Categories: Myjava

FOTO Myjava: Výstava ľudového odevu myjavskej oblasti

V utorok 19.11.2019 bola vernisáž výstavy ľudového odevu myjavskej oblasti, pod záštitou Centra tradičnej kultúry (CTK) v Myjave. 

Výstava je sprístupnená širokej verejnosti do 28. novembra 2019 v priestoroch výstavnej siene kultúrneho domu Samka Dudíka v Myjave.

Na výstave je možnosť vidieť rôzne typy odevov Myjavskej oblasti, rôzne vývojové vrstvy odevu a aj kúsky, ktoré ste doteraz nemali možnosť vidieť. 

Najväčšou oblasťou, ktorá sa prezentuje je Veľká Myjava, pod ktorú patria viaceré obce ako napr. Rudník či Jablonka. Okrem oblasti Veľkej Myjavy sú na výstave zapožičané aj odevy z Krajného, obce Podbranč, Priepasného či Vrboviec.

“Výstava dokazuje to, že odev z myjavského regiónu bol veľmi pestrý. Dôkazom sú vystavené ukážky krojov, ktoré pochádzajú zo súkromných zbierok a zo zbierok Múzea Slovenských národných rád (SNR). Zaujímavou súčasťou výstavy sú čepce, teda pokrývky hlavy, na ktorých je vidieť krása myjavskej čipky,“ povedala k výstave Alena Petráková, riaditeľka Múzea SNR.

 „Pri obliekaní platili prísne pravidlá čo sa týka regionálneho určenia. Ak ste boli napríklad z Brezovej pod Bradlom, neuviazali ste si ručník tak ako v Myjave. Rovnako to bolo vo farebnosti. Odev navyše odzrkadľoval vek nositeľky, či je slobodná alebo vydatá. Z odevu sa dalo vyčítať aj to, z akej sociálnej vrstvy pochádzala, ale aj to či je nositeľka kroju vdova alebo sirota,“ upresnila autorka výstavy Lucia Franická Macková.

Výstava chce poukázať na to, že tradičný myjavský kroj nie je iba bielo-modrý, keďže s týmito farbami si spájajú ľudia kroj tohto regiónu. Sú to aj rôzne odtiene modrej, fialovej či čiernej. Odev je veľmi rôznorodý a nie je uniformný.

„Priepasné sú typické kopanice a na odeve je to poznať. Viac-menej tu boli chudobné ženy a podľa toho sa aj obliekali. Cipky si na kroje nadšívali z lacnejšej tylovej látky, často sa dedili po rodičoch a niektoré časti si v rodine dievčatá požičiavali. Na jednu sukňu sa v minulosti spotrebovalo osem metrov látky. Tak boli nazberané, že sa vytvorila silná vrstva látky a pochopila, prečo nenosili v minulosti pod sukne spodnú bielizeň a nebolo im v tom zima,” ozrejmila zberateľka ľudových odevov z  Priepasného Alžbeta Krásna.

 FOTOGALÉRIA 

Angelika Kmecová

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

14 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

16 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

17 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

1 deň ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

1 deň ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago