Cerová

Cerová 700. výročie: Nejasnosti o prvej písomnej zmienke

Obec Cerová história: V súčasnosti je bežnou praxou, že mnohé mestá a obce oslavujú výročie svojej prvej písomnej zmienky. Hoci niektorí argumentujú, že tento dátum nemá významnú historickú hodnotu, pretože väčšina miest a obcí existovala už dlhšiu dobu predtým, mnohé lokality si predsa len pripomínajú prvú zachytenú zmienku o svojej existencii. Inak tomu nie je ani v Cerovej.

Z troch častí Cerová, Liesková a Rozbehy

Obec Cerová sa vyznačuje tým, že sa skladá z troch integrálnych častí: z Cerovej, Lieskového a Rozbehov. Prirodzene sa tak vynára otázka, ktorá z týchto častí je najstaršia. Táto otázka je relevantná najmä v kontexte informácií z kníh a webových stránok, ktoré uvádzajú, že Cerová pozostávala z troch v minulosti samostatných obcí.

Cerová Korlátko pohľadnica z roku 1911.

Dlho sa považovala za ,,do kameňa vtesanú pravdu”, že prvá písomná zmienka o časti Lieskové pochádza z roku 1324. Avšak, v listine vydanej 23. marca 1324, sa názov Lieskové a ani žiadna jeho historická varianta nevyskytuje. Táto listina namiesto toho prvýkrát explicitne spomína meno hradu Korlátko vo forme Korlathkeu. Historické pramene nám nedokladajú, že by  v 14. storočí bolo založené tesnej blízkosti Korlátka podhradie, ktorého kontinuita by sa dala priradiť k niektorej z troch častí dnešnej Cerovej. Prvá explicitná  písomná zmienka o Lieskovom v tvare Lezko sa nachádza v darovacej zmluve z 10. septembra 1445, kde je spomenutá ako súčasť Korlátskeho panstva. O Rozbehoch sa zachovala prvá písomná zmienka v listine až  z roku 1589.

Za najstaršiu písomnú zmienku o pôvodnej Cerovej bola donedávna považovaná zmienka v majetkoprávnej listine Korlátskeho panstva  z roku 1696.Výskum Boženy Malichovej v tejto oblasti posunul datovanie Cerovej o viac ako 60 rokov dávnejšie do minulosti. Dnes najstaršia známa zmienka o Cerovej v tvare Czerowa pochádza z listiny zo 17. marca 1632, ktorá zaznamenala vizitáciu miestnych cirkevných pomerov. Vizitátor zaznamenal, že v tomto období sa v Cerovej nachádzala zvonica, v ktorej sa konali bohoslužby a cintorín, čo naznačuje, že dedina existovala dlhšie, ako je zachytené v písomných záznamoch.

700 výročie zmienky o hrade Korlátko

Na záver je dôležité upresniť, že výročie 700 rokov, ktoré sa bude v obci Cerová v lete tohto roku pripomínať, nesúvisí s prvými písomnými zmienkami o jej jednotlivých častiach, ale s prvým písomným záznamom o sídle hrade Korlátko – na území dnešnej Cerovej.

Cerová Korlátko pohľadnica z roku 1911.

Ako naznačuje nedávny výskum v histórii Cerovej, zaužívané historické medzníky, ktoré sa desaťročia uznávali, nemusia byť správne a budúcnosť môže priniesť objavenie historických prameňov, ktoré posunú osídlenie v našej oblasti ešte ďalej do minulosti.

Richard Keračík

Autor: Mgr. Richard Keračík je etnológ, historik, ale najmä lokálpatriot a rodák z Cerovej. V súčasnosti doktorand na Ústave Etnologie a středoevropských a balkánských štúdií FF Univerzity Karlovy v Prahe.

Richard Keračík

Recent Posts

Aktuálne: Nikolasa z Myjavy obvinili za šírenie poplašnej správy

V rámci včerajšieho poobedia (7.5.2024) polícia na linke 158 zaznamenala oznam o nachádzajúcej sa bombe…

2 hodiny ago

Mlyny zo Záhoria sa zapoja do Dňa otvorených mlynov v Česku

V sobotu 11. mája 2024 sa po prvýkrát uskutoční v Českej republike Deň otvorených mlynov.…

4 hodiny ago

Stupavské hádzanárky vyhrali 1. ligu, sezónu hodnotí tréner

Skvelý úspech sa podaril hádzanárkam HC Tatran Stupava. Ženy zo Záhoria ovládli suverénne 1. ligu,…

5 hodín ago

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

9 hodín ago

📷 📺 Sobotište bolo „Mekkou“ habánov viac ako 200 rokov

Na Záhorí v Sobotišti v Trnavskom samosprávnom kraji vzniklo v zrekonštruovanom mlyne múzeum, ktoré pripomína…

19 hodín ago

Aktuálne: V tuneli Sitina zrážka viacerých áut smerom na Záhorie

Na diaľnici D2 v Tuneli Sitina smerom do Lamača sa v ľavom pruhu zrazilo viacero…

21 hodín ago