Categories: Senica

Deň Zeme nás má upozorniť na problémy životného prostredia

Deň Zeme – najznámejší a najpopulárnejší spomedzi medzinárodných dní s environmentálnym zameraním sa prvý krát slávil v Amerike pred 50-timi rokmi ( 22. apríla  1970). 

O niečo neskôr sa k Amerike pripojil aj zvyšok sveta a 22. apríl sa stal Medzinárodným dňom Zeme.

Cieľom tohto dňa je upozorniť ľudí na problémy životného prostredia. Pripomenúť si našu závislosť na zemských zdrojoch, ktoré nie sú nevyčerpateľné. Aj keď mnohé sú obnoviteľné, na svoju obnovu potrebujú čas a vhodné podmienky, na čo my – ľudia, túžiaci po okamžitom uspokojení svojich potrieb často zabúdame.

Dôsledkom takéhoto správania je nielen pretrvávajúci problém s všadeprítomným odpadom, ale aj nadchádzajúca klimatická kríza. Oslavy tohoto sviatku bývajú preto každoročne spojené s početnými akciami, zameranými na zber a triedenie odpadu, či vysádzanie stromčekov.

Vzhľadom na šírenie nového koronakrízu nemohli podľa nariadenia ÚPSVaR zamestnanci na menšie obecné služby vykonávať svoju prácu. Na podnety viacerých miest sa toto opatrenie zrušilo a pracovníci sú od minulého týždňa naspäť v uliciach. 

“Každá čata ma svoj rajón, svoje ochranné a pracovné pomôcky. Rôzne časti mesta upratujú v pravidelných intervaloch, no na viacerých miestach neustále narážajú na opakujúce sa kopy odpadkov. Akokoľvek sa títo ľudia snažia udržiavať verejné priestranstvá čisté, proti presile tých, ktorým na svojom okolí nezáleží, nemajú šancu,” informuje Mesto Senica na FB.

“Dnes je Deň Zeme, preto vyzývame všetkých:  Správajte sa k svojmu okoliu tak, ako sa správate vo svojich príbytkoch (udržujete ich čisté, snažíte sa ich skrášliť, pestujete a staráte sa v nich o zeleň….)! Veď naša Senica, jej okolie, naša krajina i celá naša planéta sú našim domovom,” dopĺňa mesto na sociálnej sieti. 

Heslo Spolu to zvládneme sa dáva do popredia teraz v čase Covid-19, ale toto heslo by malo platiť vždy a všade aj vo vzťahu k našej planéte. Tak si tú našu Zem chráňme!

zdroj: wikipedia.org a  Mesto Senica FB

Redakcia

Recent Posts

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

40 minút ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

2 hodiny ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

12 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

13 hodín ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

22 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

23 hodín ago