TTSK

“Nezávislý” kandidát Červenka dostáva priestor u oligarchu HZDS a Smeru

Voľby 2022: Marek Turanský, ktorý stojí v pozadí kampane kandidáta na predsedu TTSK Martina Červenku, si „vylial srdce“ v článku pod názvom Pochybnosti o nezávislosti média. Žurnalistika, ktorá sa dá kúpiť za 500 EUR? u oligarchu HZDS a Smeru – v médiu s dlhmi voči štátu ereport.sk. Išlo o reakciu na náš článok o donoroch kandidáta a nepriamo nás v ňom obviňuje, že píšeme v prospech OĽaNO za 500 eur. Nevieme či taký názor zdieľajú aj poslanci OĽaNO Marek Šefčík či Anna Mierna, o ktorých sme aj aktuálne písali.

Červenku propaguje oligarcha HZDS a Smeru s dlhmi voči štátu

O článku sme sa dozvedeli od našich čitateľov a pôvodne sme sa mu nechceli ani venovať. Stačí sa pozrieť, že bol zverejnený u bývalého manažéra kampaní Mečiarovho HZDS a Ficovho Smeru Fedora Flašíka. Veľa o samotnom médiu napovie aj fakt, že prevádzkovateľ ereportu spoločnosť STORYmedia za posledné tri roky podľa finstatu vyprodukovala stratu viac ako 168.000 eur. Neprekvapí, že dlhy a nedoplatky voči finančnej správe a sociálnej poisťovni má v súčasnosti vo výške takmer 20.000 eur.

Spoločnosť STORYmedia Zdroj: Infostat

Po týchto informáciách sme si dali otázku, či skôr tam by sa nejaký ten mediálny priestor nedal kúpiť za 500 eur bez bločku… Ale tak my dôverujeme našim kolegom a navyše si ctíme prezumpciu neviny, tak sme to zavrhli. Predsa len taký skúsený mediálny mág, ktorý navyše zastupoval také esá ako Mečiar a Fico, akým Fedor Flašík je, by to za 500 eur neurobil.

Spoločnosť STORYmedia Zdroj: Infostat

A keďže teda za priestor v médiu oligarchu Smeru a HZDS Turanský neplatil, pravdepodobne mu bol poskytnutý zadarmo. Ako komentár a nie ako reklama je zverejnený aj videorozhovor s Červenkom, ktorý s ním viedol sám Fedor Flašík. Červenka sa tak ocitol v naozaj vybranej spoločnosti s Ľubošom Blahom či Eduardom Chmelárom. Či priestor zadarmo v takomto médiu, ktorý dostal ako jediný kandidát na predsedu TTSK, je znakom nezávislosti, je už na zváženie voličov, ale možno aj kohút niekedy znesie vajce.

Martin Červenka a Fedor Flašík zdroj foto Martin Červenka TTSK (FB)

K tej nezávislosti už len toľko, že kandiduje s podporou strany Hlas a v roku 2016 sa na kandidátke strany #Sieť uchádzal o post poslanca NR SR. Mimochodom na tej kandidátke nájdete aj mená jeho súčasných podporovateľov. Bol tam starosta Cífera Maroš Sagan či starosta Veľkých Úľan František Gőgh. Ten sa už medzičasom stal predsedom strany Starostovia a nezávislí kandidáti a do Červenkovej kampane vložil z vlastného vrecka 10.000 eur.

Človek s „bohatými skúsenosťami“ nevie ako to chodí vo vzťahu samospráva – médiá

Jednou z vecí, ktorú nám Turanský vyčítal: „Je nanajvýš zaujímavé, že práve „nazahori.sk“ dlhodobo zrkadlí a zverejňuje tie isté fotografie a články, ktoré má aj Trnavská župa. Je potom logická otázka, ako nezávislá a vyvážená je žurnalistika v tomto médiu.

