Categories: Gbely

Gbely: Poslanci navrhli zníženie platu primátora a nahrávanie zastupiteľstiev, Hazlinger uznesenia ale nepodpísal

Neplánované zasadnutie mestského parlamentu v Gbeloch bolo primátorom Jozefom Hazlingerom zvolané na návrh poslancov na  15.1.2020.

Hlavné body zhrnula poslankyňa mesta Gbely Petra Horinková na sociálnej sieti FB Gbelskí poslanci 10.1.2020 takto:

1. KÚCANKA – návrh uznesenia od Tomáša Papánka: Bez súhlasu MZ nie je možné nijako nakladať s pozemkami registra E-KN parc.č. 5614/1 zapísanom na LV 2070 Mesta Gbely a majetkom na nich a to až do riadnej zmeny územného plánu mesta Gbely. Poľnohospodárska produkcia nie je podmienená súhlasom MZ.

2. KAMEROVANIE – návrh od Evy Volkovej: Z rokovania mestského zastupiteľstva sa vyhotoví do 10 dní audiovizuálny záznam, ktorý bude dostupný na stránke mesta a zápisnica, ktorá obsahuje záznam o tom, kto viedol rokovanie, počet prítomných poslancov, program zasadnutia, stručný a vecný obsah rokovania a prijaté uznesenia, počty hlasov pri jednotlivých hlasovaniach s uvedením mena poslanca.

Písali sme o tom TU: http://www.nazahori.sk/index.php/skalica/item/3004-gbely-poslanci-budu-rokovat-o-kucanke-aj-o-audiovizualnom-zazname-zo-zastupitelstva

Poslanci na svojom zasadnutí  schválili, aby bola zmena rokovacieho poriadku. Podľa nej by sa z rokovania vyhotovoval do desiatich dní audiovizuálny záznam, ktorý bude dostupný na stránke mesta. Za návrh zahlasovalo 7 prítomných poslancov, 3 sa pri hlasovaní zdržali. 

Poslanec Tomáš Papánek navrhol  doplnenie programu zastupiteľstva o bod -zníženie pohyblivej čiastky platu primátora Jozefa Hazlingera z pôvodných 20  percent na 0 percent. 

„Návrh na uznesenie o znížení platu primátora som podal z dôvodu opakovaného zavážania Kúcanky bez informovanosti poslancov,“ povedal k tomu na sociálnej sieti poslanec Papánek. Za takýto návrh hlasovalo 6 z 10 poslancov. Hlasovania sa dvaja zdržali a taktiež dvaja boli proti. 

Obe uznesenia primátor mesta nepodpísal. „V zmysle zákona o obecnom zriadení primátor mesta nepodpísal uznesenia MsZ zo dňa 15. januára, čím je výkon týchto uznesení pozastavený,“ zdôvodnení primátor Jozef Hazlinger.

Primátor sa pri svojom rozhodnutí opieral o paragraf 13 odsek 6, ktorý hovorí, že starosta môže pozastaviť výkon uznesenia obecného zastupiteľstva, ak sa domnieva, že odporuje zákonu alebo je pre obec zjavne nevýhodné tak, že ho nepodpíše.

Primátor tak aj naďalej bude poberať plat vo výške 3.161 eur. Ak by uznesenie podpísal, plat by sa mu znížil na sumu 2.634 eur. 

Zastupiteľstvo má možnosť uznesenia potvrdiť opätovným hlasovaním za uznesenia a to trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých poslancov. Musia tak urobiť do troch mesiacov od ich schválenia. V opačnom prípade jednotlivé uznesenia strácajú platnosť. Ak však hlasovanie niektorých z nich prejde, primátor už nemôže pozastaviť jeho platnosť.

zdroj: Mesto Gbely / gbely.sk a FB Gbelskí poslanci Mesto Gbely – otvorene

Redakcia

Recent Posts

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

25 minút ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

11 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

11 hodín ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

21 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

22 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

23 hodín ago