Categories: Senica

Hasiči zasahovali pri požiari v senickej škole

Hasiči mali taktické cvičenie 21. júna 2019 v ZŠ s MŠ J. Mudrocha v Senici. Porozprávala o tom Beáta Kádeková, zástupkyňa pre ZŠ.


O 10 hodine doobeda obyvatelia ulice J. Mudrocha spozorneli: rýchly presun vozidiel Dobrovoľného hasičského zboru v Senici so zapnutými majákmi a sirénami navodil v mnohých obavy: zdalo sa, že ZŠ s MŠ, J. Mudrocha v Senici horí!

Našťastie to bol len cvičný poplach. Konalo sa taktické cvičenie spomínaného zboru za súčinnosti zložiek aj z okolitých dedín,  Spoločnej jednotky CO pre okres Senica a Skalica a tiež Mestskej polície Senica.

Námet cvičenia bol zameraný na likvidáciu požiaru v priestoroch ZŠ, na nácvik použitia pretlakového ventilátora na odvetranie priestorov, na nasadenie a využitie hasičskej techniky, na prieskum zameraný na vyhľadanie a záchranu osôb.

Žiaci základnej školy po vyhlásení požiarneho poplachu sa evakuovali určenými východmi. Sústredili sa na ihrisku pred žiackym vchodom. Potom sa stali svedkami samotného príchodu spomínanej techniky i záchranných zložiek.

Celá simulácia zásahu bola komentovaná moderátorom. Žiaci sa mohli pýtať, moderátor ich občas „preskúšal“.

Celé cvičenie spĺňalo všetky kritériá interakcie: navyše mal v sebe istú dávku adrenalínu, keďže sa zachraňovala jedna celá trieda aj s pani učiteľkou, ktorí „akože“ uviazli v dymom zamorenej triede.

Diváci mohli obdivovať akčnosť, organizovanosť, presnosť a nadväznosť úkonov, ktoré zásah záchranných jednotiek vyžadoval. Bolo to mimoriadne poučné a tiež výchovné.

Pre žiakov sa vlastne konalo účelové cvičenie a didaktické hry s témou Ochrana života a zdravia, ktorá je jednou z prierezových tém štátneho vzdelávacieho programu.

Riaditeľstvo školy ďakuje aj touto cestou Dobrovoľnému hasičskému zboru v Senici za kvalitné, odborné a pre žiakov nesmierne užitočné podujatie.

Potvrdila sa tiež stará dobrá pravda, že lepšie je raz vidieť ako stokrát počuť. Veríme, že tieto poznatky rozšírili našim žiakom vedomosti, ktoré v praktickom živote raz možno zúročia.

Redakcia

Recent Posts

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

33 minút ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

2 hodiny ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

3 hodiny ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

14 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

14 hodín ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

1 deň ago