Sekule

Dnes v Sekuliach jarmok remeselníkov, hudba a dobré jedlo

Dnes (13. mája 2023) sa v centre obce Sekule uskutoční tradičný Sekulský jarmok remeselníkov, kde sa stretnú remeselníci a umeleckí majstri z celého Slovenska.

Sekulský jarmok remeselníkov sa stal populárnym podujatím nielen pre miestnych, ale aj pre návštevníkov z ďaleka. Jeho cieľom je zachovávať tradície a remeslá z rôznych kútov Slovenska a ukázať ich krásu a hodnotu. Na jarmoku nájdete remeselníkov z rôznych oblastí, ktorí ukážu svoje zručnosti a umenie. Medzi remeselníkmi budú kováči, kožiari, tkáči, hrnčiari, rezbári a mnohí ďalší.

V rámci doobedného kultúrneho programu, ktorý začne o 9:00, vystúpia deti zo Základnej umeleckej školy Sekule a po nich sa návštevníkom predstavia mužské zbory Záhoráci Smolinčané a ich kamaráti z druhého brehu Moravy Mužáci z Dolních Dunajovic (CZ). V poobednom programe, ktorý začne o 13:00, bude koncert Ľudovej hudby Andreja Záhorca a po ňom ako vrchol programu koncert kapely HRDZA. Po skončení programu, ktorým vás opäť prevedie moderátorka Michaela Adamovičová nebude chýbať ani obľúbená tombola. 

Okrem bohatej ponuky remeselníckych výrobkov a tradičných aktivít, ako sú napríklad prezentácie folklórnych skupín a koncertov, bude súčasťou jarmoku aj nová „gastro zóna“. Táto časť jarmoku sa bude nachádzať na novom mieste hneď vedľa areálu za hasičskou zbrojnicou, kde nájdete aj hlavné pódium.

Návštevníci si tu budú môcť vychutnať nielen dobrú hudbu, ale aj tradičné jedlá. V tejto časti sa predstavia hasiči, rýbári a poľovníci s ich špecialitami. A ak si návštevníci budú chcieť na chvíľu oddýchnuť od ruchu jarmoku, môžu si posedieť v bufete u futbalistov, ktorých už tradične nájdu na terase kultúrneho domu.

V kultúrnom dome bude zároveň prebiehať výstava prác žiakov zo ZUŠ Sekule a pripravené budú aj tvorivé dielne pre deti aj dospelých, kde si budete môcť pozrieť zručnosti umelcov a naučiť sa nové techniky. Samozrejme nesmie chýbať ani maľovanie na tvár. 

Sekulský jarmok remeselníkov ponúka jedinečnú príležitosť vidieť a zažiť slovenské tradície a remeslá v akcii. Ak máte radi dobrú atmosféru a tradičné zážitky, určite neváhajte a navštívte tento krásny jarmok, ktorý sa koná každoročne v máji.


HRDZA- Špička žánru world music na Slovensku

Na túto kapelu sa môžete tešiť v programe jarmoku od 15:00

Hudba hraná s radosťou a zo srdca. Prešovská skupina HRDZA (SK) pôsobí na scéne world music od roku 1999. Silné hlasy, špičkoví hudobníci a šikovne spracované piesne miešajú staré s novým do príjemného zvuku. HRDZA je známa najmä svojimi vlastnými piesňami (Taká sa mi páči, Košieľočka), v ktorých čerpá zo slovenskej hudobnej tradície ale aj úpravami ľudových piesní (Štefan, Divčata, Mám ja orech).

Kapela je známa aj z televíznych súťaží Eurovision Song Contest 2010 a Česko Slovensko má talent 2016. Youtube kanál kapely Hrdza má obrovskú sledovanosť. Video Hrdza – Štefan s úpravou rusínskej ľudovej piesne dosiahlo začiatkom roka 30 miliónov zhliadnutí a je pravdepodobne najsledovanejším slovenským hudobným klipom v zahraničí.


ĽUDOVÁ HUDBA ANDREJA ZÁHORCA

Na túto kapelu sa môžete tešiť v programe jarmoku od 13:00

Ľudová hudba Andreja Záhorca je na hudobnej scéne už 25 rokov a ladí im to fantasticky. Za túto dobu roztancovali a rozospievali ľudí takmer po celom svete na medzinárodných festivaloch a kultúrnych podujatiach. Kapela, ktorá hýbe svetom. Kapela, ktorá precestovala takmer celý svet.

Tento kolektív mladých ľudí – muzikantov sa venuje predovšetkým interpretácii ľudovej hudby, ale aj spracovaniu stále živých piesní starších slovenských umelcov, filmovej hudby, zahraničného folklóru ale aj ďaľších hudobných žánrov.

zdroj: Obec Sekule

Tlačová správa

Recent Posts

Upozornenie: Hraničný most na Záhorí bude uzatvorený

Slovenská správa ciest (SSC) informuje o uzávierke hraničného mosta cez rieku Morava medzi Slovenskom a…

2 hodiny ago

Aktuálne: Obmedzenie dopravy pre nehodu na Pezinskej Babe

V klesaní z Pezinskej Baby v smere od Perneku na Pezinok dopravná nehoda v zákrute,…

4 hodiny ago

📷 📺 Desatoro turistu a tipy na výlet

Na čo všetko by ste mali myslieť, v rámci plánovania turistických výletov, pre vás pripravila redakcia…

9 hodín ago

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

23 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

1 deň ago

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

1 deň ago