Pre nás je nanajvýš zaujímavé, že ako človek, čo podľa vlastných slov „má bohaté skúsenosti tak s miestnou samosprávnou ako aj regionálnou samosprávou a 8 rokov pôsobil na funkcii starostu obce vo Voderadoch a približne 3 roky ako riaditeľ Sekcie regionálneho rozvoja na TTSK“ nevie, že v rámci propagácie posielajú miestne a regionálne samosprávy médiám tlačové správy. Tie ich potom podľa relevantnosti zverejňujú.

A teda ak by si pozrel aj ďalšie médiá v Trnavskom kraji, zrazu by zistil, že aj tie zverejňujú tie isté fotografie a články. Až by sa nebodaj stal predsedom TTSK Červenka a pošle tlačovú správu, ktorá sa týka Záhoria, zverejníme aj tú. Potom budeme podozrievaní, že zas robíme na objednávku pre Červenku?

Nebudeme rozoberať úplne krok za krokom o čom všetkom sa rozcitlivel pán Turanský u Flašíka a ani by sme už kandidáta, ktorého podpora je podľa prieskumu TV JOJ pod hranicou 8 % ani nerozoberali. Ale keď má pocit, že viac spomíname jeho protikandidáta, tak niečo o Červenkovi a Turanskom ešte čitateľom predsa len poskytneme.

Predstavenstvo TAVOS-u fandí svojmu členovi

Mali sme pochopenie voči Červenkovi, lebo čo sa týka volieb je fakt, že nezávislý kandidát má oproti straníckemu nevýhodu, že jeho účet je viac „vyzlečený“. Aj preto sme boli zhovievaví. napríklad sme nezverejnili pri vkladoch predsedu predstavenstva Trnavskej vodárenskej spoločnosti (TAVOS) Vladimíra Púčika vo výške 7000 eur, že Martin Červenka je takisto členom predstavenstva tejto spoločnosti.

Nespomenuli sme tiež, že TAVOS prenajal Červenkovi na jeho prezentáciu svoj majetok za 50 eur na mesiac. Rovnako sme nespomenuli, že TAVOS sponzorsky podporil sumou 5000 eur Futbalovú asociáciu starostov.

Tu už ale bliká kontrolka, keď zmluvu za TAVOS podpísali ďalší členovia predstavenstva Ivan Šiška, Július Zemko a Michal Mrva a na druhej strane samotný predseda predstavenstva, ktorý sa tak dostal do pozície prijímateľa financií od TAVOS-u Púčik. A keď si pozriete, že práve z tohto podujatia si propagáciu fotografiami robí Martin Červenka, ďalší člen predstavenstva. Natíska sa otázka, či toho už nie je trochu moc náhod, kde financie prúdia z užšieho vedenia a priamo zo spoločnosti, ktorá sa má prioritne starať o vodu v kraji, na podporu politického kandidáta, ktorý je zároveň členom užšieho vedenia.

Martin Červenka zdroj foto Martin Červenka TTSK (FB)

Obzvlášť, keď na kampaňovom účte Červenku pristálo v pondelok (24. 10.) 3200 eur od ďalšieho člena predstavenstva TAVOS Ivana Šišku. Ako by sa povedalo futbalovou terminológiou, v kabíne predstavenstva TAVOS-u je cítiť kolektívny duch. Ako dobrý tréner sa rozhodol prispieť tisíckou aj člen dozornej rady Ivan Dobrovodský.

TAVOS má 98 akcionárov a vlastnia ho výlučne obce. A tak si možno kandidát povedal, že keď ho podporuje vedenie tejto spoločnosti, tak ho to oprávňuje tvrdiť, že má podporu viac ako 100 starostov z Trnavského kraja. Na začiatku kampane tvrdil, že ich je 150 ale asi pochopil, že to už je aj na hovorené slovo trochu moc. Na našu otázku, či ich môže vymenovať však odpovedal zamietavo.

