Categories: Malacky

Deň Zeme u svätého Františka v Malackách

V Spojenej škole sv. Františka Assiského v Malackách sa to v piatok 20. apríla hemžilo ako v úli. 

Ani jedny ruky nezaháľali a zapojili sa do aktivít v rámci dňa venovanému našej Zemi.   

Pred hlavným vstupom upratovali verejné priestranstvo tí najmenší – prváci. Zbierali odpadky po nedisciplinovaných obyvateľoch, zametali, čistili, a tak Kláštorné námestie zostalo bez jediného papierika či ohorka od cigarety. Kiež by tento stav zotrval čo najdlhšie. 

Svoj záhradnícky kumšt predvádzali piataci, ktorí sa zhostili skrášľovania školského dvora hneď za bočnou vstupnou bránou. Vo veľkých kameninových kvetináčoch najprv vymenili hlinu a potom do nich vysádzali biele a žlté sirôtky. Svetlé až žiarivé farby drobných kvietkov podčiarkli jarnú atmosféru tejto časti areálu, ktorú malí záhradníci celkovo upravili. Pracovný zápal bol doslova nákazlivý – tu sa deti ťahali o motyku či lopatu, tam o fúrik. Nenáročná fyzická práca je nastávajúcej generácii vzácna. Po burine nezostalo ani stopy.

Neďaleko usilovne pracovali ďalší žiaci piateho ročníka. Školský dvor bol v minulosti františkánskou záhradou a jedným zo zachovaných fragmentov je objekt fontány, ktorá už dávnejšie neslúži svojmu účelu. Deti nás však presvedčili, že toto kúzelné miesto môže mať i naďalej pekné poslanie. Do fontány zasadili množstvo pestrofarebných aksamietnic rôznych druhov, ktoré všetci poznajú skôr pod zaužívanejším ľudovým názvom smradušky. S nosením vody na polievanie či drevnej štiepky im pomáhali fyzicky zdatnejší žiaci z vyšších ročníkov. Po dobre vykonanej práci si deti urobili piknik na dekách pri dobrotách z domu a vďaka nádhernému počasiu za veselého džavotu spoločne oddychovali. Keď sa sem cez veľkú prestávku pôjdu prechádzať, už si dajú väčší pozor na pestrý kvetinový záhon, veď je aj ich spoločným, vydareným dielkom. 

Spomínaní starší žiaci so svojimi spolužiakmi medzitým stále horlivo pracovali. V priľahlej časti dvora si chcú vybudovať street workout ihrisko so zostavami na cvičenie s váhou vlastného tela. Telocvičné prvky s rôznym pracovným náčiním či posilňovanie s plnými fúrikmi im ako predpríprava isto prídu vhod. 

Ďalší chlapci využili svoju zručnosť v moderne vybavených školských dielňach, kde vyrábali drevené búdky pre vtáčikov. Mimochodom – v átriu školy hniezdia sokolíky a ich život je možné sledovať cez webkameru. 

Ich spolužiačky sa zatiaľ na najvyššom poschodí školskej budovy zhostili rýdzo ženskej úlohy – presádzali kvety tak, aby prostredie bolo nielen zdravšie, ale aj estetickejšie. Víziou školy je vzťah ku všetkému živému a v tom zmysle má aj každý kvet svoj cit. O tom, ako sa im to podarilo, sa môžu presvedčiť všetci, ktorí zavítajú napríklad do riaditeľne školy.                

V zadnej časti vonkajšieho areálu sa medzitým obhospodarovalo školské políčko a staval sa veľký hmyzí hotel. My sme mali možnosť vidieť maličký domček pre chrobáčiky, ktorým takisto patrí nezastupiteľné miesto na našej planéte. 

Súčasťou osláv 22. apríla – Dňa Zeme boli rôzne súťaže a prednášky. Žiaci mali možnosť besedovať napríklad s ornitológom či zverolekárom. Škola pripravila toľko aktivít, že nie je jednoduché sprostredkovať všetky detaily. Podstatné však je, že tu vychovávajú deti k úcte a rešpektu k prírode už odmalička. Vedia, že dospelí sú tí, ktorí im musia ukázať cestu. Preto veľký pomyslený potlesk patrí všetkým zúčastneným pedagógom. Naše poďakovanie smeruje k tajomníčke Beáte Reifovej, ktorá nás fantastickým Dňom Zeme v Spojenej škole sv. Assiského sprevádzala.    

zdroj: I. Sochorová/ malacky.sk   

Redakcia

Recent Posts

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

5 hodín ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

18 hodín ago

Na Záhorácku stenu slávy pribudne meno Vladimír Sedlák

Zajtra v rámci prvomájových osláv v Senici pribudne na Záhoráckej stene slávy ďalšie ozubené koliesko. Patriť…

1 deň ago

Vyhlásené pátranie po mužovi z Moravského Svätého Jána

Polícia prosí o pomoc pri pátraní. Senickí pátrači hľadajú nezvestného, 53-ročného Jacka Švandrlíka, z okresu…

1 deň ago

AKTUÁLNE: Dopravné obmedzenie na diaľnici D2

Obmedzenie na D2: Bratislavskí dopravní policajti od ranných hodín asistujú pri udalosti v cestnej premávke, ku…

2 dni ago

1. máj sviatok práce

Sviatok práce alebo aj 1. máj je medzinárodný sviatok pracujúcich. História sviatku sa začala písať pred 137 rokmi,…

2 dni ago