Categories: Petrova Ves

📷 📺 Petrova Ves – “Jabloňová” Krížová cesta

V časoch covidovej pandémie na jeseň v roku 2020 sa členovia farského spoločenstva Petrovej Vsi i Letničia rozhodli vymeniť pasivitu za činy a pustili sa spoločnými silami do revitalizácie starého jabloňového sadu. V objatí starých, no stále plodných jabloní sa zrodila krížová cesta, ktorá sa stala symbolom vrúcnej viery a novej nádeje.

Od zrodu myšlienky po jej realizáciu neuplynul ani rok. Počas jesenných a jarných mesiacov 2020-2021 sa uskutočnilo viacero dobrovoľníckych brigád členov farského spoločenstva a Občianskeho združenia PETROVILLA, za pomoci Obecného úradu v Petrovej Vsi. Bolo potrebné zrezať bujné kroviny a ošetriť roky neudržiavané jablone, teda pripraviť vhodné prostredie pre zastavenia krížovej cesty.

Vďaka štedrým darcom, ktorí prispeli drevom a iným materiálom, má krížová ceste 15 dvojmetrových drevených krížov, na ktorých sú upevnené pieskovcové reliéfy jednotlivých výjavov. Na konci krížovej cesty sa nachádza šesť metrov vysoký drevený kríž z červeného smreku, ktorý bol umiestnený 13. marca 2021. Nasledovalo osadenie lavičiek a úprava okolia jednotlivých zastavení, ktoré si vzali pod svoj „patronát“ viaceré rodiny a spoločenstvá. Nakoniec pribudol obetný stôl vyrobený z pňa mohutného stromu.

Po takmer ročnom budovaní 10. júla 2021 Jabloňovú krížovú cestu slávnostne požehnal ThLic. Jaroslav M. Cár, vikár provinciálneho kustóda minoritov.

Okrem duchovného povzbudenia, oddychu a relaxu ponúka úžitok z úrody omladených jabloní, ktoré sa na jeseň svojim pestovateľom odvďačili chutnými plodmi tradičných odrôd Spartan, Idared a Golden Delicious.

Petrova Ves – “Jabloňová” Krížová cesta

NaZahori.sk
Redakcia

Recent Posts

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

10 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

11 hodín ago

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

18 hodín ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

1 deň ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

1 deň ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

2 dni ago