Malacko

HaZZ: 30 rokov od najrozsiahlejšieho požiaru v okrese Malacky na Záhorí

Dňa 29. augusta 1992 došlo doposiaľ k rozsiahlemu lesnému požiaru na Záhorí v okrese Malacky. Informuje o tom Hasičský a záchranný zbor (HaZZ).

Bol piatok krátko pred poludním

Spomienku zverejnilo OR HaZZ v Malackách: Bol piatok, kedy v približnom čase 11:30 hod. spozoroval zamestnanec Poľnohospodárskeho družstva( PD) Lozorno počas utláčania kukuričnej siláže dymenie v pravom okraji silážneho žľabu (siláž bola ukladaná asi na výšku 2,5m).  

Zamestnanec PD vystúpil preto z buldozéra a išiel toto miesto skontrolovať. Našiel tam zhorenisko o veľkosti asi 10cm, ktoré nohou ušliapal aby sa oheň ďalej nešíril. Asi o 1m ďalej spozoroval identické dymenie a nohou začal hasiť aj tento oheň. Po spozorovaní ďalšieho dymenie sa rozhodol, že požiada o pomoc. Preto sa rozutekal smerom k vrátnici PD aby informoval vrátničku a požiadal ju o privolanie vedúceho dopravy.

Súčasne sa o požiari dozvedeli aj ďalší pracovníci PD, ktorí sa snažili siláž rozhrabať. Vrátnička sa išla osobne presvedčiť čo horí, lebo nechcela robiť „paniku“. Neskôr vypovedala, že videla dymiť siláž, ale les ešte horieť nevidela. Vrátnička zavolala predsedu družstva a po overení situácie požiadal vrátničku o privolanie hasičov. Telefonicky ohlásila požiar na Obecný úrad, aby tam rozhlasom vyhlásili požiarny poplach. To už bol čas približne 12:05-12:10 hodine.

Zasahovalo asi 76 jednotiek s posádkami cca 219 osôb

Ako prvá sa na miesto dostavila požiarna jednotka DVPZ Lozorno s CAS 25 Š 706 o sile 1+4 asi 5-10 min od ohlásenia. V čase ich príchodu už oheň zachvátil okolitý porast. Prvotne sa zamerali na hasenie agátového porastu, ktorý sa nachádzal medzi veľkokapacitným senníkom (7000m3) a lesným porastom pri silážnom žľabe, aby uchránili tento senník pred požiarom. Ďalšou jednotkou, ktorá sa dostavila na miesto bol MPZ Bratislava, ktorý sa vracal z požiaru lesného porastu pri VÚ Lozorno. Pri prejazde diaľničným mostom spozorovali dymenie pri diaľnici, tak sa vydali preveriť situáciu, ale žiadne dymenie nenašli, preto sa vrátili naspäť do obce Lozorno k požiaru na PD. V tom čase sa už požiar rozrástol do veľkých rozmerov. Ďalšia jednotka, ktorá sa dostavila na miesto bola OS PO Bratislava – vidiek s technikou CAS 32 T 815 s posádkou 1+1. Kvôli nepriaznivým poveternostným podmienkam boli na miesto ďalej privolané ďalšie posily a to asi 10 požiarnych jednotiek o sile asi 57 hasičov.

Približne hodinu po vzniku tohto požiaru bol spozorovaný ďalší lesný požiar asi 500m od PD v smere na obec Lozorno. Pred vznikom týchto udalostí bolo na našom území dlhodobo teplé a suché počasie s extrémnymi teplotami bez akýchkoľvek zrážok. To malo za dôsledok vysoký deficit vlahy v pôde a navyše fúkal silný vietor. Na základe týchto faktorov sa oheň vymykal bežným zákonitostiam pri šírení lesného požiaru. V čase 12:55 sa oheň stále nepodarilo lokalizovať a požiar sa rozšíril až po oblasť horárne Nová Kopča. Preto boli privolané ďalšie posily – asi 24 vozidiel so 64 hasičmi. Taktiež bol vyrozumený vojenský útvar so žiadosťou o poskytnutie ťažkej techniky.

Ďalšie dni pretrvávalo na Záhorí rovnaké počasie ako v predchádzajúce dni – silný vietor, vysoké teploty a sucho. Hasičom sa v žiadnom smere nedarilo oheň udržať napriek ich enormnej snahe. Plamene boli prenášané ponad ich hlavy cez koruny stromov o niekoľko 100 až 300m ďalej.

Napriek všetkým nasadeným jednotkám sa požiar rozšíril až po horáreň Kozánek a rybník Tančibok pri Malackách. Požiar sa v týchto miestach podarilo lokalizovať. Ihneď na to boli preskupené sily a prostriedky na zabránenie šíreniu ohňa k mestu Malacky.

Boli vytvorené bojové úseky

1. pozdĺž diaľnice D2 v smere Malacky-Plavecký Štvrtok (ich úlohou bolo zabrániť rozšíreniu požiaru cez diaľnicu)

2. na štátnej ceste Malacky – Pernek (za úlohu mali zastaviť šírenie ohňa smerom na sever na ochranu vojenského letiska Kuchyňa a mesta Malacky)

3. severne od 2. bojového úseku (na zabránenie ďalšieho šírenia požiaru)

Na podporu týchto bojových úsekov boli privolané ďalšie posily – 27 cisterien a ťažkej techniky s počtom ľudí 99.

Bol vytvorený 4. bojový úsek – na spojnici medzi diaľnicou a štátnou cestou Malacky-Pernek v priestoroch lesného masívu Hrubá Hviezda a Malá Hviezda. Cieľom bolo zabrániť šíreniu požiaru juhozápadne a likvidovať požiar vo vnútri požiaroviska. Vo večerných hodinách ustal vietor, preto sa mohli likvidovať lokálne ohniská.

Po zasadnutí štábu prišlo k preskupeniu síl a prostriedkov, aby o 8:00 hod. bol zahájený frontálny obchvatný útok do vnútra požiaroviska.

31.8 večer lokalizácia požiaru

Vďaka obrovskému úsiliu a nasadeniu všetkých zasahujúcich bol požiar dňa 31.08.1992 v čase 20:00 lokalizovaný na konečnej rozlohe 1171 ha. V ten deň sa na miesto dostavilo ďalších 15 vozidiel so silou 48 príslušníkov.

V skorých ranných hodinách ďalšieho dňa bola väčšina jednotiek stiahnutá na svoje základne. Asi o 01:00 hod. Prišiel na výpomoc požiarny tank z Nového Jičína. Zostávajúce jednotky už len hliadkovali a likvidovali lokálne ohniska. Na dokončovacie práce bola využitá ťažká vojenská ženijná technika VÚ Sereď a pluku CO Malacky. V tento deň vo večerných hodinách malo prísť k ukončeniu likvidačných prác.

Po prvýkrát taktika riadenia zásahu z vrtuľníka

Pri tomto požiari bola po prvýkrát v histórii použitá taktika riadenia zásahu z vrtuľníka, keďže sa požiar rozšíril na tak obrovské územie. Tým sa výrazne sprehľadnil a urýchlil zásah.

Celkovo bola požiarom zasiahnutá plocha 1171ha, čo predstavovalo škodu vo výške cca 56mil. Kčs ( asi 1,8 mil. €). Uchránené hodnoty boli vo výške 1,25mld Kčs na rozlohe lesa asi 25 000ha. V tom nie sú započítané hodnoty vojenského letiska Kuchyňa, mesta Malacky, objekty plynárenského a naftového priemyslu, ktoré boli pred požiarom chránené.

Spolu zasahovalo asi 76 jednotiek s 88 kusmi technikmi s posádkami cca 219 osôb. Nemocnica Malacky ošetrila zranenie pri zásahu: 2 popáleniny ruky, vyvrtnutý členok, epileptický záchvat, popáleniny členka, narazenie chodidla.

Poškodená technika

CAS 32 T 138 DVPZ Záhorská Ves – poškodené následkom zrážky s tankom

CAS 32 T 815 OS Zboru PO Trnava – ohorená pri požiari

CAS 32 T 148 OS Zboru PO BA-vidiek – zrážka pri výjazde

CAS 32 T 815 OS Zboru PO BA-vidiek – zrážka s traktorom

CAS 32 T 148 OS Zboru PO BA-vidiek – porucha riadenia

CAS 32 T 815 OS Zboru PO BA-vidiek – nehoda pri návrate na základňu s OA (vodič ušiel)

Príčina požiaru

Pravdepodobnou príčinou vzniku požiaru bolo samovznietenie. Vykonaním šetrením a odoberaním vzoriek zo siláže táto príčina nemohla byť s určitosťou potvrdená, nakoľko pri odoberaní vzoriek stav naukladanej siláže nezodpovedal stavu siláže ako pri vzniku požiaru – v jame bola naukladaná nová kukuričná hmota. Z tejto siláže nebola odobratá vzorka ktorá by jednoznačne vykazovala znaky biologického a tepelného rozkladu, charakteristické pre proces samovznietenia.

Laboratórnym skúmaním bola zistená prítomnosť nižších karboxylových kyselín, ale nie je to jednoznačný dôkaz, nakoľko tie vznikajú pri bežnom kvasnom procese. Z toho vychádza, že samovznietenie potvrdzuje len výpoveď zamestnanca PD, ktorý dymenie zo siláže spozoroval a v okolí sa nenachádzali ďalší ľudia.

Zdroj: OR HaZZ v Malackách :  PTEÚ, Informácie po požiari lesného masívu (archív HaZZ), foto: HaZZ, zábery z videa (zverejnené na youtube)

Správy HaZZ

Recent Posts

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

2 hodiny ago

📷 📺 Sobotište bolo „Mekkou“ habánov viac ako 200 rokov

Na Záhorí v Sobotišti v Trnavskom samosprávnom kraji vzniklo v zrekonštruovanom mlyne múzeum, ktoré pripomína…

13 hodín ago

Aktuálne: V tuneli Sitina zrážka viacerých áut smerom na Záhorie

Na diaľnici D2 v Tuneli Sitina smerom do Lamača sa v ľavom pruhu zrazilo viacero…

15 hodín ago

Sviatočný deň aj parným rušňom Mazutka k Plaveckému hradu

Vlak s historickým parným rušňom Mazutka bude vypravený v Bratislave. Trasa povedie Záhorím cez Zohor, Lozorno,…

20 hodín ago

Myjava: Na hasičskom dni predstavia zrekonštruovanú Tatru 2630

Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) Jána Mihálika Myjava, OZ Myjavská hasičská história, ostatné dobrovoľné hasičské zbory…

21 hodín ago

Aktuálne: Opakovaná hrozba výbušninou uzatvorila školu v Marianke

Aktualizácia: Počet bombových hrozieb rastie, NAKA preveruje viac ako 1300. O obsahu mailu informoval portál…

22 hodín ago