Aj Klaster regionálneho rozvoja lobuje za Červenku, ale zabúda na fair-play

Keď sme už načreli do športovej terminológie, pristavíme sa aj pri Marekovi Turanskom a Klastri regionálneho rozvoja, ktorého je riaditeľom. Toto združenie, ktoré mimochodom na svoje aktivity dostalo tento rok z Ministerstva dopravy a výstavby SR nenávratný finančný príspevok vo výške 199.098,90 eura, tiež nehrá úplne fér.

Na webovej stránke klastra sa hrdo píše: „Sme nezisková, nepolitická a odborne orientovaná organizácia s primárnou orientáciou na oblasť podpory cestovného ruchu.“ Jednou z aktivít je kampaň ZaPOIsa. Stačí pozrieť na FB stránku a zistíme, že niečo nesedí. Môže byť, že ide o neziskovú organizáciu. Dokonca aj s orientáciou na cestovný ruch – veď stačí pozrieť, kde všade táto nepolitická organizácia propaguje Martina Červenku.

Klaster regionálneho rozvoja

Ale tú “apolitickosť “naozaj nedokáže obhájiť. To, že samotný klaster platí Červenkovi kampaň, zverejnilo ako prvé online médium seredonline.sk (zároveň poukazujeme, že nie sme jediný 500 eurový ;-)). „Ako sa ukazuje, Turanského klaster, ako aj iniciatíva zaPOIsa, sa aktívne podieľajú na Červenkovej kampani. Dávajú mu priestor na podujatiach, letákoch, aj príspevkoch na sociálnych sieťach. Niektoré z online reklám Červenkovi platí priamo Klaster regionálneho rozvoja,“ informuje online médium zo Serede.

FB stránka ZaPOIsa, ktorá patrí Klastru regionálneho rozvoja propaguje kandidáta na predsedu TTSK Zdroj: FB ZaPOIsa

Pozreli sme sa aj my na reklamy ZaPOIsa a len za október bolo zverejnených 15 sponzorovaných príspevkov s propagáciou Červenku, z ktorých je k dnešnému dňu (26. 10.) sedem aktívnych. Takto sa naozaj nehrá fér.

zaPOIsa – projekt Klastra regionálneho rozvoja a politická podpora Martina Červenku Zdroj: FB ZaPOIsa

Nebudeme sa opakovať o donoroch s 5000 či 10.000 eurovými darmi, keď niektorí ani nie sú z nášho kraja. Človeka ale nenapadá, aký dôvod ich vedie investovať prostriedky do predvolebnej kampane v inom kraji.

Turanský tvrdí, že klaster vybudoval bez dotácie, ale z TTSK dostal 350.000 eur

O dôveryhodnosti Turanského si môžete urobiť obraz aj podľa jeho vyhlásenia. „Za to, že som bez akejkoľvek dotácie dokázal vybudovať Klaster regionálneho rozvoja, ktorý je dnes medzinárodne uznávaný klaster, s európskou certifikáciu, člen Európskej klastrovej aliancie a 2 násobný držiteľ bronzového odznaku excelentnosti som hrdý,“ rozplýva sa Turanský. My ale máme v rukách tri zmluvy na 350.000 eur, ktoré klaster dostal z TTSK počas Mikušovho šéfovania a sú aj verejne dostupné v registri zmlúv. Ako by povedal klasik, tu mi niečo nesedí.

Je na zamyslenie, keď niekto takto pochybne vedie kampaň, ako sa bude správať v prípade zvolenia na funkciu. Možno tak, ako Flašíkovi ľudia – vyhraj voľby môžeš všetko.

Na záver už len citát od Mareka Turanského: „Tibor Mikuš už bol staršia generácia a do niektorých vecí sa už nerád púšťal, ale bol profesionál so skúsenosťami a veľa sa dalo od neho naučiť.“ Čo sa od neho naučil si môžeme iba domýšľať, to už Turanský nepublikoval.

Angelika Kmecová and Vlado Miček

Recent Posts

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

6 minút ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

49 minút ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

11 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

12 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

12 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

13 hodín ago