Categories: Kopčany

📷 Začala výstavba lávky Mikulčice – Kopčany, pred stavbármi dostanú prednosť bociany

V moravských Mikulčiciach 18.9.2018 slávnostne poklepali základný kameň lávky zástupcovia Trnavského samosprávneho kraja, Juhomoravského kraja a zástupcovia okolitých miest a obcí. Lávka spojí Mikulčice s Kopčanmi na Záhorí a vznikne tak mimoriadne zaujímavá cyklotrasa.

Slovenský a moravský breh rieky Morava spojí 143 metrov dlhá oceľová lávka, na ktorú budú nadväzovať ďalšie spevnené cesty pre peších a cyklistov. “Lávku cez Moravu vnímam v troch rozmeroch. Po prvé je to nadviazanie na storočia budovanú spoločnú históriu Čechov a Slovákov, po druhé je to pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa a po tretie, verím, že sa most stane dôležitým bodom pre rozvoj cestovného ruchu,” uviedol k lávke predseda TTSK Jozef Viskupič.

Mikulčice – Kopčany lávka vizualizácia PD

Snaha a o stavbu lávky sa začala už v roku 2006, keď sa o to zasadili starostovia Mikulčíc a Kopčian. “Pred 12 rokmi túto cestu začali starostovia obcí Kopčany a Mikulčice a až potom sa k tomu pridali zástupcovia Juhomoravského a Trnavského kraja. Lávku vidím ako dôležité prepojenie oboch krajov, ktoré dáva zmysel,” doplnil hajtman Juhomoravského kraja Bohumil Šimek.

Práve súčasný starosta Kopčian Dušan Dubecký, ktorý je vo funkcii už od roku 1998, bol jedným z iniciátorov snahy o postavenie lávky. “Trvalo 12 rokov, kým sa od nápadu pristúpilo k realizácii, dúfam, že pri ďalších projektoch dokážeme byť rýchlejší. Postavením lávky sa otvorí priestor na užšiu spoluprácu z oboch strán Moravy, ktorá bude prospešná pre obe strany,”  informoval starosta.

Lávku bude realizovať slovenská firma Doprastav, ktorá vo verejnej súťaži navrhla najnižšiu cenu 2,33 milióna eur. “So stavbami lávok cez Dunaj už máme skúsenosti, keďže sme podobný projekt realizovali pri Devíne. Prihlásili sme sa do verejnej súťaže, v ktorej sme uspeli,” poznamenal zástupca dodávateľa stavby Dušan Mráz.

Juhomoravský kraj a TTSK, ktorí spolupracujú na projekte, predpokladajú, že 85 percent nákladov sa podarí pokryť z operačného programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika, ďalších 10 percent poskytne štát a 5 percent zostane na ťarchu župy.

Bocian čierny  /   Autor: Marek Szczepanek

Lávka by mala byť hotová do konca augusta 2019, ale reálne je na stavbu menej času. Miesto, kde bude lávka vybudovaná, je hniezdiskom vzácnych bocianov čiernych. V niektorých mesiacoch sa tak nemôže stavať a stavbári budú musieť počkať, kým im bociany opäť dovolia pokračovať v práci.

Angelika Kmecová

Recent Posts

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

7 hodín ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

20 hodín ago

Na Záhorácku stenu slávy pribudne meno Vladimír Sedlák

Zajtra v rámci prvomájových osláv v Senici pribudne na Záhoráckej stene slávy ďalšie ozubené koliesko. Patriť…

1 deň ago

Vyhlásené pátranie po mužovi z Moravského Svätého Jána

Polícia prosí o pomoc pri pátraní. Senickí pátrači hľadajú nezvestného, 53-ročného Jacka Švandrlíka, z okresu…

1 deň ago

AKTUÁLNE: Dopravné obmedzenie na diaľnici D2

Obmedzenie na D2: Bratislavskí dopravní policajti od ranných hodín asistujú pri udalosti v cestnej premávke, ku…

2 dni ago

1. máj sviatok práce

Sviatok práce alebo aj 1. máj je medzinárodný sviatok pracujúcich. História sviatku sa začala písať pred 137 rokmi,…

2 dni ago