Categories: Senica

Deň Zeme v Senici

V mestskom parku pri DAVe sa 20. apríla zišli deti zo základných i stredných škôl, aktivisti v oblasti životného prostredia, ale i mnoho občanov, aby si spoločne pripomenuli Deň Zeme.

 V Senici  už 28 rokov každoročne zaznievajú slová o potrebe chrániť náš spoločný domov. Hovorí sa tiež  o tom, že spojením lokálnych aktivít sa postaráme aj o  našu planétu.  Pri slávnosti na počesť Zeme  sú vyslovené aj apely na lokálne aktivity, aby sme si neznečisťovali naše najbližšie životné prostredie a  starali sa oň ako najlepšie vieme, veď tu žijeme.

„Pre náš domov sa snažíme robiť mnoho užitočných a potrebných vecí, mnohé stačí len využívať, aby prostredie okolo nás bolo krajšie i zdravšie,“ prihovoril sa prítomným primátor Senice Branislav Grimm

Poukázal tým napríklad na množstvo pohodených odpadkov po celom meste, ktoré namiesto toho, aby ich ľudia vhodili do koša na to určeného, odhodia ich hocikde. Potom treba úsilie vynaložiť na ich zbieranie. Pozitívnym vzorom je  v Senici veľa ľudí, príkladom je čistenie cyklotrasy a Teplice 14. apríla Aj z pohľadu regionálnej samosprávy TTSK zazneli slová o nevyhnutnosti starostlivosti o prostredie okolo nás, o tom, čo sa robí z tejto úrovne.

„Každý však môže začať sám od seba, robiť tak, aby zbytočne nezaťažoval prostredie odpadmi a správal sa k prírode ohľaduplne,“ zdôraznil podpredseda TTSK Pavol Kalman.

Spolu s ním sa zúčastnil Dňa Zeme aj ďalší podpredseda TTSK Marek Neštický.

„Slávnosť Zeme je o tom, aby sme verejne, nahlas a spoločne  pomenovali problémy našej planéty, našej krajiny. Žiaľ, aj naše  lesy, brehové porasty a aleje miznú a menia sa na drevoštiepku alebo dobre predajný tovar. Stromov ubúda a odráža sa to na krajine a počasí. Preto chceme v tento deň upozorniť aj na tento problém,“ prihovorila sa prítomným riaditeľka Záhorského osvetového strediska Ľubica Krištofová.

Zároveň ohlásila znovuzrodenie tzv. stromkovej slávnosti, na počesť stromov, ktoré si ľudia vážili a ctili, mali pre nich veľký význam ako zdroj dreva – materiálu,  zdroj tepla, plodov, kvetov, liečivých produktov, príbytkov pre živočíchy… Slávnosti siahajú do 19. storočia. V čase vlády Márie Terézie dali vysadiť borovicové lesy, manžel František Lotrinský vysádzal vôkol ciest moruše, gaštany a iné druhy stromov. Stromy sa sadili aj pri božích mukách a krížoch, sadili sa pri významných udalostiach a výročiach.

Viacnásobnú príležitosť organizátori Dňa Zeme  Záhorské osvetové stredisko a Mesto Senica využili na zasadenie prvého  jubilejného  stromu – javora v parku a vyzvali na výsadbu aj ďalších. Mladé jubilejné stromčeky si prevzali na tejto slávnosti zástupcovia základných škôl a stromy podľa vlastného výberu zasadia v ich areáloch. 

Stromkové slávnosti sa konali aj  v Senici, je o nich zápis aj v kronike mesta. Pani učiteľka Mária Slivková, vtedy ešte Mihalovičová si ako dieťa ponechala aj text Stromkovej piesne, ktorú  na Deň Zeme 20. apríla po rokoch zaspievali iní  žiaci  a verme, že sa táto tradícia zachová na ďalšie roky.

Slávnosť Dňa Zeme  sprevádzal program detí zo základných škôl – detských folklórnych súborov, pre deti boli pripravené zaujímavé informačné stánky a stanovištia s úlohami a súťažami s témou ochrany prírody.

zdroj: V. Barošková / senica.sk

Redakcia

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

5 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

6 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

7 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

8 hodín ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

8 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

10 hodín ago