zaškolení zoznámime s dieťaťom z domova a umožníme obom spojiť dva svety, ktoré sa dovtedy obchádzali. Následne BUDDY dobrovoľník navštevuje školenia a konzultuje s našimi psychológmi raz mesačne svoje skúsenosti, aby svojmu BUDDY mu naozaj rozumel a aby vydržal nie mesiac, ani rok, ani dva, ale ideálne celý život.  

Dobrovoľník sa naučí, ako reagovať na deti s niekedy komplikovaným správaním a dieťa z domova sa naučí, ako reagovať na niekedy komplikovaný svet mimo detského domova. Združujeme najlepších odborníkov na výchovu a psychológiu detí a pomáhame dobrovoľníkom, vychovávateľom, profesionálnym rodičom, pestúnom, učiteľom, rodičom aj budúcim rodičom rozumieť deťom, chápať neviditeľné príčiny ich správania a tak meniť viditeľné následky ich výchovy. Tým dopĺňame deťom z detských domovov to, čo im chýba a deťom v rodinách to, čo chýba ich rodičom.

  zdroj: TS a tvojbuddy.sk

Redakcia

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

4 hodiny ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

5 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

5 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

6 hodín ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

7 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

9 hodín ago