Borinka

Ekocentrum Stupava: V sobotu prechádzka Borinským krasom

Chceli by ste preskúmať borinské podzemie a niečo sa pritom dozvedieť o jaskyniach, ich vzniku, výskume, či o vode a zraniteľnosti vody v krasových územiach? Ekocentrum Stupava pozýva v podujatí záujemcov na prechádzku Borinským krasom v sprievode speleologičky Nely.

Exkurzia: Jaskyne a potoky Borinského krasu

Speleologička porozpráva, v sobotu 27. apríla 2024, o jaskyniach, vode a ich súvislostiach, ktoré môžeme pozorovať na povrchu aj v podzemí, o prieskume, ktorý realizujú miestni jaskyniari, aj o výskume, ktorý sa v jaskyni dá robiť.

Exkurzia je vhodná aj pre deti

Exkurzia je vhodná pre všetky vekové kategórie, no oplatí sa vziať deti – výklad bude prispôsobený pre detské publikum s praktickými ukážkami speleologického prieskumu, ktorý si deti budú môcť vyskúšať. Spoločne sa preskúma podzemie i povrch.

Trasa podujatia

Trasa povedie po spevnenej ceste údolím Prepadlého smerom proti prúdu Stupavského potoka. Ľahká turistika (cca 4.5 km jedným smerom, návrat samostatne) s krátkymi odbočkami k jaskyni, alebo do bočného údolia. Parkovať sa dá kúsok za Borinkou (5 min) v smere plánovanej trasy (tu bude stretávací bod č. 2.

Väčšina trasy je veľmi nenáročná, krátke odbočky sú s väčším sklonom, kde sa môžu zísť aj turistické paličky. Jaskyňa je dosť veľká, základná trasa povedie nenáročnými časťami, kde sa nevyžaduje prilba ani žiadna špeciálna výstroj (len baterka). Pre prieskumnícke duše sa odporúča aj prilba a rukavice.

Odporúčaný výstroj

– Gumáky (alebo turistické topánky)
– Oblečenie, ktoré nie je škoda zašpiniť, prilbu, čelovku, záhradkárske rukavice (odporúčané len pre tých, ktorí chcú preskúmať všetky odbočky v jaskyni). Ak nemáte prilbu, tak hrubú čiapku, dlhovlasí aj gumičky do vlasov.
– Jedlo, niečo sladké, a dostatok vody.

Kapacita je limitovaná, trvanie celej akcie cca 4,5 hodiny. Príspevok na exkurziu je 12 eur/osoba (aj deti), prihlasovanie na ekocentrum@stupava.sk.

Angelika Kmecová

Recent Posts

Študent skalického gymnázia v tíme Petra Sagana

Študent IV.B triedy skalického gymnázia Samuel Skladan sa stal členom nového slovenského prokontinentálneho cyklistického tímu…

6 hodín ago

Záhorie a Kopanice: Cez noc prehánky a výdatný dážď

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMU) vydal na túto noc do utorka 7.5.2024 doobeda, výstrahu 1. stupňa…

7 hodín ago

Pri tragickej nehode motorkára na Záhorí zasahoval vrtuľník

Leteckí záchranári zo svojej základne v Bratislave boli dnes popoludní vyslaní k nehode motocyklistu v…

8 hodín ago

TTSK: Župa bude spolupracovať s Ústavom pamäti národa

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) podpísal memorandum o spolupráci s Ústavom pamäti národa (ÚPN). Memorandum zahŕňa spoluprácu s verejnoprávnou…

10 hodín ago

Sekulský jarmok remeselníkov 2024

Zažite opäť jedinečnú atmosféru na podujatí Sekulský jarmok remeselníkov 2024, ktorý oživí obec na Záhorí…

12 hodín ago

Holíč: Zrážka áut, kolóna ale aj cestári či uzávera pre opravu mosta

V Holíči na Bernolákovej za kruhovým objazdom smerom von z mesta na Skalicu sa zrazili…

14 hodín ago