Oreské

📷 📺 Predstavujeme obec Oreské

Obec Oreské patrí počtom obyvateľov medzi najmenšie v okrese Skalica. Patrí však medzi tie najstaršie. Prvá písomná zmienka o Oreskom bola v listine z roku 1392.

Podobne, ako väčšina obcí v oblasti patrilo i Oreské do Holíčskeho panstva, ktoré od roku 1749 vlastnili Habsburgovci až do zániku monarchie v roku 1918. Obyvatelia boli väčšinou sedliaci, jeden želiar a podželiari. Podľa dokumentu, ktorý sa zachoval, vieme, že do roku 1769 sa obyvatelia riadili starobylým urbárom ako ostatné obce panstva.

V strede dediny stála iba posvätená drevená zvonica. V roku 1817 už stála malá kaplnka zasvätená sv. Medardovi biskupovi, ktorá bola obnovená v roku 1902. V roku 2000, za finančnej pomoci dp. Elemíra Mikuša, miestneho rodáka, ktorý pôsobil v USA a na odpočinok sa vrátil do rodiska, bol kostol rozšírený a 15. októbra 2000 zasvätený Panne Márii Ružencovej. V súčasnosti je kostol opäť zasvätený sv. Medardovi. V roku 2017 bola pred kostol inštalovaná zreštaurovaná socha sv. Medarda.

V obci pôsobí Telovýchovná jednota Oreské, ktorá má tri futbalové družstvá. Dobrovoľný hasičský zbor má okolo 50 členov, mužov aj žien. Vznikol v roku 1929. Obyvatelia tiež pracujú v organizáciách poľovníkov a chovateľov. Snažia sa udržiavať niektoré ľudové tradície, napr. fašiangy – „chodenie po fašangu“ a „pochovávanie basy“, veľkonočné zvyky – týždeň pre veľkou nocou „chodenie s létečkom“ a na veľkonočný pondelok „chodenie po šibačkách. Hody sú v obci dvakrát ročne, uchovalo sa „drápanie“ peria, vianočné koledovanie, obecná zabíjačka a každoročne sa usporadúva Deň pece. Obec Oreské je široko ďaleko známa výrobou typických koláčikov. Pri cirkevných sviatkoch a rôznych slávnostiach obce sa z truhlíc vyťahujú tradičné ľudové kroje. Staršie ženy stále chodia v sedliackom odeve.

V poslednom období obec realizovala niekoľko projektov, napr. rekonštrukciu kultúrneho domu a obecného úradu, Reguláciu dažďovej a prívalovej vody na tzv. „Malej strane“, vybudovanie multifunkčného ihriska, detského ihriska či opravu mosta.

V roku 1869 mala obec 216 obyvateľov. V roku 1900 – 233, v roku 1948 – 374, v roku 1970 – 386 a k 31. 12. 2020 – 399 obyvateľov. 

Predstavujeme obec Oreské

Angelika Kmecová

Recent Posts

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

15 hodín ago

Aktuálne: Nikolasa z Myjavy obvinili za šírenie poplašnej správy

V rámci včerajšieho poobedia (7.5.2024) polícia na linke 158 zaznamenala oznam o nachádzajúcej sa bombe…

17 hodín ago

Mlyny zo Záhoria sa zapoja do Dňa otvorených mlynov v Česku

V sobotu 11. mája 2024 sa po prvýkrát uskutoční v Českej republike Deň otvorených mlynov.…

20 hodín ago

Stupavské hádzanárky vyhrali 1. ligu, sezónu hodnotí tréner

Skvelý úspech sa podaril hádzanárkam HC Tatran Stupava. Ženy zo Záhoria ovládli suverénne 1. ligu,…

20 hodín ago

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

1 deň ago

📷 📺 Sobotište bolo „Mekkou“ habánov viac ako 200 rokov

Na Záhorí v Sobotišti v Trnavskom samosprávnom kraji vzniklo v zrekonštruovanom mlyne múzeum, ktoré pripomína…

1 deň ago