Senica

Na senickom cintoríne pribudne urnový háj, režim cintorínov počas sviatkov

V novej časti senického cintorína pribudne urnový háj alebo takzvané kolumbárium. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.

Ako dopĺňa, snahou senickej radnice je vytvoriť dôstojné miesto na posledný odpočinok pre ľudí, ktorí uprednostňujú kremáciu pred klasickým pochovávaním do zeme.

Výstavba urnového hája a rozptylová lúka

Výstavba kolumbária na senickom cintoríne bude realizovaná v niekoľkých etapách. Aktuálne sa budujú základy pre deväť urnových stien, pričom v každej bude priestor pre 24 urnových schránok. V prvej etape sa počíta aj s vybudovaním mlatových chodníkov a už o pár dní bude osadená prvá urnová stena nového kolumbária, lavičky, stredový solitérny strom a úvodná tabuľa.

Prax ukazuje, že v posledných rokoch dochádza u obyvateľstva k väčšiemu záujmu aj o takýto spôsob uloženia pozostatkov blízkych. Plošné možnosti rozširovania cintorína sú ohraničené, preto mesto Senica hľadalo spôsoby, ako nakladať s priestorom na cintoríne efektívne a v dnešnej dobe i ekologicky. Vďaka vytvoreniu viacerých urnových miest vo vertikálnej polohe sa šetrí miesto,“ reaguje na urnový háj primátor Senice Martin Džačovský. Ponúknuť ekologickú formu pochovávania by chcelo mesto Senica aj v budúcnosti, preto má zámer vybudovať v časti medzi novým cintorínom a urnovým hájom tzv. rozptylovú lúku.

zdroj: Mesto Senica

Prvá etapa kolumbária na cintoríne v Senici by mala byť hotová do konca novembra 2022.

V roku 2021 bolo v Senici 220 pohrebov

V minulom roku sa v Senici uskutočnilo 220 pohrebov, z tohto počtu bolo 130 pohrebov vykonaných do zeme a spopolnenie tiel svojich blízkych si zvolilo 90 pozostalých.

zdroj: Mesto Senica

Režim senických cintorínov počas sviatkov

Počas blížiacich sa sviatkov Pamiatky zosnulých a Sviatku všetkých svätých, ako aj počas nadchádzajúceho volebného víkendu budú cintoríny v meste Senica i jeho dvoch mestských častiach – Čáčove a Kunove otvorené pre verejnosť prakticky non-stop. Zvýšený pohyb ľudí budú zároveň monitorovať pešie hliadky Mestskej polície Senica.

Správa cintorína Senica, ktorú vykonáva Sociálny podnik mesta Senica zároveň oznamuje, že bude mať kanceláriu v rámci dušičkového víkendu otvorenú aj počas volebnej soboty 29. 10. od 8.00 do 14.00 hodiny, kde si môžu prípadní záujemci vybaviť v prípade potreby záležitosti v súvislosti s nájmom hrobového miesta.

Pietny akt spomienky na zosnulých

Mesto Senica zároveň v spolupráci so Zborom pre občianske záležitosti organizuje pietny akt spomienky na zosnulých, ktorý sa uskutoční v pondelok 31. októbra o 16.00 v dome smútku v Senici.

Redakcia

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

17 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

19 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

20 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

1 deň ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

2 dni ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago